Stalo se: Amazon vstoupil do tabletové války, Microsoft má na Androidu za rok vydělat 444 milionů

Amazon ve středu odtajnil čtyři nové produkty, s napětím očekávaný Android tablet Fire a tři nové verze čtečky Kindle, všechny se podobají tabletům a jsou navázány na další služby Amazonu. Microsoftu se OS Android vyplácí, za rok na něm utrží okolo 444 milionů amerických dolarů. Byl vyroben materiál pohlcující 99 procent světla, další novinky se dozvíte v následujícím pravidelném přehledu.

Microsoft, na rozdíl například od Apple, musí být z úspěchu Androidu nadšený, podle odhadu analytiků z
Goldman Sachs vydělá Microsoft na licenčních poplatcích za Android zařízení okolo 444 milionů dolarů jen za fiskální rok 2012. Za každé zařízení s tímto operačním systémem společnost inkasuje v rozmezí od 3 do 6 dolarů. Android podle Microsoftu porušuje větší množství patentů společnosti. Přestože by se při realizovaném sporu nejspíše část patentových nároků mohla ukázat jako neopodstatněná (Microsoft se přímému sporu s Google vyhýbá), společnosti, které se zabývají výrobou zařízení, dávají kvůli nákladům na řízení a dlouhodobým smlouvám s Microsoftem přednost dohodě.

Microsoft tento týden uzavřel dohodu na placení licenčních poplatků z Android OS také s největším výrobcem chytrých telefonů s OS Android, tedy se společností Samsung. Kromě Samsungu platí licenční poplatky HTC, Acer, ViewSonic, Wistron a Onkyo. Z výrobců chytrých telefonů licenční dohodu tak již nemá pouze Motorola, vzhledem k její akvizici společností Google bude vývoj této kauzy ještě poměrně zajímavý.

U Microsoftu ještě chvilku zůstaneme, zbývá totiž již méně než 1000 dnů do konce podpory operačního systému Windows XP společností Microsoft a organizace po celém světě zrychlují přechod na jiné platformy.

Jednou z alternativ k desktopovým OEM licencím k jednotlivým PC představuje virtualizace desktopů a jejich následná jednotná hromadná správa.

Přestože 13 % společností dokončilo celopodnikovou migraci, 51 % dotázaných IT manažerů spojuje přechod na Windows 7 s koncem životního cyklu počítačů a nákupem nových strojů. 21 % podniků dává prioritu virtualizaci desktopů a aplikací před upgradem na Windows 7 a 29 % vědomě propojuje své investice do Windows 7 s virtualizací desktopů.

Závěry vychází ze studie na téma virtualizace desktopů, kterou provedla organizace Forrester Consulting jménem společnosti Dimension Data. Průzkumu se zúčastnilo 546 organizací a téměř polovina (46 %) uvedla, že nyní vyvíjí „agresivní úsilí“ při přechodu na Windows 7. Dalších 17 % společností plánuje přechod na Windows 7 v příštím roce.

„Průzkum společnosti Forrester ukazuje, že organizace jsou pod tlakem, aby zvládly konec podpory Windows XP. 22 % dotazovaných organizací uvedlo, že nemá v plánu nasazení Windows 7 a dalších 13 % neví, jak dlouho bude jejich nasazení trvat. Většina respondentů potvrdila, že stále ještě podporují Windows XP a Vista (47,3 %, respektive 9,1 %) v porovnání s 31 % organizacemi, které již nasadily Windows 7,“ říká Zbyszek Lugsch, Sales and Solutions Director ze společnosti Dimension Data Czech Republic.

Vědci z Purdue University tento týden přišli s objevem materiálu, který absorbuje 99 % světla. Struktura materiálu je tvořena stříbrnými nanodráty, které jsou nanesné na membránách oxidu hliníku. Materiál se chová jinak při hladkém povrchu, kdy absorbuje pouze 80 % světla (méně než černá barva) a jinak po zdrsnění povrchu, kdy absorbuje okolo 98 až 99 % dopadajícího světla.

