ServerPark po roce: 40 % kapacity zaplněno, v plánu nové služby i další datacentrum

S tím, jak VSHosting pokračuje v zaplňování kapacity datového centra ServerPark, chystá stavbu nového datacentra mimo Prahu a ještě letos přijde s několika cloudovými službami zaměřenými na zálohování, cloudový e-mail, ale i podporu mobilního a webového vývoje.

Právě před rokem bylo v pražské Hostivaři slavnostně otevřeno datové centrum ServerPark zaměřené na provoz velkých internetových projektů v České republice. Po roce jeho provozovatel, společnost VSHosting, zrekapitulovala současnou situaci a představila plány do nejbližší budoucnosti.

Do současné doby datové centrum pojmulo cca 7 500 serverů a bylo zaplněno 40 % jeho celkové kapacity. VSHosting tak postupně přešel do dalších etap výstavby, do nichž bylo v současnosti investováno necelých 40 milionů korun, a aktuální kapacita je tak aktuálně připravena pro dalších 2 500 serverů. Do konce roku 2018 by pak mělo být zaplněno 80 % celkové kapacity datového centra.

Co se týká provozu datacentra, během prvního roku bylo spotřebováno více než 2 GWh elektrické energie s na české poměry příznivým průměrným koeficientem efektivity PUE 1,38. Během této doby provozní tým řešil desítky nekritických poruch, ale také 4 kritické závady. Díky nejvyššímu možnému standardu zabezpečení (Tier IV) však měly na provoz celého centra, potažmo na samotné zákazníky nulový dopad. Dvoupodlažní objekt se dvěma nezávislými trafostanicemi a dieselovými generátory tak potvrdil, že patří k nejlépe zabezpečeným stavbám vůbec.

Český trh

ServerPark patří v rámci ČR k menšině. A to v tom smyslu, že je jako jedno z mála datových center u nás vybudován jako samostatný objekt na „zelené louce“ čistě za účelem provozu serverů, což podle jeho provozovatelů výrazně snižuje možná bezpečnostní rizika.

Další etapy výstavby ServerParku navíc počítají s možností využití moderních přístupů, jako je instalace nepřímého freecoolingu (chlazení s využitím venkovních teplot) na systém přímého výparu. V České republice takový systém mimochodem dosud nainstalován není, vůbec první systém tohoto typu byl poprvé zprovozněn teprve letos v Londýně.

V současnosti je 75 % kapacity ServerParku vyhrazeno pro VSHosting Cloud a serverovou infrastrukturu pro managed služby, zbylých 25 % je určeno pro pronájem, tedy tzv. kolokační služby.

„I přes extrémní přebytek nabídky kolokačních služeb jsou stavěna další velká datová centra, která jsou však z velké části nevyužitá. Kvalita všech nových datacenter v ČR je na dobré úrovni, neboť jsou často stavěna s požadavkem na splnění standardů TIER III. K našim unikátním technologickým charakteristikám však patří plnění standardů TIER IV, tedy nejvyššího možného standardu provedení datových center na světě, díky čemuž jsme za první rok fungování datacentra zvládli 4 závady na kritické infrastruktuře s nulovým dopadem na provoz,“ uvádí Damir Špoljarič, ředitel společnosti VSHosting.
S tím souvisí i aktuální situace na trhu, kde se ceny za kolokační služby snižují až o desítky procent. Konkrétně ServerPark, jakožto datacentrum postavené v Praze, a tedy bez dotací, podle Špoljariče čelí nemalé cenové konkurenci datacenter vybudovaných mimo Prahu naopak s využitím nezanedbatelných dotací.

Navíc dříve preferovaný požadavek na tzv. neutralitu datacentra při výběru poskytovatele kolokačních služeb prý přitom momentálně není tím nejdůležitějším, ale stává se jen příjemným bonusem pro internetové providery.

Další datacentrum i nové služby

VSHosting nicméně nezůstává pouze u rekapitulace, velmi aktivně plánuje také do budoucna.

Nejžhavější a nejzásadnější novinkou je chystaný projekt druhého datového centra ServerPark 2, jehož výstavba by měla být zahájena na přelomu let 2018/2019. Počítá se s kapacitou 200 racků určených pro interní potřeby VSHosting, ale i nové cloudové služby a služby dedikovaných serverů. Klíčovou technologickou výhodou nového datacentra má být důraz na nízké provozní náklady, například díky využití dešťové vody pro zvlhčování, koeficientu (PUE) maximálně do hodnoty 1,15.

Vedle toho VSHosting zamýšlí expandovat směrem do Evropy – začít chce na Slovensku, kde hodlá ještě na přelomu let 2016/2017 otevřít obchodní pobočku v Bratislavě. Polský VSHosting pak cílí na to, aby se do pěti let stal největším Managed Service Providerem v Polsku, k čemuž by mělo přispět otevření pobočky pro lokální technickou podporu a dalšího obchodního oddělení v příštím roce.

Připravují se však také nové služby. Ještě do konce letošního roku hodlá společnost uvést na trh několik nových služeb, jako je CloudBackup či CloudMail. Unikátní by měla být služba Managed Docker, která se bude zaměřovat na potřeby vývojářů webových a mobilních aplikací.

Exit mobile version