Softwarově definované miniservery HP Moonshot míří na trh, vyrábět se budou v Kutné Hoře

HP uvolňuje na trh svoji novou serverovou platformu Moonshot, vyrábět se budou od června v České republice v kutnohorském Foxconnu. Čím je tato nikam přesně nezapadající platforma tak zajímavá?

Vzorek serverové cartridge HP Moonshot bez pevného disku (Foto: ITbiz.cz)

HP Moonshot sice nepředstavuje žádnou revoluci v serverové architektuře, jde ale o velmi zajímavý evoluční krok a to jak v oblasti technologií, tak produktového marketingu, tradiční serverové dělení serverů totiž s novou platformou místy ztrácí trochu smysl. Předně se jedná o relativně „levné“ řešení, které umožňuje školovat podobně, jako pokročilá řešení pro HPC. Cena systému HP Moonshot startuje na 1 290 000 Kč za serverovou skříň osazenou 45 servery HP ProLiant Moonshot a integrovaným přepínačem.

Všechny servery typu Moonshot jsou tvořeny samostatnými miniaturními jednotkami, které se umísťují do speciální sběrnice v jinak standardním 47U racku, ideální je proto nasazení například v datacentrech.

K čemu je rozsekání výkonu do desítek malých samostatných jednotek dobré?

Platforma by měla za relativně malý peníz (ve srovnání s drahými výpočetními clustery) umožní nasadit aplikace a řešení, které budou schopny v reálném čase zpracovávat takřka neomezené množství dotazů, statistik, analýz a procesů. Koncepce současných serverů nabízela naopak binární pojetí – limitovanou škálovatelnost, nebo velké serverové farmy náročné na spotřebu, prostor i správu (pokud nejste Google a nestavíte si servery sami), Moonshot slibuje údajně téměř neomezenou možnost rozšiřování a dokáže v jednom okamžiku využívat tisíce procesorových jader.

Anatomie

Cartridge HP Moonshot (Foto: ITbiz.cz)

Systém HP Moonshot se skládá ze skříně HP Moonshot 1500 a serverů HP ProLiant Moonshot optimalizovaných pro konkrétní aplikace. Díky podpoře až 1 800 serverů v jediném racku zabírají servery HP Moonshot pouhou jednu osminu prostoru vyžadovaného klasickými x86 servery. Každá skříň sdílí tradiční komponenty včetně zasíťování, správy HP Integrated Lights-Out (iLO), napájení a chlazení, což minimalizuje složitost systému a zároveň přispívá ke snižování nároků na energii a prostor.

TCO úspora oproti současným x86 serverům by měla být zhruba třetinová, záleží ale pochopitelně na způsobu využití. „Úsporné servery HP Moonshot plánujeme zavést v řadě aplikací, kde povedou k nové vlně transformací služeb datových center,“ prohlásil na včerejší tiskové konferenci Jiří Lepka, technologický ředitel divize serverů HP ProLiant. „Budou podporovat nově vznikající webová, cloudová a masivní IT prostředí, ale také analytické aplikace, telekomunikační prostředí, zpracování velkých objemů dat či aplikace s vysokými požadavky na výpočetní výkon. Věříme s rychlý nástup i v oblasti herního průmyslu, finančních služeb, genomiky, rozpoznávání tváří nebo analýzy hlasu a videa.“

Softwarově definované servery – nový buzzword?

Softwarově definované servery HP Moonshot představují druhou generaci serverů v rámci programu HP Project Moonshot. Tato nová třída serverů je zkonstruována tak, aby dokázala reagovat na potřeby IT v oblasti sociálních sítí, cloudových řešení, mobility a velkých objemů dat (Big Data). Servery HP Moonshot jsou postaveny na procesorech, využívaných obvykle v chytrých mobilních telefonech a tabletech, díky nimž dosahují nižší spotřeby energie a mnohem lepšího využití prostoru za výrazně nižší cenu.

Systém zapojení serverů do 2U rackové jednotky

Na softwarově definované servery HP Moonshot navazují softwarově definované sítě díky integrovaným síťovým prvkům HP s podporou protokolu OpenFlow. Softwarově definovaná síť umožňuje automatické nastavení komunikační infrastruktury podle aktuální potřeby aplikací s reakční dobou kratší než jedna milisekunda, místo statické ručně prováděné konfigurace. Síť se díky centralizovanému kontroleru dokáže dostat k informacím, které běžně nemá, například s kým hodlá nějaká aplikace komunikovat, jakým způsobem a jakou kvalitu služby a parametry sítě očekává. Současně dokáže síť poskytovat aplikacím údaje o aktuální situaci a ty tak mohou přizpůsobit svůj běh například přesunutím výpočtů na cartridge s volnějším komunikačním pásmem.

Platforma HP Moonshot je v současnosti jediným průmyslovým řešením, která umí de facto na klíč spojit servery, uživatelská data a síťovou infrastrukturu do jednoho softwarově definovaného celku, který se dokáže pružně přizpůsobit požadavkům jakýchkoli aplikací. To má smysl všude tam, kde je třeba automatizovat procesy, díky nimž bude možné v reálném čase získat z dat informace, to je dnes doménou spíše superpočítačů a obřích výpočetních clusterů jaké provozují služby typu Facebook či Google.

Jak je to s úsporností

Podle slov výrobce systém první generace serverů HP Moonshot (ProLiant) využívá až o 89 % méně energie a o 80 % méně prostoru při až o 97 % nižší složitosti a ceně až o 77 % nižší oproti stávající generaci serverů.) Například po nasazení technologie HP Moonshot na provoz webu hp.com, který dosahuje přibližně tří milionů návštěv denně, klesla spotřeba na úroveň odpovídající provozu pouhých dvanácti 60W žárovek.

Exit mobile version