Skenuje stránku za vteřinu a tiskne za desetník

Kyocera TASKalfa 351ci je barevné multifunkční zařízení formátu AA pro malé a středně velké pracovní skupiny, kde se uplatní kompaktní rozměry, rychlost a produktivita. Pracuje rychlostí až 35 stran za minutu barevné i černobíle, už v základu nabízí oboustranný tisk i skenování, a to včetně automatického jednoprůchodového podavače. Ve výbavě nechybí ani fax či volitelná sešívačka.

Zařízení Kyocera velmi dbají na ekologii a ekonomiku, z toho ostatně vychází jejich koncept Ecosys, což je označení jedné modelové řady, druhá, vyšší, je TASKalfa a na trh byla uvedena v roce 2009. Ta je postavena na základech Ecosysu a k němu přidává navíc výkonnější HW komponenty a SW vybavení.

Standardem všech zařízení Kyocera je nízká spotřeba elektrické energie, komponenty s dlouhou životností a vysokou spolehlivostí a otevřená platforma HyPAS pro napojení na aplikace třetích stran. Pro snadné a přehledné ovládání slouží téměř 18centimetrový (7 palců) barevný displej s možností naklonění.

Jakým způsobem organizace v reálné české praxi multifunkční zařízení Kyocera TASKalfa 351ci využívají? Podle informací českého zastoupení Kyocera se průměrný nátisk na tomto modelu pohybuje okolo 2500 listů měsíčně a skenerem projde zhruba 1000 listů papíru. Podíl barevného a černobílého tisku je přibližně 50/50 a podíl jednostranného a oboustranného tisku je 70/30.

 

Rychlost tisku a skenování

Rychlost tisku multifunkce Kyocera TASKalfa 351ci dosahuje na kancelářské poměry vysokých 35 stran černobíle i barevně, přičemž oboustranný tisk a kopírování probíhá rychlostí 17 stran za minutu.

Extrémně rychlé je skenování, jehož rychlost činí 46/62 stran A4 za minutu oboustranně, barevně/černobíle při 300 DPI (tedy 80-124 obrazů za minutu). Nejvyšší dostupné rozlišení při tisku je 1200 DPI, u skenování a kopírování 600 DPI. První stranu vychrlí multifunkce dříve než za 7 vteřin, a to černobíle i barevně. Doba zahřívání nepřesahuje 25 vteřin od zapnutí.

Multifunkce v případě barevného tisku poskytuje velice dobré barevné podání, kdy v případě obchodní grafiky jistě oceníte rovnoměrné a výrazné nasycení odstínů s plynulým škálováním, bez výrazných přechodových hran mezi tóny.

 

Možnosti HW a SW

Hardwarová výbava zahrnuje dva procesory – dvoujádrový ARM 1,2 GHz a 100Mhz ARM, který doplňuje hlavní procesor při výpočtu aritmeticko-logických operací. Standardní 1 GB RAM lze rozšířit až na 3 GB RAM plus 128 GB SSD disk. K dispozici je široká škála rozhraní: 1xUSB a 2xUSB host, Gigabit Ethernet, volitelně Wi-Fi (b/g/n), slot pro tiskový server či SSD disk a slot pro SD kartu.

Zařízení má v sobě integrované účtování úloh až na 100 uživatelských účtů. Umí skenovat mimo jiné do e-mailu, FTP SMB, USB host a přes TWAIN/WIA/WSD. Podporuje tiskové jazyky PCL6, KPDL3 (PS3 kompatibilní) a přímý tisk PDF/XPS. Možné výstupy zahrnují PDF/A a další varianty PDF, včetně šifrovaného, a PDF s podporou MS Office formátů, které vyžaduje doplňkový modul Scan Extension Kit.

Udávaná spotřeba zařízení v klidovém režimu je 0,6 W, v režimu nízké spotřeby 50 W, v pohotovostním režimu 84 W, při kopírování a tisku 547 W resp. 532 W. Hlučnost v pohotovostním režimu dosahuje zhruba 30 dB, při tisku vzroste na 50 dB, použití tichého módu ji sníží na 47 dB.

 

Náklady na tisk

Kapacita tonerových zásobníků je 12 tisíc stran pro černý toner (startovací 6 tisíc), pro barevné poloviční (6 tisíc standard, 3 tisíce startovací). Do sešívačky se vejde 2×1500 sponek. Maximální kapacita vstupních zásobníků včetně volitelných je 1850 listů papíru A4. Multifunkce zvládne papír až do gramáže 220 g/m2.

Originální tonery TK-5305 stojí 1630 Kč (Cyan, Magenta, Yellow) a 1260 Kč (blacK). Stránka barevně při 5% pokrytí (CMY) a kapacitě 6 tisíc stran vychází na 81,5 haléře, monochromatický tisk na 10,5 haléře za stránku. Uvedené ceny jsou bez DPH, pro jednoduchost jsme nebrali v potaz cenu válce. Celková životnost uváděná výrobcem je 600 tisíc stran nebo 5 let, přičemž životnost válce je 200 tisíc stran. Při ceně zařízení v kategorii kolem 20 tisíc jsou to velmi dobré hodnoty, především cena za černobílý tisk je vynikající.

 

Rozměry a cena

Rozměry hlavní jednotky činí 48x58x62 cm při hmotnosti 36 kg. Zařízení má standardně dvouletou záruku. Ve volném prodeji lze A4 barevnou multifunkční tiskárnu Kyocera TASKalfa 351ci pořídit u autorizovaných prodejců již zhruba od 21 tisíc Kč bez DPH.

 

ITBIZ BEST OF 2019

S ohledem na výborný poměr cena/výkon a s přihlédnutím k výkonu, technickým parametrům, robustnosti zařízení, nízkým nákladům a širokým možnostem využití redakce ITBiz.cz zařadila multifunkční tiskárnu Kyocera TASKalfa 351ci mezi produkty ITBIZ BEST OF 2019.

Exit mobile version