Stalo se: Akademici se shodli, že na vybudování informační velmoci v ČR chybí politická vůle

Česká republika má podle informatiků pracujících v české aplikované vědě a akademické sféře velmi silný potenciál stát se středoevropským lídrem v oblasti informačních technologií. Bez příliš velké nadsázky by ČR s lidskými zdroji, které má, mohla být Finskem, či Izraelem střední Evropy. Kdyby ovšem nechyběla alespoň minimální politická vůle. Následuje pravidelný přehled událostí na IT bizu za poslední týden.

Budoucí IT velmoc?

V úterý proběhl v Praze další ročník konference Hovory s informatiky, která si vzala za cíl zmapovat aktuální trendy v informatickém výzkumu a vytipovat problémové okruhy, které by mohly stav informační vědy v ČR ohrozit. Na čem se informatikové shodli?

V ČR rychle roste sektor ICT služeb, který se během několika let zařadil mezi významné obory, školy ale nejsou schopné vykrývat poptávku firemního sektoru. Paradoxně není problém ani v nedostatečném zájmu studentů, jako spíš v malé kapacitě škol a v neochotě vlády situaci řešit. „Problém je v tom, že komerční sféra pohltí více IT pracovníků, než jak jsou dnes zákonem nastavené limity ve školách. Samotný zájem o tyto obory je,“ kometuje situaci rektor VŠB-TU v Ostravě, Ivo Vondrák.

Rozvoji ICT se však zatím nevěnuje dostatečná pozornost, přestože by tento obor mohl být jedním z hlavních tahounů zvýšení konkurenceschopnosti ČR, zatím ale chybí podpora vzdělávání, vědy a výzkumu i transferu znalostí do praxe. „Je potřeba motivovat již žáky na základních a středních školách a pak také připravit půdu pro jejich další vzdělávání. Mělo by to být úkolem vlády, ale v reálu zde postrádáme jakoukoli reálnou iniciativu z její strany,“ posteskl si Vladimír Mařík, vedoucí Katedry kybernetiky při Fakultě elektrotechniky na pražském ČVUT.

Podle hlavních ekonomických ukazatelů patří IT a telekomunikace mezi kritické články české ekonomiky. Z dat ČSÚ vyplývá, že v tomto sektoru pracuje ve 33 000 firmách 141 000 zaměstnanců. Celkový obrat ICT firem je 626 mld. korun, ICT služby se na tomto obratu podílejí 49 %, zbytek tvoří výroba ICT zařízení a obchod s ICT. Část služeb je vyvážena do zahraničí, především do zemí Evropské unie. „Oblast ICT můžeme do budoucna považovat za klíčovou při zvyšování konkurenceschopnosti ČR, přesto se však jejímu rozvoji nevěnuje dostatečná pozornost. Výrazně podpořit je nutné především tři hlavní pilíře: přípravu lidských zdrojů, vědu a výzkum v dané oblasti a transfer poznatků do praxe,” doplňuje Mařík.

„Příklad bychom si mohli vzít třeba z Finska, které se rozhodlo, že bude jedničkou v ICT bude, začalo tuto oblast podporovat na vládní úrovni a dosáhlo velmi zajímavých výsledků. Je jasné, že ČR se nestane ICT jedničkou hned, ale bude nesmírnou chybou, když na to rovnou rezignujeme, což se děje dnes. Pak se totiž budeme muset smířit s tím, že převezmeme roli pouhé technické podpory a levné pracovní síly pro technologicky vyspělejší země,“ vysvětluje ještě Mařík.

Podle Maříka by přitom prý investice nemusely být ani tak velké, stačilo by prý správě identifikovat to, v čem české IT firmy excelují a na tuto oblast se zaměřit. Jako příklad uvádí bezpečnostní software.

V ČR prý také chybí větší zapojení soukromé sféry do vzdělávacího procesu tak, aby studenti mohli být konfrontováni s požadavky praxe již na škole. „S tím souvisí i podpora vědy a výzkumu a její soustředění do center excelence, které by se následně mohly zapojit do rozsáhlejších mezinárodních projektů a zároveň by mohly poskytovat expertizy domácímu průmyslu v co nejširším spektru ICT disciplín. Je totiž velmi důležité včas přenášet znalosti do praxe. Pro to jsou vhodné například start-upové a spin-offové firmy,” vysvětluje dále Mařík. „Hlavní problém je v tom, že již tak dost malé prostředky, které na vědu plynou, jsou rozdávány plošně, používaná metodika hodnocení vědy a výzkumu v ČR zcela pomíjí hlavní cíle hodnocení, tedy kvalitu, relevanci a společenský přínos. Motivace excelentních center tím dostává strašlivě na frak,“ doplňuje kolegu Jiří Rákosník, zástupce ředitelů Matematického ústavu Akademie věd.

