Servery a storage Lenovo pro komerční sféru i datacentra

Martin Moravec, Channel Leader PL/CZ/SK, Lenovo

Martin Moravec, Channel Leader PL/CZ/SK, Lenovo

Společnost Lenovo toho dodává hodně, od smartphonů až po IT infrastrukturu. Divize Lenovo DCG (Data Center Group) je zaměřena právě na servery, storage, networking a související produkty, včetně možnosti integrace s hyperkonvergenčním softwarem od třetích stran. Na naše otázky odpovídal Martin Moravec, Channel Leader pro Českou republiku, Slovensko a Polsko.

Jak si Lenovo DCG stojí u nás a v regionu a jaké technologie jsou nejčastěji žádané?

V našich dodávkách od Lenova převládá prodej tradiční infrastruktury, tedy servery, storage, networking a související software. Na vzestupu jsou hyperkonvergovaná řešení, kde vnímáme mnohem pozitivnější přístup českých zákazníků, než bylo doposud obvyklé.

Lenovo je ale taky známým dodavatelem superpočítačů?

Lenovu se na poli superpočítačů globálně velmi daří, a to i v našem regionu. Nemůžu přejít datacentrum Lenovo v Barceloně, kde kromě výkonu ohromí i prostředí datacentra. Ohledně lokálního trhu a HPC jsme aktivní na univerzitách, kde má HPC (High Performance Computing) a AI (Artificial Intelligence) uplatnění a využíváme tam naše globální zkušenosti ku prospěchu zákazníka. Už v roce 2018 zaznělo na konferenci Transform 2.0, že Lenovo je v dodávkách superpočítačů jedničkou – už v roce 20018 jich bylo od nás nasazeno 117 v žebříčku první pětistovky, takže téměř každý čtvrtý. K tomu na Lenovu běží 17 z 25 univerzitách kde se rovněž provádí výzkum – Stanford, MIT…  O dodávky od Lenova pro datacentra však mají zájem i komerční subjekty. Za příklad mohu uvést firmu Dallara, kde se vybavili osmdesáti našimi servery pro výpočty aerodynamiky a zátěžové vlastnosti podvozků závodních automobilu včetně F1, a nejen těch.

Máte nějaké novinky, se kterými byste se chtěli pochlubit?

Na začátku roku jsme uvedli jednosocketové (jednopaticové) servery 1U a 2U s procesory AMD, které jsme nedávno doplnili o dvousocketové stroje. Je to úplně nová generace serverů se spoustou unikátních funkcionalit. Například do zástavby 2U je můžeme osadit až 40 HDD, nebo uživatel může monitorovat stav serveru na externím LCD panelu. Další novinkou je edge, který vyniká odolností proti prachu, vibracím i teplotám a je tak vhodný pro odlehlé serverovny, vlaky, nebo jiné transportní prostředky s nutností využití serverů, případně pro výrobní linky. Server SE350 disponuje mimo jiné bezpečnostní výbavou, například automatickou destrukcí dat při neoprávněné manipulaci. Těch novinek je opravdu hodně a Lenovo neustále přidává další.

Ohledně hyperkonvergence jde o certifikace se softwary třetích stran. Jak si Lenovo stojí zde?

Lenovo si zakládá na alianční a partnerské spolupráci s předními společnostmi v oboru. Díky tomu mohou zákazníci těžit ze strategie otevřených standardů, což jim dovoluje růst a měnit své IT systémy dle potřeby. Z nejvýznamnějších aliancí bych jmenoval NetApp, Intel, AMD, Nutanix, IBM, Microsoft, SAP, Red Hat, VMware a další. Například ThinkAgile je řada řešení, kde Lenovo nabízí jak certifikovaný hardware vhodný pro provoz hyperkonvergovaných řešení třetích stran, tak i vlastní kompletní softwarové řešení včetně služeb.

Co nabízíte v oblasti storage?

