Spolehlivý základ pro SAP HANA

Provoz řešení SAP HANA na zpracování obrovských objemů dat v reálném čase vyžaduje výkonnou serverovou infrastrukturu a některý z podporovaných serverových operačních systémů. Společně s vývojem SAP HANA je nezbytné aktualizovat také infrastrukturu, na které běží.
Na konci března letošního roku bude ukončena obecná fáze podpory řešení SAP HANA 1.0 SPS12 na hardwarové platformě serverů IBM Power s operačním systémem SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications 11 SP4. Rozšířená fáze podpory umožní bezpečné používání této platformy pro SAP HANA ještě následující tři roky – do března 2022. Migrace řešení SAP HANA na jinou platformu ale není úplně snadná, takže mnoho firem, v současnosti využívajících infrastrukturu s končící podporou, začíná o možnostech přechodu na nové řešení uvažovat už nyní.

SAP S/4HANA na Red Hat a IBM Power?

IBM v loňském roce nabídla více než 34 miliard dolarů za společnost Red Hat, a pokud akvizice bude potvrzena, mohla by IBM nabídnout základ pro řešení SAP HANA kompletně z vlastní stáje. SAP HANA lze totiž provozovat na výkonné platformě, kombinující serverové systémy IBM Power a operační systém Red Hat Enterprise Linux. IBM přitom těží ze zkušeností z více než patnáctileté spolupráce se společnostmi Red Hat i SAP. Po získání Red Hatu by byla IBM plně připravena poskytovat flexibilní podniková řešení s využitím různých architektur pro zpracování stále rostoucích objemů dat.

Aplikace provozované nad řešením SAP HANA pracují v reálném čase nad obrovskými objemy dat, aby rychle poskytovaly podklady pro rozhodování i mnoho dalších služeb. Proto je pro tyto aplikace extrémně důležitý především výkon.

Výkonnější než x86

Komoditní x86 servery lze sice téměř donekonečna škálovat, ale větší efektivitu slibují systémy s možností zpracování více vláken a většího množství instrukcí v jednom taktu, než zvládají procesory s architekturou x86. Důležitá je také dokonalá optimalizace operačního systému a použité serverové platformy. Platforma Red Hat Enterprise Linux for SAP Solutions for Power, LE v tomto ohledu nabízí i několik specifických vlastností, připravených právě pro maximální využití řešení SAP.

Oproti škálování komoditních x86 serverů je výhodou integrovaných řešení snadnější správa a konsolidace použitých infrastrukturních technologií do jediného, centrálně ovládaného zařízení. Úlohy systému SAP HANA je možné virtualizovat a plně tak využít investici do integrované serverové platformy. V případě potřeby je navíc možné relativně snadno posílit výkon pro nejnáročnější úlohy. Na stejné infrastruktuře lze navíc provozovat jak úlohy v rámci SAP HANA, tak i další podnikové SAP aplikace, stejně jako vývojová a testovací prostředí i aplikace třetích stran. Red Hat Enterprise Linux for SAP Solutions for Power, LE za tímto účelem umožňuje flexibilně přidělovat zdroje různým úlohám podle jejich krátkodobých i dlouhodobých požadavků. „Možnost společného provozu různých úloh navíc usnadňuje přechod z tradičních řešení SAP na platformu SAP S/4HANA, jelikož je možné v rámci jednoho systému provádět potřebné konverze, aniž by bylo nutné migrovat data na jinou platformu,“ říká Iveta Babulenková, Country Sales Manager společnosti Red Hat pro Českou republiku a Slovensko.

On-premise i v cloudu

Zákazníci řešení SAP ocení platformu Red Hat Enterprise Linux for SAP Solutions for Power, LE i díky jednotné architektuře celého řešení SAP HANA bez ohledu na to, v jakém prostředí bude nasazeno – až už v cloudu, on-premise nebo v hybridním režimu.

Podpora logických svazků (Logical partitions, LPARs) znamená možnost využívání multisystémového prostředí, kdy jsou úlohy běžící společně na jediném serveru navzájem zcela odděleny. Poskytovatelům řízených služeb to usnadňuje obsluhu více různých klientů a organizace, využívající toto řešení, mohou lépe podporovat různá svoje oddělení, divize nebo celé regiony.

Vyšší spolehlivost

Kromě vysokého výkonu je platforma IBM Power ve spojení s Red Hat Enterprise Linuxem dimenzována také na maximální spolehlivost s minimálními výpadky. Řešení SAP HANA totiž patří zpravidla mezi služby kriticky důležité pro fungování organizace, proto je potřeba zajistit jeho nepřetržitý provoz. Virtualizační platforma IBM PowerVM ve spojení s Red Hat Enterprise Linux for SAP Solutions for Power, LE přitom umožňuje bezvýpadkový přesun úloh SAP HANA podle potřeby mezi různými stroji včetně aktuálního stavu všech komponent.

Integrované řešení od IBM a Red Hatu je navíc odolné i proti havárii hardwaru, když bez ztráty dat ustojí i selhání až tří paměťových modulů. Pro řešení SAP HANA jde o velmi důležitou vlastnosti, jelikož všechna data jsou udržována a zpracovávána právě v operační paměti serverů. Servery IBM Power přitom podporují až 32 TB operační paměti. O efektivní řízení a load balancing obsahu operační paměti se stará právě Red Hat Enterprise Linux for SAP Solutions for Power, LE. Tento operační systém řeší rovněž mapování a dynamickou aktualizaci obsahu operační paměti, včetně bezeztrátového přesunu všech dat při selhání paměťového modulu.

„Podle studie IDC má standardizace Red Hat Enterprise Linuxu pro řešení SAP pozitivní vliv na efektivitu IT týmů. Nasazení softwaru Red Hat na virtualizační platformě IBM PowerVM pomáhá IT administrátorům spravovat více serverů, rychleji nasazovat nové projekty a celkově rychleji reagovat na měnící se potřeby firem,“ vysvětluje Iveta Babulenková. Konsolidace řešení SAP HANA na platformě Red Hat Enterprise Linux for SAP Solutions for Power, LE na menším počet výkonných serverů IBM Power umožňuje také snížit náklady na správu a uvolnit lidské i finanční zdroje na další projekty.

Exit mobile version