Serverový trh se zotavuje jen zvolna

Zdroj: Pixabay

Prodej serverů v posledním čtvrtletí roku 2020 vzrostl meziročně o 1,5 % na 25,8 miliard dolarů. IDC Worldwide Quarterly Server Tracker nicméně současně uvádí meziroční pokles asi o 3 % z hlediska prodaných kusů, což odpovídá asi 3,3 milionům serverů ve 4Q/2020.

Výsledky ve 4. čtvrtletí se výrazně lišily podle jednotlivých kategorií. Výrazně poklesl prodej špičkových serverů (meziročně -22 % na 2,1 miliardy dolarů), silně rostl prodej serverů střední třídy (+8,4 % na 3,3 miliardy dolarů) a mírně i serverů nejlevnějších (+3,7 % na 20,4 miliard dolarů). Z toho a čísel výše lze odvodit, že cena za server příslušné kategorie pravděpodobně v průměru rostla. Dále IDC uvádí, že rostly prodeje serverů pro racky (+10 %), naopak klesaly prodeje systémů blade (-18 %), zvyšoval se také podíl serverů s procesory AMD (+101 %) a ARM (+345 %, ale z velmi malých čísel). Tržby ze serverů x86 se ve 4Q 2020 zvýšily o 2,9 % na přibližně 23,1 miliardy dolarů, tržby ze serverů jiných než x86 meziročně poklesly o 9,0 % na 2,8 miliardy dolarů.

IDC: Servery celosvětově podle obratu, 2020Q4

Z hlediska tržeb za prodej serverů bylo pořadí jednotlivých dodavatelů následující: HPE/H3C DELL, Inspur, IBM, Huawei, Lenovo (Huawei a Lenovo mají cca stejný podíl). V meziročním srovnání z těchto dodavatelů mírně rostl Inspur a Huawei, klesl podíl IBM (odpovídá poklesu trhu se servery nejvyšší třídy), HPE, Dell a Lenovo si své podíly víceméně udržely. Z hlediska prodaných kusů serverů pak žebříček vede Dell, následují HPE, Inspur, Huawei a Lenovo.

IDC: Servery celosvětově podle kusů, 2020Q4

Geograficky růst ve 4. čtvrtletí zařídila Čína, bez ní by celosvětově trh ve 4. kvartálu poklesl. Větší snížení investic do serverů nastalo v Severní Americe a Japonsku, v Evropě, respektive EMEA bylo snížení poptávky jen malé.

Exit mobile version