Srovnání čteček elektronických knih PocketBook: Malá nebo velká?

Čtečky elektronických knih zůstaly prakticky jedinou kategorií kapesních zařízení, která odolala nástupu chytrých telefonů (naopak tablety, mobilní zařízení pro hry nebo kapesní hudební přehrávače prakticky vymizely). PocketBook je značka, která se na e-čtečky zaměřuje, nemá to tedy jako přidruženou výrobu nebo jen jednu z částí produktového portfolia. Proto se v současné době řadí mezi lídry v tomto segmentu a nabízí širokou škálu modelů, z nich se zaměříme na dva: šestipalcový PocketBook Touch HD3 a téměř osmipalcový PocketBook InkPad 3 Pro.

Hned na začátku je dobré si ozřejmit hlavní rozdíly. Největším je velikost displeje, a tedy i celého zařízení, ale jsou i další rozdíly, vyplývající z toho, zda je zařízení normální či „Pro“. Touch HD3 má obrazovku o úhlopříčce 6 palců (15,2 cm, 1072 x 1448 pixelů), má menší RAM 512 MB. Naproti tomu Inkpad 3 Pro má displej s úhlopříčkou 7,8 palce (19,8 cm, 1404 x 1872 pixelů), dvojnásobnou kapacitu RAM (1 GB). Oba modely mají interní disk s kapacitou 16 GB, jsou prachu a voděodolné a sluchátka lze připojit přes adaptér či přes Bluetooth.

PocketBook InkPad 3 Pro
PocketBook InkPad 3 Pro

Malá nebo velká?

PocketBook 632 Touch HD 3 i PocketBook 740 InkPad 3 Pro představují ve své třídě velmi slušný standard s příznivým poměrem cena výkon. Displeje umožňují pohodlné čtení a rozhraní reaguje dostatečně rychle. Ovládání tlačítky umožňuje neťukat neustále na displej mastnými prsty. Oproti Kindlu jsou podporovány formáty epub, doc i rtf, takže uživatel ušetří trochu času s konverzemi. Podporováno je i připojení k PC pouze s nabíjením (tj. v tomto režimu si lze i během nabíjení na čtečce číst). Obě zařízení podporují audioknihy. Kdo preferuje, může si jako jazyk rozhraní nastavit češtinu. V nabídce nechybějí cloudová úložiště nebo synchronizace mezi více zařízeními.

A který z obou modelů upřednostnit? Pro výběr je rozhodující, jaký typ obsahu zde uživatel hodlá konzumovat, zda prosté texty (beletrii), nebo vizuálně bohatší obsah (odborná literatura s grafy, tabulkami…), kde ocení barvu a větší zobrazení. Větší displej také umožňuje lépe využít typografii, dal-li si s ní vydavatel práci – i při větším písmu bude mít člověk před sebou větší řádky a lépe vypadá zarovnání. Pro čtení neformátovaných textů je to jedno (obecně: komu jde skutečně jen o čtení a grafiku/typografii pokládá za zbytečnou, větší displej nepotřebuje).

Druhý podstatný rozdíl je v tom, jak pohodlně se čtečka nosí a manipuluje se s ní. Zde menší zařízení určitě představuje výhodu. Pokud čtečku budete zhruba stejně často používat v posteli jako v tramvaji (což platí i pro autora této recenze), lze doporučit spíše verzi Touch HD 3, která se lépe vejde do ruky.

Čtečky jsou dodávány vedle trochy obsahu (v této souvislosti snad stojí za zmínku, že např. díky Městské knihovně Praha je velké množství e-knih v češtině k dispozici zcela zdarma, a to i bez porušování autorských práv) také s dodatečnými aplikacemi. Nejde jen o slovníky, ale třeba také hry. S trochou nepohodlí se na čtečkách dá provozovat webový prohlížeč (nebo i e-mail ve webovém rozhraní), nicméně to není jejich primární funkcí. Zejména když se nepředpokládá, že by šlo o univerzální zařízení a uživatel má tak jako tak vedle nich i smartphone… Zde je třeba součástí sudoku, a to i pěkně těžkými úlohami; u šachů je problém, že černé figurky zůstávají i po tahu dále trochu vidět na svých původních polích, takže šachovnice pro někoho může být nepřehledná. Což je ale vzhledem k hlavní funkci čteček nepodstatné.

Videonávody zaměřené na to, jak čtečky PocketBook ovládat, je možné najít na českém Youtube kanálu PocketBook.

PocketBook Touch HD3

Hardwarové parametry

PocketBook 632 Touch HD 3: Displej E Ink Carta s rozlišením 1072 x 1448 pixelů, při úhlopříčce 6 palců neboli 15,24 cm, což dává dohromady 300 DPI. Barevná hloubka je 16 úrovní šedé, podsvícení SMARTlight, které umí regulovat nejen intenzitu ale i barevnou teplotu podsvícení. Dvoujádrový procesor s rychlostí 1 GHz, voděodolnost IPX 8, 512 MB RAM, 16 GB prostor pro obsah, LiPol baterie s kapacitou 1 500 mAh a k tomu připojení přes Micro USB konektor. Rozměry 161 x 108 x 8 mm s hmotností 155 g.

PocketBook 740 InkPad 3 Pro: Displej E Ink Carta s rozlišením 1404 x 1872 pixelů a úhlopříčkou 7,8 palce (19,8 cm). Rozlišení panelu je 300 DPI při 16 úrovních šedé. Podsvícení SMARTlight, 1 GB RAM, 16 GB vnitřní pamět, LiPol baterie 1900 mAh.Micro USB konektor. Rozměry 195 x 137 x 8 mm, hmotnost 225 gramů, odolnost IPX8. V balení navíc ochranný obal.

Jak vidno, hlavním rozdílem je velikost a hmotnost, spolu s dvojnásobnou RAM u většího modelu.

Shrnutí

Čtečky elektronických knih PocketBook patří obecně mezi to nejlepší, co se dá pořídit. Menší šestipalcový model je díky svých kompaktní rozměrům určen pro přenášení a četbu na cestách, pokud uživateli nevadí menší displej. Větší osmipalcový model upřednostní ti, kteří nepotřebují na cesty tak malé rozměry, protože čtou hlavně doma nebo nenosí čtečku v kapse, ale třeba v tašce, a především uvítají větší displej kvůli špatnému zraku.

Exit mobile version