Servery „bez kůže“

Existuje řada stavebních konstrukcí serverů, jinak řečeno typů form-factor – tower, rackový, blade-server a také – skinless. Leckdo si může položit otázku, co znamená, a k čemu může být dobrý takový server „bez kůže“. Víte například, že skinless server Fujitsu Primergy CX400 je celosvětově nejefektivnější z hlediska příkonu, a tím i chlazení?
Nejprve si zkusme přiblížit, k čemu se takový skinless server může použít. Využití může být široká řada. 
Od stavebních kamenů k HPC (High Performance Computing), přes dedikované servery například pro virtualizaci,
databáze, webové servery a další. Skinless je totiž vhodný téměř na jakékoliv použití. Jediné využití, pro které skinless servery nejsou vhodné, je nasazení vyžadující vysoký počet interních HDD a/nebo fyzických karet PCIe. Plyne to prostě z jeho velikosti.

Co znamená skinless?

Úložný prostor pro skinless servery Primergy poskytne např. Storage Fujitsu Eternus.

Skinless server je možné si představit jako rackový server, který nemá vlastní napájení a chlazení. Oboje je z důvodu požadavku na 
vysokou hustotu výpočetního výkonu na U (výšku pozice v rackovém rozvaděči). Pro ilustraci – běžný dvoupaticový server v provedení do racku
obsadí jednu až dvě pozice v racku.

Stávající Fujitsu skinless server Primergy CX400 umožní umístit do 2U až čtyři servery (nódy). To znamená dvojnásobnou hustotu než běžnou, která je obdobná blade-serverům.
Přicházející novinka, Primergy CX600 bude umožňovat osadit až osm nódů na 2U. Pro společnosti, které bojují s v serverovně místem, je to zpráva, na jakou už možná delší dobu čekali.


Je potřeba mít ale na paměti, že maximální výkon, který je možné ve standardním racku uchladit, je cca 15 kW. Se serverem Fujitsu CX400 (mimochodem celosvětově nejefektivnějším skinless serverem) jste schopni nakonfigurovat nód o obrovském výpočetním výkonu a impozantně vysoké spotřebě blížící se spodní hranici 400 W. Pak přijde vhod chlazení kapalinou – technologie Liquid Cooling, se kterou je možné uchladit až 80 kW na rackový rozvaděč.

Jaký je rozdíl mezi skinless a blade-serverem?

Skinless server Fujitsu Primergy CX400 s kapalinovým chlazením.

Zájemce možná také napadne, jaký je rozdíl mezi skinless a blade-serverem? Odpověď naskýtá obrázek ze zadní části šasi.
Ve sklinless serveru je sdílené napájení a chlazení, ale každý server má svoji vlastní konektivitu, management, a na rozdíl od blade-serveru v něm není možnost integrovat a sdílet switche pro komunikaci vně celého šasi.

Radovan Hošek pracuje u společnosti Fujitsu jako product sales manager pro servery.

Exit mobile version