SAP zjednodušuje a zbrojí na digitální revoluci

SAP se vydává cestou zjednodušování a s konceptem „Simple“ podnikových aplikací, od základu nových, chce dále těžit z možností platformy SAP HANA, a to nejen v oblasti databází a in-memory computingu a s tím souvisejících možností práce s velkým množstvím dat v reálném čase, což je budoucnost, která podniky čeká v souvislosti s rozvojem internetu věcí.
Nový koncept jednoduchých aplikací, postavených na možnostech platformy SAP HANA, představila v Praze na uživatelské konferenci SAP Forum Professional Day společnost SAP. Prvním přírůstkem je SAP Simple Finance a brzy bude následovat obdobné řešení pro logistiku. SAP Simple Finance má vést k co nejlepšímu spojení transakčního a analytického světa.

Historické okénko ala SAP
První generace SAP R/1 se objevila již v roce 1972, v roce 1979 následovala druhá generace SAP R/2, která s sebou přinesla mainframe architekturu. Počátkem 90. let minulého století, v roce 1992, nastoupila třetí generace SAP R/3, dodnes hojně používaná, která byla založen na konceptu architektrury klient/server. V roce 2000 s rozmachem internetu přišel mySAP, o 4 roky později SAP ERP se servisně orientovanou architekturou a v roce 2011 přišla první HANA – SAP HANA s in-memory computingem. Od té doby je v SAP skoro vše HANA, takže v roce 2012 přichází SAP BW powered by SAP HANA, o rok později následuje SAP Business Suite powered by SAP HANA.

Vloni jsme se dočkali SAP Simple Finance powered by SAP HANA, což je kompletně přepsaný software využívající možností nového jádra SAP HANA s podporou práce v reálném čase a s přizpůsobením aplikační vrstvy možnostem in-memory computingu.

Přídomek „Simple“ označuje nový směr, kterým se SAP hodlá ubírat – zjednodušování řešení SAP, která se v průběhu času stala velmi robustními. Opět to souvisí se SAP HANA – přechodem na vlastní databázovou platformu a zároveň odříznutím konkurentů, získal SAP možnost svá řešení mnohem lépe integrovat a zjednodušit vnitřní logiku, náročnost a požadavky. Příkladem praktické redukce komplexity byl přechod jednoho ze zákazníků, který měl v tradičním databázovém serveru 593 GB dat, po přechodu na databázovou platformu SAP HANA se velikost redukovala na necelých 119 GB a po dalším přechodu na řešení SAP S/4HANA zabírala databáze 42,4 GB.

Představitelé SAP jako příklad uváděli, že zatímco SAP HANA dokáže pracovat s jednou obrovskou tabulkou, klasické databáze jiných dodavatelů potřebují ukládat data do množství menších tabulek. Což pak stěžuje práci s takovými data, vede k potřebě tvorby nejrůznějších pohledů a nadbytečné duplikaci dat. SAP odstraněním omezení „tradičních“ databází nemusí řešit napojení na jiné databázové servery a zároveň může realizovat optimalizace pro SAP HANA. Tradiční databáze mají záznamy dat v řádkovém formátu, kdy se k jedné položce může vázat i přes 200 polí ve standardních tabulkách, při změně jednoho údaje se to celé duplikuje, a celý ekosystém, kam data mohou propisovat může být rozprostřen až do 40 tabulek. Komplexní množiny tabulek přitom komplikují tvorbu BI analýz a znesnadňují jednotný pohled na data napříč celou organizací.

SAP S/4HANA naproti tomu využívá koncept vkládání do políček v tabulkách pouze tam, kde změna nastala, k čemuž používá tzv. validity vector. Vytváří se tak výrazně jednodušší struktura. Například jedna faktura bývá rozprostřena přes celkem 14 tabulek, což s sebou nese také nemalé množství operací. V Simple Finance je takových tabulek 5 a množství sekundárních operací spojených se záznamem je nula.

SAP se také pochlubil tím, co přineslo nasazení SAP S/4HANA v jeho vlastním prostředí – velikost databází se podařilo drasticky zredukovat ze 71 TB na 1,8 TB, došlo k odstranění několika tisíc nepoužívaných úprav kódu na míru a kromě jiného se zpožděný pohled na data o firmě snížil z více než 2 hodin na skutečně reálný čas.

Že budou nové SAPovské aplikace využívat odlišnou platformu ale nemá znamenat, že by se musel přepisovat kód, což se asi týká hlavně uživatelských úprav a rozšíření na míru. V případě SAP Simple Finance, prvního přepracovaného modulu, se z pohledu programování v ABAP nic nemění, k dispozici jsou kompatibilní pohledy pro směrování na novou vrstvu v SAP HANA a vše tedy funguje dál jako dříve, jen jsou k dispozici nové možnosti platformy SAP HANA.

Co se týká plánů do budoucna dlouhodobé podpory, tak SAP bude podporovat stávající aplikace SAP Business Suite s „tradičními“ databázemi do roku 2025 s příslibem, že bude dále pokračovat v inovacích této vývojové větve. Progresivnější směr SAP Business Suite 4 HANA, kam budou patří i všechny „Simple“ řešení (SAP Simple Finance, SAP Simple Logistics,…) se bude rozvíjet paralelně, přičemž přechod tímto směrem by prý neměl být náročný a lze jej realizovat několika postupnými kroky. Základem je Enhancement Package 7 a následný přechod z databázového serveru jiného dodavatele na SAP HANA.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version