SPARC znamená volbu

Platforma SPARC byla a je podle Oracle skvělou volbou. Díky integrovaným systémům dává zákazníkům této společnosti možnost jednoduššího přechodu k hyperkonvergované infrastruktuře i rychlejšího a bezpečnějšího přechodu do privátního nebo veřejného cloudu, tvrdí Marek Swierad, Vice President Systems v regionu EECIS ve společnosti Oracle, a Michal Vítek, vedoucí lokálních pre-sales konzultantů, Oracle.
Myslíte, že by IT manažeři, kteří mají systémy vybudované na platformě SPARC, na ní měli zůstat? Jaké výhody a inovace dávají řešení se SPARC (M7/T7)?

Marek Swierad: Proč by neměli zůstávat? Spíše bych odpověděl, že lidé, kteří na platformě Sparc nejsou, by na ni měli přejít. Oracle věnuje do výzkumu a vývoje pět miliard dolarů ročně. Na projektu SPARC pracují tisíce inženýrů, kteří přinášejí vynikající výsledky. Po akvizici Sun Microsystems pro nás bylo zásadní, co uživatelé od systémů na této platformě požadují. Pochopili jsme, že nejdůležitější je propojit hardware se softwarem. Z hlediska trhu bylo důležité se soustředit na konvergenci, virtualizaci a výkon. Vynaložili jsme opravdu hodně peněz, aby investice zákazníků do těchto systémů byla zhodnocena. A to se povedlo – nejenže si tyto systémy ponechali, ale řada zákazníků na SPARC dokonce přešla. Přistoupili jsme k tomu tedy i po stránce cílových technických parametrů velmi seriózně.

Jak zapadají procesory SPARC do strategie „cloudové společnosti“?

Marek Swierad: Co vlastně znamená cloud? Potřebujete optimalizovat, konsolidovat a tím pádem i virtualizovat a nakonec i účtovat za poskytované služby. Potřebujete elastickou infrastrukturu, jaká vzniká spojením hardwaru a softwaru. To samé znamená i SPARC. Cloud neznamená, že do něj převedete infrastrukturu a potřeby vašeho IT ze dne na den. Jde o evoluci, navíc nejde pouze o SPARC, ale i o infrastrukturu postavenou na platformě Intel x86. Jde také o možnost volby, kterou zákazník musí mít, ať už buduje privátní cloud či hybridní cloud, anebo využívá veřejný cloud. Vždy musí mít k dispozici podobnou infrastrukturu na obou úrovních.

Michal Vítek: Ještě bych dodal, že SPARC přináší vyšší bezpečnost celé platformy, a to je hlavní odlišnost od konkurence. Pro Cloud řešení je typický souběh obsluhování více subjektů (multi-tenant), a proto je bezpečnost platformy klíčová.

Marek Swierad: Přesně tak, navíc musíte důvěřovat svému poskytovateli, když přesouváte své aplikace a citlivá data do cloudu a zpět, případně z privátního do veřejného. Právě bezpečnost nás díky SPARCu odlišuje od nabídek konkurentů.

Privátní cloud se stává komoditou. Kde spočívá hodnota služeb privátního cloudu od Oracle? Jak se lišíte od konkurence?

Marek Swierad: Proč si myslíte, že privátní cloud se stává komoditou?

Protože servery, storage, virtualizační nástroje, software, to vše už je komoditou a každý si díky tomu může privátní cloud vytvořit. Navíc má mnoho voleb, od Microsoft Azure a až po Linux, open source a OpenStack.

Marek Swierad: V principu nesouhlasím, že by servery a software byly tak zcela komoditou. Oracle přece neinvestuje miliardy dolarů do vývoje komodit, nýbrž do cloudu a integrovaných systémů. Uživatelé mají více možných způsobů, jak pořídit hardware a software. Dříve jste mohli koupit servery, storage, síťové prvky, virtualizaci, vše jste navezli do datacentra a mohli s tím něco postavit, třeba privátní cloud. Integrovaný systém včetně například databázové platformy, jaký přinášíme na trh my, však znamená, že jsme vše již sestavili dohromady a vzájemně vyladili, a dali tím zákazníkům možnost pořídit základní stavební blok. Je to podobné, jako kdyby si lidé dříve stavěli automobil a někde sháněli kola, motor, šroubovali šasi a svařovali karosérii. Auto jsme jim dnes postavili my. Nejde o komoditu, ale o systém s přidanou hodnotou. Navíc můžete tento systém rychle uvést do provozu. Samozřejmě, že pokud si zákazník bude chtít něco postavit sám, tuto možnost volby stále má. Bezpečnost je však klíčem vždy. Proto jsme také vyvinuli nový „software on silicon“ pro ochranu dat v paměti a přenesli tak tuto funkcionalitu přímo na čip. Jde o zásadní změnu ve hře. Můžete říci, že klasický server, infrastruktura x86, mohla být komoditizována. Ale když začnete stavět výše, komoditizace ustupuje.

