Speciality společnosti Dell a Intel vPro

Dell je známý díky svým osobním počítačům a notebookům pro firemní klientelu. V poslední době se vrhnul i na IT infrastrukturu a dnes razí heslo, že je schopen uspokojit zákazníka ve všech směrech, end-to-end. Zdali má Dell také „něco extra“, jsme ptali se Petra Zajíčka, který u Dellu pracuje jako Client Product Manager.
Existuje něco výjimečného, co by zákazník u takového tradičního výrobce kancelářských koncových zařízení snad ani nehledal?
Naší mantrou je skutečně řešení end-to end, od řešení datového centra až po koncová klientská zařízení, celou tuto infrastrukturu, dnes už jako jediný výrobce na světě. Pokud se bavíme o klientských zařízeních, nabízíme i notebooky a tablety pro ztížená prostředí, kde je například vysoká vlhkost, hrozí pád zařízení, nebo výbuch jiskřením. Taková prostředí běžný kancelářský počítač nezvládne – pád ze stolu, pád kamene na zařízení, otřesy při převážení v automobilu, převoz mezi nářadím. Ani na dešti nemůže běžný počítač pracovat, na rozdíl od outdoorových notebooků, které Dell nabízí, už jen kvůli nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Kromě toho mají naše outdoorové notebooky desku elektroniky pokrytou nanovláknovou vrstvou, která vodu vytláčí pryč a samotná konstrukce veškerou vodu vyvede ven. Mají krytí proti vodě IP65, další krytí pro výbušné prostředí apod. Kromě toho nabízíme pracovní stanice Dell Precision.

Kdo je pro odolné notebooky u nás zákazníkem?
Dell vyrábí odolné notebooky pro celosvětový trh. První, co člověka napadne, mohou být ozbrojené složky, ale nejen ty. V České republice sice v ozbrojených složkách tolik uplatnění nemají, mimo ně však už více, od policie přes složky záchranných systémů – hasiči, zdravotníci rychlé pomoci, kteří jezdí do terénu apod.

Zmínil jste také o pracovní stanice…
Pracovní stanice Dell Precision, mobilní nebo stolní, jsou určeny pro náročné výpočetní úlohy. Ty jsou zase certifikovány pro řadu světových softwarových výrobců, zejména grafického – CAD, GIS, videoobsah apod. Jde o nějakých 45 softwarových výrobců, kteří certifikují pro svých zhruba 150 nejvýznamnějších softwarových aplikací 100% funkčnost na našem hardwaru, jak na mobilních stanicích, tak stolních. My zase garantujeme maximální výkon, proto dáváme nad procesor softwarový nástroj Dell Precision Optimizer, který udržuje procesor v maximálním výkonu a například se nepřehříval kvůli jeho „neřiditelnému“ vnitřnímu přetaktování směrem nahoru. Dell Precision Optimizer naladí chování stanice pro danou aplikaci, řekněme Solid Works, a k tomu ještě sleduje chování uživatele a naladí chod komponent tak, aby z ní získal maximální výkon, který se tím zvýší o 12 % až 20 %. Postavit konfiguraci pracovní stanice dokáže každý, toto však každý nedokáže.
Uživatelé takového softwaru totiž nelaborují a jednoznačně požadují bezchybnou funkčnost, za kterou jsou ochotni zaplatit, protože kvalita a spolehlivost výpočetní techniky ovlivňuje rychlost a kvalitu vývoje výrobních firem.

Dell je firma známá svým dobrým a hlavně rychlým servisem. Jsou outdoorové laptopy a pracovní stanice Dell také vybaveny technologií Intel vPro, umožňující dálkovou správu?
Jak stolní, tak mobilní stanice Dell jsou technologií Intel vPro vybaveny a jejich pomocí umíme nabídnout další snížení celkových nákladů, protože technik může díky této technologii na dálku lépe provést diagnostiku, i když operační systém neběží, a ulehčit tak následný servisní zásah.

Kolik procent zákazníků, kteří si tato vaše zřízení pořídili, využívá možnosti dálkové správy pomocí technologie Intel vPro?
Celkem jsme na český trh dodali s technologií Intel vPro asi 150 tisíc zařízení, avšak využívá ji jen asi 10 % zákazníků. Se zbylými o aktivaci vPro ve spolupráci s Intelem stále jednáme, jde o uvědomění. Intel na technologii vPro velmi zapracoval a její nastavení je dnes velmi jednoduché a provozování pro IT administrátory komfortní. I nástroje správy, jako například MS System Center nebo Dell Kace v sobě mají pro Intel vPro zabudovanou podporu. Jedinou bariérou je systém správy spustit a naučit se s ním zacházet. Nahrávají tomu nároky uživatelů, kteří požadují, aby jim udrželi administrátoři jejich zařízení v chodu, ať už jde o výrobní podniky, finanční instituce, nebo státní správu. Velkou výhodou je, že Intel vPro umožňuje spravovat i zhavarovaná mobilní zařízení, která jsou mimo kancelář a na veřejné síti.

Máte protiargument ke tvrzení, že Intel vPro umožňuje na dálku vykrást data z počítače?
Systém Intel vPro je nástroj správy, nikoliv ochrany dat, ty lze vykrást jakkoliv. Technologie Intel vPro samotná k tomuto nevede, jde o oddělený systém od hlavního počítače, který pouze umožňuje základní ovládání a diagnostiku, nikoliv přistupovat k datům. Pokud je v organizaci výlučně pověřený administrátor, jde o normální proces správy. Mohou být i systémově přiřazené role – master administrátor například má plný přístup ke klientským systémům, další dva až tři další z dvaceti mohou jejich data jen číst, ostatní nemohou nic, protože mají v IT dané organizace jiné role. Samozřejmě, že po opravě a znovunastartování hlavní image operačního systému lze například přes VPN ke klientským datům přistupovat. To už jde ale mimo vPro. Proto i EU, ale už i náš stát, přicházejí doporučením které se má stát v budoucnu direktivou, že data v organizacích mají být šifrována. Po pravdě, kdo nezálohuje, nepoužívá antimalware (antivirus), a svoje data nešifruje, ten hazarduje – v podniku i doma.

Exit mobile version