Spolehlivost jako modla – IT veřejnoprávní televize

Požadavky na nepřetržitou dostupnost kritických dat a aplikací se nevyhýbají kromě výrobních a obchodních firem ani médiím. Také v České televizi je proto jedním z hlavních úkolů IT oddělení nepřipustit nic, co by mohlo ohrozit plynulost vysílání.
Klasickou úlohu zajistit zálohování velkých objemů dat a jejich rychlou obnovu v případě potřeby v případě veřejnoprávní televize samozřejmě ještě komplikuje fakt, že kromě pražského hlavního sídla na Kavčích horách je potřeba do celého procesu zahrnout také vzdálená regionální studia v Brně a Ostravě.

Ve jménu virtualizace
Po počátečním období s klasickým zálohováním jednotlivých serverů si zvýšený datový provoz v souvislosti s plnou digitalizací vysílání vynutil hledání masivnějšího řešení. Potřeba bylo splnit nároky na rychlou odezvu při obnově dat, ale rovněž samotné provedení zálohy v relativně krátkém čase, ideálně během nočního „okna“ se slabším provozem ve studiích a redakcích ČT.
Jako řešení byla nakonec v roce 2011 zvolena virtualizace kritických provozních serverů studií ČT v Praze a Ostravě. Celý proces zastřešuje technologie Veeam Availability Suite jako administrační nástroj, pod který spadá zálohování pěti WMware clusterů a zhruba 270 virtuálních serverů. V hlavním městě například jeden zálohovací server doplňují tři backup proxies, každá s kapacitou 80 TB. Zálohovány jsou převážně windowsovské servery, Linux tvoří jen menšinový podíl.

Na měsíc a ještě dál
Dané řešení splňuje požadované nároky na skutečně živou podporu výroby pořadů. Kromě základního požadavku na 30denní zpětné držení záloh je to především rychlá obnova do 15 minut pro data stejně jako aplikace. Odpovídá to i nejčastějším požadavkům na využití zálohy, kdy k obnově celých serverů dochází je výjimečně. Většinou je potřeba vyhledat omylem smazané či špatnou verzí přepsané audiovizuální materiály pro vysílání, kde se zejména u zpravodajských relací jedná doslova o minuty. Další častou úlohou je obnova informací z elektronické pošty na Exchange serverech.

Exit mobile version