Šéf Europolu: šifrování dat ztěžuje boj proti terorismu

Ředitel evropské organizace Europol Rob Wanwright se připojil k ostatním představitelům bezpečnostních složek a v rozhovoru pro BBC varoval před čím dál větší mírou šifrování komunikace na internetu. Jde o legitimní obavu nebo o zbytečnou hysterii?

Šifrování internetové komunikace se stalo pro policii a další bezpečnostní složky bojující proti terorismu možná tím největším problémem,“ uvedl Wainwright před několika dny pro BBC. Jde o jedno z posledních prohlášení vysokých představitelů vládních agentur a přidružených bezpečnostních organizací, které v poslední době zaznívají na obou stranách Atlantiku. Podobně se v minulosti vyjádřil například šéf FBI James Comey, britský ministr David Cameron, šéf NYPD Bill Bratton nebo šéf londýnské metropolitní policie Bernard Hogan-Howe.

Wainwright pro BBC řekl, že použití vyspělých šifrovacích technik „změnilo způsob boje proti terorismu, jenž tradičně spoléhal na různé způsoby monitorování komunikace, které již není v řadě případů možné používat.“ Šéf Europolu také poukázal na to, že dříve policisté sledovali pouze „malé množství kanálů“, přičemž v dnešní době se musejí potýkat s tím, že uživatelé na internetu používají celou řadu služeb – od sociálních sítí, přes e-mail až po VoIP. Bezpečnostní složky proto musejí monitorovat mnohem větší množství dat.

Wainwright si stěžoval také na to, že teroristé často používají tzv. „černé sítě“, pomocí kterých se připojují k internetu zcela anonymně. S těmito sítěmi to však tak horké nebude. Je totiž pravdou, že podle dokumentů zveřejněných Edwardem Snowdenem se minimálně americké agentuře NSA podařilo identifikovat uživatele snad nejznámější takové služby s názvem Tor. Jak uvedl Snowden před časem v rozhovoru pro britský list The Guardian, „Šifrování funguje. Řádně implementované silné šifrovací systémy jsou jednou z mála věcí, na něž se můžete spolehnout. Problémem je v tom, že zabezpečení koncového bodu je často tak slabé, že si NSA často nakonec najde svou cestu (jak se dostat k datům).

Díky přechodu k silným šifrovacím mechanismům je špehování mnohem složitější a bezpečnostní složky jej již nemohou provádět plošně ve velkém, jako dříve, ale musejí čím dál více cílit na konkrétní uživatele. Což je přesně to, na co si stěžoval Wainwright: zlatá éra, ve které NSA či její sesterská britská organizace GCHQ mohly plošně sbírat data, jež bylo možné ihned číst, se blíží ke konci. A to je dobře.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version