Spyware XAgent krade data ze zařízení s iOS

Japonská společnost Trend Micro objevila nový spyware, který infikuje zařízení s mobilním operačním systémem iOS a získává z nich velké množství osobních informací, jež následně odesílá na vzdálené servery.

Spyware označený jako XAgent je distribuován pomocí phishingových útoků s využitím techniky známé jako „island hopping“. Ta funguje tím způsobem, že jsou nejprve infikovány telefony přátel a známých skutečného cíle, přičemž tyto jsou následně využity k zaslání odkazu na spyware. Technika je tak založena na předpokladu, že cíl pravděpodobněji klikne spíše na odkazy od lidí, které zná, než na odkazy od cizích lidí.

Jakmile je XAgent nainstalován, shromažďuje textové zprávy, seznamy kontaktů, obrázky, data o lokaci uživatele, seznam nainstalovaných aplikací, seznam běžících softwarových procesů a zkoumá také to, zda je zapnutá či vypnutá Wi-Fi. Informace jsou následně odeslány na server ovládaný hackery. XAgent je schopný infikovat zařízení s iOS 7 a iOS 8, a to i ta, která neprošla jailbreakem. Nejnebezpečnější je na iOS 7, kde jeho přítomnost běžný uživatel prakticky není schopen zjistit, jelikož na domácí obrazovce chybí ikona spywaru.

Na iOS 8 takto skrytý program není a je třeba jej manuálně spustit daným uživatelem pokaždé, když je telefon znovu restartován. Z toho důvodu experti z Trend Micro věří, že byl spyware napsán před vydáním iOS 8. Podle nejnovějších dat, které Apple zveřejnilo tento týden, běží na iOS 8 tři čtvrtiny jeho mobilních zařízení, přičemž iOS 7 je na zbylé čtvrtině. „Tvůrce tohoto spywaru sledujeme již nějakou dobu,“ uvedl Jon Clay z Trend Micro. „Útočníci vydali tuto aplikaci pro iOS v rámci své širší kampaně, jejímž cílem je blíže proniknout do určitých organizací.

I když identita hackerů není známa, podle Trend Micro za XAgentem stojí proruská skupina, jelikož útoky se zaměřují na vojenské organizace, zbrojaře, ambasády a mediální skupiny. Podle Claye se skupina zaměřila na iOS nejspíše proto, že zjistila či předpokládala, že většina lidí v organizacích, na něž cílí, používá zařízení od Apple. Clay samozřejmě dodal, že mobilní bezpečnostní software od Trend Micro umí XAgenta detekovat. Uživatelé také mohou projít logy telefonu, avšak manuální detekce kódu je velmi obtížná. Trend Micro tak radí to samé, co všechny bezpečnostní společnosti říkají již roky: neklikejte na odkazy, které vypadají podezřele, a to obzvlášť tehdy, pokud vyžadují stahování softwaru nebo vkládání hesel.

Dobrou zprávou pro uživatele je to, že spyware je nemůže infikovat sám od sebe a uživatel jej musí do svého zařízení manuálně vpustit,“ dodal Clay.

Exit mobile version