Software se v ČR nejvíce krade na Ústecku, nejméně v Praze

V uplynulém roce se nejvíce nelegálního softwaru vyskytovalo v Ústeckém, Karlovarském a Olomouckém kraji. „Skokanem roku“ se stává kraj Plzeňský, který si polepšil o tři příčky. Vyplývá to z dat analýzy technologické společnosti truconneXion, která vznikla na základě nasazení licencí produktu AuditPro v komerčním a veřejném sektoru v České republice v průběhu let 2000 až 2014.

Boj proti softwarovému pirátství ve firmách v České republice zaznamenal podle dat truconneXion jen mírné zlepšení, na vině jsou kraje, kde se počítačovým pirátům stále mimořádně daří. Míra softwarového pirátství je významně vyšší ve firmách se sídlem na Moravě a na severu Čech.

Nejhorší situace má být podle analýzy na severu Čech, jmenovitě v Karlovarském a v Ústeckém kraji, který se propadl na poslední místo. Společně s Olomouckým krajem se v těchto regionech užívá ve firmách statisticky nejvíce pirátského softwaru.

V popředí žebříčku dlouhodobě figuruje Praha, jež představuje jistotu nekompromisního postupu proti distributorům a uživatelům nelegálního softwaru. „Metropole je nejdál díky převaze velkých firem se zahraničními vlastníky, kteří ve firemní bezpečnosti prosazují mezinárodní standardy, pravidelné audity licencí a vlastní korporátní řešení. Zaměstnanci si pod vidinou citelné restrikce nedovolí nainstalovat do firemního počítače software z neautorizovaného zdroje,“ vysvětluje Martin Hnízdil, AuditPro manažer truconneXionu příčiny úspěchu firem z hlavního města v potírání počítačových pirátů.

„Firmy v Praze více investují do osvěty a jsou také citlivější na svou dobrou pověst, což z nich na trhu s produkty pro efektivní správu licencí a bezpečnostními řešeními dělá spolehlivé zákazníky. Navíc se již přesvědčily, že se jim respekt k právním normám vyplatí i finančně a že díky němu ušetří nemalé náklady. Motivací je tedy nejen hrozba z postihu, ale i racionálně odůvodněná snaha uspořit,“ dodává.

Nejčastějším prohřeškem zůstává ignorování počtu zakoupených licencí

Za vysokou mírou pirátství v některých krajích stojí hlavně neukázněnost zaměstnanců v kombinaci s nedbalosti majitelů firem: „Instalace více kopií softwaru než povoluje licence nebo jiný nesoulad s licenčními podmínkami (65 %) a neukázněnost zaměstnanců (20 %), kteří si nainstalují svoje privátní programy, jsou nejčastějším důvodem pirátství,“ shrnuje hlavní důvody pirátství Martin Hnízdil. To potvrzuje i letošní studie analytiků IDC, podle které 27 procent zaměstnanců instaluje na pracovní počítače software z neautorizovaných zdrojů bez vědomí zaměstnavatele.

V Česku se podle poslední analýzy protipirátské organizace BSA užívá nelegálně 34 procent počítačových programů a roční ztráta výrobců softwaru tak činí 3,6 miliardy korun. „Nejčastěji nelegálně kopírovaným softwarem v Česku jsou operační systémy, kancelářské, grafické a CAD programy, antivirové programy a počítačové hry,“ říká Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA | The Software Alliance.

Z dlouhodobého sledování vyplývá, že softwarové pirátství se nejčastěji odehrává ve firmách malé až střední velikosti využívajících deset až sto počítačů.

Skokanem roku je Plzeňský kraj

Ve srovnání s poslední analýzou učinili největší kus práce v oblasti prevence softwarového pirátství firmy a instituce v Plzeňském kraji. Oproti loňskému žebříčku Plzeňský kraj postoupil o tři příčky na páté místo, za což mu patří pozice pomyslného skokana roku. V popředí také stojí firmy z Vysočiny a Královéhradeckého kraje. Celkové výsledky potvrzují předchozí pravidlo, že s rostoucí vzdáleností od hlavního města roste benevolence firem k porušování zákona, což nadále platí pro většinu moravských krajů a socioekonomicky slabší Ústecko a Karlovarsko.

Pořadí
krajů v potírání
softwarového pirátství

(na
prvních místech jsou kraje
s nejmenším výskytem
nelegálního softwaru)

1. Praha
(1.)
2. Vysočina
(4.)
3. Královéhradecký
(3.)
4. Středočeský
(2.)
5. Plzeňský
(8.)
6. Pardubický
(5.)
7. Jihočeský
(6.)
8. Moravskoslezský
(11.)
9. Jihomoravský
(9.)
10. Zlínský
(10.)
12. Olomoucký
(14.)
13. Karlovarský
(13.)
14. Ústecký
(12.)
Žebříček
rozšíření
nelegálního softwaru v krajích. Zdroj:
AuditPro a truconneXion. Číslo v závorce
ukazuje umístění v roce 2013.
Analýza technologické společnosti truconneXion
vznikla na základě nasazení licencí
produktu AuditPro v komerčním a veřejném
sektoru v České republice v průběhu let
2000 až 2014. Je založená na interních
statistikách prodeje, trendech v oblasti
pirátského softwaru a zohlednění
potenciálu jednotlivých regionů
z hlediska segmentace firem s ohledem na jejich
velikost, druh podnikání a počet
využívaných IT zdrojů.

Citovaná analýza dlouhodobě porovnává poptávku po preventivních nástrojích – tzv. auditovacích softwarech.

Exit mobile version