Michal Vítek: Hlavním odlišovacím prvkem Oracle u privátního a veřejného cloudu je, že poskytujeme vždy naprosto stejnou zkušenost s možností přechodu mezi těmito prostředími.

Znamená to, že vaše integrované systémy pomáhají IT manažerům přenést infrastrukturu svojí společnosti do světa privátního cloudu rychleji?

Marek Swierad, Vice President Systems v regionu EECIS ve společnosti Oracle

Marek Swierad: Jak už jsem uvedl, dříve bylo zapotřebí nakoupit servery, storage, síťové prvky, to vše sestavit dohromady a pak virtualizovat. To všechno vyžaduje spoustu zkušeností, času, lidí i peněz. Naše integrované systémy vás těchto kroků zbavují, sestavili jsme je za vás. Můžete je přivézt do vašeho datacentra a jednoduše zapnout – systémy hned pracují, a to bez nutnosti vlastních rozsáhlých expertních znalostí, dlouhých nákupních cyklů či lidí, kteří vše dávají dohromady a vytvářejí privátní cloud. S našimi integrovanými systémy je pro vás vše mnohem rychlejší, a to i ve srovnání s konkurenčními systémy, protože nepotřebujete záruky kompatibility, aby vše spolupracovalo. Navrhli a postavili jsme vše v našich laboratořích za vás. Můžete si to od nás koupit a hned začít pracovat.

Michal Vítek: Také provoz našich integrovaných systémů je mnohem snazší, než je tomu u tradičních architektur, a to včetně nasazování softwarových záplat a správy systému.

Proč stále vyvíjíte vlastní procesory, proč nepoužíváte Intel?

Marek Swierad: Intel využíváme v řadě našich produktů, jsme jeho velkým partnerem. Věříme však také v náš vlastní inženýrský návrh, v možnost vývoje podnikového (enterprise) softwaru, enterprise hardwaru a enterprise čipů. Vidíme velký přínos v možnosti navrhnout je společně a optimálně je sestavit dohromady. Utrácíme velké peníze za vývoj, protože jsme přesvědčeni, že výsledek je v takovém případě mnohem lepší, než kdybychom něco sestavovali z dílů od třetích stran. Jak náš, tak i konkurenční software může díky tomu běžet mnohem rychleji a bezpečněji. Inovativní návrh je DNA naší společnosti a je pro nás velmi zásadní. Nakupujeme technologie nikoliv proto, abychom je utlumili a jejich uživatele převedli na naše kmenové technologie, ale abychom je dále rozvíjeli. Za posledních pět let jsme přivedli pět až šest nových generací procesorů SPARC. Vidíme je jako konkurenční výhodu.

Vidíte tedy akvizici společnosti Sun Microsystems jako dobrou investici do hardwaru?

Marek Swierad: Sun, to je obrovská a nádherná technologie. Oracle vidí, kterým směrem se IT průmysl ubírá, a tím je hyperkonvergovaná infrastruktura. Jde o daleko širší propojení hardwaru se softwarem, rychlejší obnovy „strojového parku“ a tlak na jeho stále rychlejší nasazování. Zatímco ostatní společnosti spoléhají na výrobce X, výrobce Y, výrobce Z, na referenční architektury atd., v Oracle jsme šli jinou cestou, jsme dodavatelem jiného typu. Rozhodli jsme se totiž vyvinout a postavit vše sami. Je to zásadně dobrá strategie a naše výsledky v oblasti prodeje hardwaru za poslední období to ukazují. Akvizice Sun Microsystems byla fantastickým krokem jak z technologického, tak strategicky obchodního hlediska, které se ukázalo ještě jako daleko významnější. Každý chce konvergovat a my jsme konvergovali mohutně.

Michal Vítek, vedoucí lokálních pre-sales konzultantů, Oracle

Můžete nějak přiblížit vaši spolupráci s Fujitsu ohledně vývoje, výroby a prodeje procesorů systémů s procesory Sparc?

Michal Vítek: Máme společný vývoj některých technologií sparcových systémů, které používají stejné standardy, vývoj v oblasti „software on silicon“, což znamená optimalizaci částí databázového kódu přímo na čipu. Dále spolupracujeme v oblasti virtualizace a vývoje operačního systému Solaris.

Hovořil jste o vývoji softwaru, databázové platformy a aplikací přímo pro čip, že v tomto případě nejde o komoditu. Nejde o typický vendor-lock, jakého se dnes zákazníci bojí?

Marek Swierad: Nemyslím, že bychom zákazníky za každou cenu tlačili do nějakého vendor-locku. V případě Oracle má totiž zákazník řadu voleb – x86, SPARC M-series a SPARC T-series servery nebo naše integrované systémy, tj. ExaData, ExaLogic, Supercluster, Big Data, Zero-data-loss-recovery-appliance. Onen „lock“ však někde přece jen existuje, a tím jsou výkon a bezpečnost. Pokud se zákazník rozhodne pro výkon, dáme mu jej. Zákazník může kdykoliv přejít k jinému výrobci hardwaru, protože podporujeme otevřené standarty.

Exit mobile version