Stalo se: akcie Nokie a HTC jdou prudce dolů a největší botnet v dějinách Mac OS

Je tady páteční přehled vybraných událostí zkráceného uplynulého týdne. Na to, že měl alespoň pro křesťanskou část populace pouze čtyři pracovní dny, se toho událo poměrně dost.

Samsung v prvním kvartále předběhl Nokii a stal se největším výrobcem mobilních telefonů.Nokia tak ztratila po 14 letech další prvenství. Informuje o tom agentura Bloomberg. Akcie Nokie se i pře úspěchy s Windows Phone v posledních dnech prudce propadají (čtrnácti procentní pokles v souvislosti s kvartálními finančními výsledky). Není v tom ovšem sama, dříve raketově rostoucí HTC se v prvním čtvrtletí propadl zisk o 69 %, příjmy o 35 % a samotné akcie o 10 %.

Společnost Cisco představila inovace ve svém portfoliu služeb a zařízení pro podporu komunikace a TelePresence (nová TelePresence TX9000). Novinky, zahrnující jak klientské aplikace Cisco Jabber pro Windows a Apple iPad, tak i plně integrované aplikace pro spolupráci v rámci systémů Cisco TelePresence, se zaměřují na zjednodušení spolupráce v době, kdy třetina lidí pracuje ze svých mobilních telefonů a tabletů.

Cisco Jabber

Cisco rozšiřuje dostupnost své komunikační platformy Cisco Jabber novými klientskými aplikacemi pro Windows a Apple iPad. Platforma je již dostupná na zařízeních s Android, iOS, Mac, BlackBerry a tabletech Cisco Cius. Současně Cisco představuje inovované řešení pro telepresence se třemi obrazovkami – Cisco TX9000, které v sobě integruje také Cisco WebEx a další nástroje pro spolupráci.

Aplikace Cisco Jabber pro iPad je založena na technologiích, které používají i desktopové aplikace a TelePresence systémy. Nabízí komunikační platformu pro HD video, hlasové hovory, instant messaging, sdílení desktopu, konference i voicemail s možností záznamu videa a umožňuje se připojit k probíhající komunikaci na telepresence systémech.

Aplikace pracuje s kodekem H.264 (HD video) a protokoly XMPP a SIP. Také aplikace pro Windows využívá stejné technologie jako Cisco TelePresence systémy a přináší kvalitu videokonferencí s kodekem H.264 uživatelům na desktopech.

TelePresence TX9000

Systém TelePresence TX9000 zvyšuje spíše samotný zážitek z komunikace a to díky třem 60 palcovým plazmovým obrazovkám, které zobrazují 1080p video se 60 snímky za sekundu. Navíc díky optimalizaci videopřenosu vyžaduje o 20 % menší datový tok, než předešlé systémy. Platforma bude na trhu dostupná ještě teď na jaře.

Hlavní témata, o kterých jsme v týdnu psali

Dubnové záplaty Microsoftu, hned několik kritických. Počítačoví podvodníci se přidávají do ekonomických systémů jako zaměstnanci. Nejvíce chyb bylo z aplikací loni reportováno v Chrome. Malware FlashFake (Flashback) zasáhl Mac OS X. Společnost Kaspersky uvolnila bezplatný nástroj Kaspersky
Flashfake Removal Tool
, který je schopen automaticky
daného trojského koně detekovat a odstranit. K dispozici je také speciální webová stránka www.flashbackcheck.com,
na které mohou uživatelé zjistit, zda je jejich Mac napaden.
Pastebin bude více hlídat zveřejňování citlivých informací. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Bezpečnostní přehled: Zranitelnost chytrých měřáků elektřiny

Flashback, trojan pro Mac OS X, mává s pověstí nezranitelnosti systému od Apple

DNS (Domain Name Service) je jedna z nejdůležitějších služeb Internetu, která přímo ovlivňuje zážitek uživatelů z prohlížení webových prezentací, zejména pak rychlost prvního načtení webových stránek. Abychom se vyhnuli dlouhému čekání na otevření požadované internetové adresy, nebo i přímo výpadkům DNS, lze jeho výkon posílit pomocí anycastu

Vysoce dostupné a výkonnější DNS pomocí anycastu

Největší v současnosti existující webová služba vedle vyhledávače od Google podepsala dohodu s provozovatelem zdánlivě nijak excelentní aplikace na sdílení fotografií skrz sociální sítě za astronomickou částku. Éra opatrných akvizic sociální sítě sítí je zřejmě definitivně u konce, zbývají zde ale různé otazníky. Proč, co bude dál a je cena alespoň z nějaké perspektivy relevantní?

Facebook nakupuje za miliardu dolarů

Po Překvapivém kroku Facebooku je druhou akvizicí měsíce nákup patentů za 1 miliardu dolarů. Americká softwarová společnsot Microsoft nakoupila od někdejší ISP jedničky amerického trhu, společnosti AOL, 800 patentů za 1 056 miliardy amerických dolarů v hotovosti.

Microsoft koupil patenty Netscape za 1 miliardu dolarů

Nokia oznámila dostupnost balíku aplikací Microsoft Office Mobile na platformě Symbian. Získat jej lze prostřednictvím systémových aktualizací a podporována je poslední verze klasického Symbianu a „Symbian Belle“.

Microsoft Office Mobile je dostupný i na Symbianu

Akademická síť CESNET bude jako své centralizované datové úložiště českého výzkumu využívat virtualizovaného ukládání dat ve vrstvách prostřednictvím InfiniteStorage Data Migration Facility od SGI.

CESNET si vybral pro centralizované úložiště unikátní řešení od SGI

Český telekomunikační úřad oznámil, že prodlužuje veřejnou konzultaci podmínek a pravidel aukce kmitočtů digitální dividendy o další tři týdny.

ČTÚ prodloužil veřejnou konzultaci k podmínkám aukce kmitočtů

Plná podpora pro jeden z nejhorších operačních systémů od softwarového obra z Redmondu končí právě dnes, tedy 10. dubna. Pro firmy, které tento system využívají, zde vedle možnosti přechodu na jinou platformu zůstává take režim rozšířeného období podpory.

Microsoft dnes ukončil plnohodnotnou podporu Windows Vista

Exit mobile version