Servery Dell EMC 14. generace představeny

Společnost Dell EMC představila 19. září v Praze svoji serverovou řadu 14. generace. Vysvětlila zákazníkům, na jakých principech při vývoji stavěla, aby byly životaschopné i ve střednědobém horizontu, a také proč by si měli pořídit takto vyladěné systémy pro různá typická nasazení, od podnikových aplikací přes HPC až po datová centra.
„Kdyby Volkswagen Brouk z roku 1971 podléhal Mooreovu zákonu, jezdil by dnes rychlostí 480 tisíc kilometrů za hodinu, spotřeboval by za životní cyklus jednu nádrž a stál by pět centů,“ citoval Leoš Vondrák, Dell EMC, zdroj, který to takto spočítal, a předal slovo Petru Ulvrovi z Intelu.

Intel Xeon sjednotil řady E5 a E7

Petr Ulvr, Intel, zdůraznil, že organizace, jejichž byznys stagnuje, také zpravidla pomalu inovují svoje IT. Poté seznámil s novými (2017) procesory Intel Xeon Scalable Platform, které mají 1,65x vyšší průměrný výkon než ty, které přišly před rokem. Jsou jimi Intel Xeon Platinum, Gold, Silver a Bridge. Vznikly sjednocením rodin Intel Xeon E5 a E7 Family. Dostaly sjednocený BIOS, firmware apod. Původní kruhová topologie jader u nich byla nahrazena meshovou, protože přestala s rostoucím počtem jader (až 28 u verze Xeon Platinum) stačit. Kromě toho převzaly z řady E7 až 70 RAS (Reliability, Accesibility, Serviceability) funkcí (u řad Silver a Bronze 30 funkcí RAS). Část nových funkcí procesorů Intel Xeon Scalable Platform je zaměřena na data (AVX-512 – délka instrukce apod.), část na bezpečnost (Intel TXT atd.). Oproti roku 2007 vzrostl výkon procesorů Intel zhruba 40x a tím přispěl i ke snížení TCO o 65 %.

Sjednocená architektura

Ondřej Bačina, Dell EMC, pak celkově představil servery Dell EMC zatím poslední, 14. generace, se sjednocenou architekturou serveru, storage (SDS – software defined storage) a networkingu. Jsou postaveny modulárně, ve třech dílech, a jako „software defined everything“, aby i v budoucnu vyhověly nárokům, které ještě dnes ani neexistují. Jedním z klíčových vylepšení jsou SSD disky flash NVMe, připojené přímo k procesoru přes sběrnici PCIe. Operační paměť má zase Backup NVDIMM, zálohovanou baterií, což chrání data, která ještě nebyla přesunuta z RAM do úložiště SSD, před výpadkem napájení.

První vlna serverů PowerEdge

Prvním z představených modelů první vlny byl server Dell EMC PowerEdge R940 4U 4Socket, který je v různém osazení vhodný pro úlohy typu SAP HANA, s optimalizovaným I/O pro další typ aplikací, a ve dvoupaticové verzi pro virtualizaci.
PowerEdge R740-740xd 2U 2Socket je určen pro VDI, SQL apod., PowerEdge R640 pro poskytovatele cloudových služeb, HCI, HFT a HPC, PowerEdge C6420 2U 4Server Sleds (2S) pro HPC, big data a pro cloud, HCI a SDS.

Druhá vlna PowerEdge

Menší server PowerEdge M64 je durčen jako náhrada bladových serverů, PowerEdge FC640 je pro FX2 a PowerEdge C6420 je pro VxRail. PowerEdge R540 je univerzální, cenově dostupný server 2U/2S, PowerEdge R440 je obdobný model, ale 1U/1S.

Dell EMC Blueprints Program

Pro sestavení a vyladění infrastruktury má Dell EMC Blueprints Program ve stupních Ready Nodes, Ready Bundles a Ready Systems.
Nakonec Ondřej Bačina seznámil s OS Windows Server 2016, jehož licencování zohledňuje fyzická jádra procesorů.

Správa systémů

Pavel Veselý, Dell EMC, představil Systems Management. Už 70 % serverů třinácté generace bylo prodáno s enterprise managementem iDRAC (integrated Dell Remote Access Controler). OpenManage Suite je rodinou produktů pro nasazení, správu, monitorování a update systému, která zastřešuje systémy Dell EMC z hlediska správy zařízení po dobu jejich životního cyklu. Jsou do ní integrovány i systémy správy třetích stran (Microsoft, VMware, Oracle…). Pro iDRAC má Dell EMC vlastní dvoujádrový procesor a přístup k němu je přes GUI a HTML 5, Java byla opuštěna. Inteligentní automatizace enterprise managementu od Dell EMC umožňuje snížit dobu nasazení serveru až o 99 %.

Open Networking

Zbyněk Houska, Dell EMC, odůvodnil výhody otevřenosti systémů Dell EMC, tentokrát v oblasti networkingu. Zatímco například Cisco a Arista jsou podle analytiků Gartner lídry v tzv. closed networkingu, pak Dell, VMware a několik dalších jsou lídry v open networkingu, pár dalších osciluje v kategorii „me too“. Vizí společnosti Dell EMC je oprostit se od provázanosti hardwaru a softwaru výrobce a otevřít se standardnímu nástrojům, volitelným řadičům, jakémukoliv síťovému operačnímu systému, standardnímu hardwaru a výrobcům čipů, což přináší zákazníkům svobodu.

Proč koupit zrovna server Dell EMC?

Luděk Šafář, Dell EMC, dosti emotivním způsobem přirovnal server jako základní kámen hyperkonvergované infrastruktury ke kostce Lega. Dell EMC podle něj nabízí „ready solutions“ pro různé oblasti použití – HPC, data analytics, business applications i software defined (architekturu), a sice pod společnými názvy Ready System, Ready Bundle a Ready Node. Zdůraznil, že je na každém, aby zvážil míru a poměr flexibilita/riziko problémů v případě, že se uživatel rozhoduje buď si server postavit sám, nebo zvolit připravené hotové řešení.

Vylepšená disková pole Compellent ještě letos

Leoš Vondrák, Dell EMC, který zákaznickou konferencí a představením serverů Dell EMC 14. generace provázel, ještě seznámil, že ještě na podzim 2017 má přijít nový přírůstek diskových polí Compellent 3000 s třívrstvým tieringem, kompresí data a replikací na všechna disková pole Dell EMC Compellent a EquaLogic.

Exit mobile version