Peníze na podporu výzkumu a rozjezdu byznysu ovšem prý zůstávají problémem číslo jedna. „například problém českých star-upů při univerzitách, tedy to prč prakticky nefungují, je ten, že jim chybí základní venture kapitál,“ stěžuje si Vondrák.

Na konferenci se ale řešily také lokální problémy, jako je stav infrastruktury v jednotlivých regionech. Ty se nevyhýbají dokonce ani hlavnímu městu, Praha prý dnes zaostává v infrastruktuře, nemá prostory na výzkum, ani technologie, takže zde existuje reálné riziko odchodu lidí do jiné sféry.
Zajímavé informace k problematice přinesl také aktuální průzkum VŠE, který ukázal, že vysoké školy nedokáží uspokojit poptávku po absolventech IT, a současně upozornil na fakt, že absolventi jednotlivých vysokých škol mají velmi rozdílné znalosti. Více o průzkumu v přehledu z minulého týdne.

O Čem jsme psali

Přestože české vysoké školy přijímají stále více studentů napříč všemi IT obory, bude i v následujících letech poptávka firem po absolventech IT převyšovat jejich nabídku. V horizontu tří let se má situace ještě zhoršit kvůli slabým populačním ročníkům vstupujícím na vysoké školy.

Poptávka po IT pracovnících roste, vysoké školy je ale nestíhají dodávat

Počátkem roku jsme se zde věnovali srovnání dvou bezpečnostních flash disků CheckPoint Abra a IronKey. V dnešní recenzi přidáme další podobný produkt, tentokrát pochází z dílen amerického výrobce Kingston Technology a jmenuje se DataTraveler 4000M. A čím, že je tak výjimečný? Není sice tak nezničitelný, jako již recenzovaný IronKey, a neobsahuje vlastní virtuální prostředí, jako CheckPoint Abra, jeho hlavní výhoda ale tkví v kombinaci anonymity a spolupráce se softwarovým zabezpečením BlockMaster SafeConsole.

Pokračování testu bezpečnostních flash disků: Jak je na tom Kingston DataTraveler 4000M?

Nedobré obchodní výsledky Yahoo a nedávné personální zemětřesení ve firmě vyvolaly celou řadu nepotvrzených spekulací i potvrzených plánů na změnu vlastníka.

Kdo koupí Yahoo a proč? Už se mluví i o Google!

Co vlastně přesně znamená IT governance? IT governance označuje vnitro-organizační aktivitu, jejímž cílem je zajistit propojení a sjednocení organizační IT strategie, taktiky a vlastních operačních aktivit s celkovou obchodní strategií, taktikou a operačními aktivitami organizace.

Jak se mění role IT governance při outsourcovaném IT

Dodavatelé odstraňovali kritické zranitelnosti: Aktualizována Java, přehrávač Flash Player a Opera. Android přidává nové bezpečnostní funkce. Rootkit TDL4, jeden z nejpokročilejších současných škodlivých kódů, je v nové verzi ještě rafinovanější. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Bezpečnostní přehled: Zamčený iPad lze odemknout během okamžiku

Společnost Nokia předvedla na své každoroční vývojářsko-partnerské konferenci první Windows Phone telefony – Nokia Lumia 800 a Nokia Lumia 710. Výrobce přichází s přístroji, které staví na poslední verzi mobilního operačního systému od Microsoftu více jak půl roku po jejich oznámení a s minimálně měsíčním zpožděním oproti asijským výrobcům. Vyplatilo se čekání?

Nokia World ukázal první Windows Phone 7 telefony

IBM mění svého CEO, poprvé ve své historii jmenovala do ředitelské funkce ženu.

IBM má novou šéfovou, Palmisani odstupuje kvůli věku

Záplavy v Thajsku zvedají ceny pevných disků (HDD) v reálném čase, ve světě od desítky, v ČR a na Slovensku rovnou o stovky procent.

Záplavy v Thajsku hýbají s cenou pevných disků v reálném čase, u nás stoupla až o 125 procent

Pevné disky mohou zdražit kvůli záplavám v Thajsku

Exit mobile version