Ohledně storage Lenovo už delší dobu spolupracuje se společností NetApp. To s sebou nese jak naše dodávky finančně dostupných, avšak výkonných storage pro menší až středně velké podniky, tak vysoce výkonná úložiště pro datová centra, HPC a AI, které jsem zmiňoval na začátku, čímž se kruh uzavírá. Lenovo tedy disponuje širokým portfoliem datových úložišť. Rodina produktů se skládá z ThinkSystem DE a DM. Zatímco DE je tzv. vstupní řada storage, DM je oproti tomu vhodná spíše do vyššího segmentu. Řada ThinkSystem DE a DM zahrnuje celkem dvanáct modelů, které vycházejí z oznámené aliance mezi společnostmi Lenovo a NetApp. NetApp dodává Lenovu vybrané technologie, které pak v kombinaci s technologiemi Lenovo tvoří cenově i výkonnostně velice zajímavé řešení, doslova nabité technologiemi jako Dynamic Disk Pool, Caching, ThinProvisioning, šifrování a další.

Jak si Lenovo stojí v oblasti partnerského prodeje?

Vzhledem k tomu, že 100 % obchodu uskutečňujeme prostřednictvím našich obchodních partnerů, věnujeme se rozvoji partnerského prodejního kanálu prakticky denně. Lenovo DCG má několik úrovní partnerství – od autorizovaného partnerství přes Silver, Gold, až po Platinum. Nárok na speciální cenu mají všichni naši zaregistrovaní partneři, ale liší se podle jejich certifikací. Právě vzhledem k povinné certifikaci partnerů od úrovně Silver a výše pořádáme jednou ročně certifikační školení a jedenkrát ročně DCG Univerzitu. Obě akce jsou lehce rozdílně zaměřené, ale společným prvkem je možnost certifikovat se a zároveň probíhá příprava na certifikaci tak, abychom partnery vzdělávali ve všech nabízených segmentech, a to jak obchodně, tak i technicky – servery, storage, networking, hyperkonvergence, cloud a další. Další zajímavý program je LEAP, který je zaměřen spíše na jednotlivé obchodníky než na firmy. LEAP odměňuje jednotlivce za vzdělávání se a plnění prodejních a technických kurzů a za prodej portfolia DCG formou bodového hodnocení. Body lze pak proměnit třeba za přednabitou kreditní kartu. Příkladem rozšiřování aktivit směrem k obchodním partnerům je i program Lenovo Elevate, který jsme spustili už od července 2019. Zaměřuje se na nové partnery a na ty, které jsou pro Lenovo DCG neaktivní. Cílem programu je jim pomoci zvýšit úroveň partnerství.

Proč by měl zákazník sáhnout právě po hardwaru Lenovo? V čem tkví podle vás jeho výjimečnost a přidaná hodnota?

Cílem Lenovo DCG je stát se nejlepším a nejdůvěryhodnějším dodavatelem pro datová centra. Proto si velice zakládáme na několika atributech, mezi které patří například spolehlivost. Servery Lenovo jsou ve spolehlivosti hodnoceny jako číslo jedna ze všech systémů x86. Dokládá to i nezávislá studie ITIC 2017-2018, zaměřující se na průzkum doby provozuschopnosti. Lenovo se opakovaně umisťuje na prvním místě v tomto žebříčku. Další důležitou vlastností našich datacenter je bezpečnost. Lenovo poskytuje svým Trusted Platform Assurance již ve standardu nejlepší a nejméně zranitelnou bezpečnostní platformu. Neméně důležitá je pro nás spokojenost zákazníků kde se i podle TBR’s Corporate IT Buying & Customer Satisfaction Study umístila mezi dodavateli společnost Lenovo jako číslo jedna v hodnocení zákaznické spokojenosti, a to nepřetržitě už od roku 2015. Další výhodou pro zákazníka je, že Lenovo DCG nabízí kompletní portfolio pro datová centra. Díky rozsáhlé spolupráci s aliančními partnery máme jeden z nejlepších a nejspolehlivějších dodavatelských řetězců vůbec, a to dokonce nejen v IT odvětví, takže tato spolupráce umožňuje flexibilně reagovat na požadavky zákazníka.

Exit mobile version