Ericsson, Microsoft, Intel a další společnosti zjednodušily mobilní vysokorychlostní připojení pro Windows 8. Protokol navržený společností Ericsson usnadňí výrobcům možnosti, jak nabídnout vysokorychlostní připojení lidem, kteří si pořizují notebooky a tablety.

Vzhledem k tomu, že protokol bude podporován operačním systémem Windows 8, odpadne výrobcům, kteří ho do svých zařízení zavedou, nutnost instalovat zvlášť ovladače pro vestavěné moduly k mobilnímu vysokorychlostnímu připojení a nutnost instalovat správce připojení.

Na vývoji protokolu se podílejí dále firmy jako AMD, Intel, NVIDIA nebo Texas Instruments. Protokol byl předveden na několika reprezentativních zařízeních během konference Microsoft BUILD, která se konala ve dnech 13. – 16. září v Anaheimu v Kalifornii.

Zmiňovaný protokol budou podporovat všechny moduly Ericssonu, počínaje modelem F5321gw, H5321gw a C5621gw. Následovat budou i další a to ve chvíli, kdy bude operační systém Windows 8 uveden na trh.

O čem jsme v týdnu psali

Amazon odtajnil čtyři nové produkty, s napětím očekávaný Android tablet Fire a tři nové verze čtečky Kindle. Všechna zařízení vypadají podobně jako současné tablety a mají také srovnatelné chování (absence tlačítek, dotykový displej), více v článku Amazon má čtečku za 79 a tablet za 199 dolarů.

ČR se hned dvakrát objevila v článcích na zahraničních webech: zaznamenán byl růst Avastu, naopak je Česko ale také zmiňováno v souvislosti s akcí proti botnetu Kelihos. Web MySQL.com byl hacknut a šířil malware. Nejvíce útoků se provádí proti zranitelnostem v implementaci Javy. Více v pravidelném čtvrtečním bezpečnostním přehledu.

Bezpečnostní přehled: MySQL.com hacknut, anonymizér útočníky neochránil

Firmy stále jeví eminentní zájem o IT specialisty. Pozice v oborech informační technologie a systémy tvoří více než desetinu poptávky firem po nových zaměstnancích. Na výsluní zájmu se s 5% podílem na všech vystavených nabídkách práce drží vývojáři aplikací. Rychle dostupných uchazečů o tuto práci je však vážný nedostatek, což reprezentuje pouhé 1 % vystavených CV. Vyplynulo to z analýzy Jobs.cz.

Kromě IT firem nyní hledají programátory hlavně banky

Slovo cloud asi nebylo možné v poslední době přehlédnout snad v žádném článku či rozhovoru, který se týkal trendů v oblasti informačních technologií. Většinou se ale o cloudech mluví ve spojení s velkými společnosti či korporacemi – cloudy jsou pro ně výhodným a spolehlivým řešením. Co ale firmy malé a střední, co je vhodné pro ně? Mohou i ony využívat předností cloudových technologií?

Cloud computing v praxi: server nebo cloud? To je to oč tu běží!

Dell se prý opět mění, do jakého segmentu míří tentokrát? Jak si rozumí firma s cloudem a kdo jsou v novém segmentu její hlavní konkurenti a kdo zákazníci? Více v rozhovoru s Praveenem Asthanou, vice presidentem divize enterprise storage.

Praveen Asthana: Dell se mění z výrobce komponent na dodavatele kompletních řešení

Evropská komise, ve spolupráci s firmou SamKnows (specialista na testování broadbandu) spustila panevropský projekt, jehož cílem je zmapovat výkonnost širokopásmového připojení v jednotlivých členských státech EU a třech zemích mimo EU. Cílem akce je pomoci poskytovatelům internetového připojení, zákazníkům a lokálním regulátorům zlepšit internetové služby na kontinentu.

Evropská komise hledá deset tisíc dobrovolníků pro celoevropskou studii zaměřenou na výkonnost internetového broadbandu

Exit mobile version