Sčítání robotů na Wikipedii

Od spuštění v roce 2001 se na Wikipedii objevilo asi 40 milionů článků a na projektu aktuálně pracuje kolem 140 000 dobrovolných editorů. Kromě toho ovšem Wikipedii udržuje armáda robotů disponujících v různé míře umělou inteligencí, kteří odstraňují spam a napravují vandalismus, pokoušejí se automaticky opravovat vadné odkazy a starají se tagování stránek. A kromě toho také komunikují s uživateli.

Právě na komunikaci robotů a lidských editorů na Wikipedii se zaměřila studie, kterou provedli výzkumníci z Stevens Institute of Technology (Hoboken, New Yersey). Podle jejich přehledu na Wikipedii pracuje 1601 robotů, které pomocí klasifikačního algoritmu rozdělili do několika skupin. Protože i informace o robotech a jejich funkcích jsou volně k dispozici, vědci je mohli podrobně zkoumat. V základu je rozdělili do kategorie opravářů (fixers), kteří opravují poškozený obsah a řeší vandalismus; těchto robotů je také nejvíc, asi 1 200. Dále výzkum rozlišuje kategorii konektorů (connectors), které propojují stránky a další zdroje pomocí odkazů, ochránce (protectors, dohlížejí na dodržování politik) a poradce (advisors – navrhují nové činnosti, poskytují užitečné tipy apod.). Celkem výzkumníci rozpoznali 9 základních typů robotů. Roboti dnes odpovídají asi za 10 % všech činností na Wikipedii, v některých podsekcích je to ale mnohem více – u Wikidat např. až 88 %.

Roboti někdy vítají nové přispěvatele a uvádějí je do problematiky; zajímavé je, že v případě prvního kontaktu s robotem je větší pravděpodobnost, že se z nováčka stane dlouhodobý spolupracovník Wikipedie, než když s ním na začátku komunikuje živý wikipedista. Pozoruhodné je i to, že lidé lépe snášejí roboty proti lidem i tehdy, když je upozorňují na chyby nebo jejich příspěvky dokonce odstraňují. Roboti na Wikipedii jsou totiž naprogramováni ke zdvořilosti a dokáží údajně jasně a srozumitelně argumentovat, lidé je proto vesměs přijímají jako legitimní členy celé komunity.

Využívání robotů je zajímavé sledovat i v čase. Někteří roboti zastarávají, objevují se noví, rozšiřují se jejich funkce a zaujímají i nové role. Zajímavou otázkou např. je, zda celý ekosystém míří spíše k několika víceúčelovým superrobotům nebo spíše j k velkému množství úzce specializovaných utilit. Celé prostředí na Wikipedii může díky dostupnosti informací každopádně inspirovat komerční dodavatele softwarových robotů a dalších souvisejících nástrojů umělé inteligence.

Lei (Nico) Zheng et al, The Roles Bots Play in Wikipedia, Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction (2019). DOI: 10.1145/3359317

Zdroj: Stevens Institute of Technology/TechXplore.com

Exit mobile version