Stalo se: brněnský distributor načerno obchodoval s COA štítky k Windows XP a Ballmer věří, že Windows phone budou trojkou na trhu

Policie ve spolupráci se společností Microsoft odhalila v Česku nelegální obchod s certifikáty pravosti softwaru (COA) určené pouze výrobcům, kteří jejich nalepením na počítač potvrzují, že instalované programy jsou legální. Brněnská společnost s iniciály C.T. se zhruba k pěti tisícům z nich dostala přes černý trh a následně je přeprodávala. Vývojáři si stáhli přes půl milionu kopií současného buildu Windows 8. Následuje stručný přehled zajímavých událostí posledních dní.

Windows XP

Brněnská společnost C.T. (pozn.: z důvodu mimosoudní dohody jsou uvedeny pouze iniciály) zabývající se dlouhodobě distribucí výpočetní techniky nakoupila pět tisíc COA štítků k Windows XP (Home) přes černý trh a následně je přeprodávala jak samostatně, tak i nalepené na počítačích. „Nevěděli jsme, že děláme něco nelegálního. Dodavatel, který nám COA štítky nabízel, nás ujišťoval, že za licence spojené se štítky bylo řádně zaplaceno, a že vše je v naprostém pořádku. Celé se to tak zdálo jako velmi výhodný obchod. Velmi nás pak překvapilo, když k nám přišla na prohlídku policie,“ vysvětluje jednatel společnosti C.T. pan J.P.

Společnost na sebe upozornila nabídkou podkladových licencí, kterou zachytili partneři společnosti Microsoft ve Velké Británii. Podezřelé měly být nízké ceny a velký počet nabízených kusů. Na základě kontrolního nákupu 100 kusů štítků provedeného na počátku roku 2010 a šetření se zjistilo, že jde o COA štítky francouzského výrobce počítačů Highway, který v roce 2005 zkrachoval. Poté se část těchto štítků, které měly být odeslány k likvidaci, dostala na černý trh. Následně bylo podáno
trestní oznámení a provedena policejní prohlídka provozovny a kanceláří společnosti C.T a jejích partnerů, kteří se na obchodu podíleli. V rámci prohlídky zadržela policie nejen samostatné štítky, ale i přibližně stovku notebooků s nelegálními kopiemi softwaru od Microsoftu, na nichž byly COA štítky již nalepeny.

„S podobnými praktikami se v poslední době setkáváme stále častěji. Na COA štítcích se obvykle vymaže logo původního výrobce, na počítače se nainstaluje software například z jediné OEM licence a vylepením štítku se navenek zakryje, že instalovaný software není legální,“ říká Zuzana Predigerová, manažerka protipirátských aktivit ve společnosti Microsoft.

Podle Predigerové štítky samy o sobě nemohou být považovány za plnohodnotnou licenci. Samotný štítek prý z nelegálního softwaru legální neudělá, otázkou je co tedy? Budou muset běžní uživatelé podobně jako firmy uchovávat ke kadému programu účetní doklad o nabytí?

Windows Phone 7

CEO společnosti Microsoft, Steve Ballmer, vyjádřil na zasedání finančních analytiků společnosti víru v úspěch Windows Phone. Vidí do budoucnosti, zachvátilo jej šílenství, nebo si jen snaží zachránit kůži? „Myslím, že máme velmi dobře nakročeno k tomu stát se třetím nejsilnějším ekosystémem v mobilním světě,“ prohlásil Ballmer.

U Microsoftu se tentokrát zdržíme ještě do třetice, ač nový systém Windows 8 budí podle reakcí na první build spíše rozpaky, zájem vývojářů předčil veškerá očekávání. Přes půl milionu kopií dema Windows 8 si stáhli vývojáři jenom během úterního dne.

Sídlo společnosti RIM.

Zisky společnosti Research in Motion klesly v druhém finančním fiskálu na polovinu, respektive o 47 procent. Hrubý příjem společnosti dělal 497 milionu dolarů, kdežto v minulém roce to bylo za stejné období 797 milionů. Samotné příjmy přitom klesly o 15 procent (na 4,2 miliardy dolarů) ve srovnání s prvním kvartálem, meziročním srovníní je to pak desetiprocentní pokles. Rezervní fond společnosti se ztenčil také na polovinu (1,4 miliardy dolarů), může za to především společný nákup patentů po zkrachovalém Nortelu.

Telefonní budka Telekomu Austria (Foto: Karel Wolf)

Telekom Austria Group založila v srpnu dceřinou společnost, která chce podnikat v oblasti „Machine to Machine“ komunikace. Nová společnost se v počáteční fázi soustředí na celkem osm sektorů nejperspektivnějších průmyslových sektorů: automobilový průmysl, spotřební elektronika, zdravotnictví, logistika a doprava, maloobchod a platební systémy, zabezpečení a ochrana, průmyslová automatika a také energetika.

„S M2M stojíme na prahu slibného vývoje. Během několika let bude zcela běžné, že automobily, domácí spotřebiče a servisní zařízení budou navzájem propojeny online. V tomto inovačním oboru zaujímáme včas roli průkopníků nových obchodních modelů,“ vysvětluje Dr. Hannes Ametsreiter, generální ředitel skupiny Telekom Austria Group a A1.

Nový podnik se zaměří především na mezinárodní firemní zákazníky, opírat se bude především o trhy ve střední a východní Evropě.

O čem se psalo na ITbizu za uplynulý týden

Kompromitované torrentové servery šířily falešné antiviry. Intel představil bezpečnostní software „pod“ operačním systémem. Rizika typosquattingu. Největší škodou při kybernetických útocích je ztráta času. Více v pravidelném bezpečnostním přehledu.

Bezpečnostní přehled: Lze malware šířit přes Windows Update?

IBM investuje miliardu dolarů do podpory rozjezdu malých a středních firem. Společnost IBM spouští program podpory malých a středních firem (SMB) ten umožní po příštích 18 měsíců firmám přijmout nabídku řady pokročilých technologií včetně systémů pro analytiku a cloudových systémů.

Trh práce i na přelomu srpna a září rostl. Firmy trvale poptávají IT odborníky. Celkově zájem o tyto specializované pozice představuje dvanáct procent poptávky firem. Tradičně se firmy přetahují o programátory.

Jeden z deseti hledaných pracovníků firmami je IT specialista

Žijeme v neuvěřitelně dynamické době, obchodní model skvěle fungující před půl rokem může z ničeho nic začít drhnout a do roka třeba zmizet z trhu. V oborech jako jsou technologie (nebo třeba v média) to navíc platí více než jinde. Jakou strategii máme tedy zvolit pro to, abychom si zajistili nejen přežití, ale také konkurenční výhodu do budoucna? Jak velká přizpůsobivost je dnes vůbec dostatečná? O tom ale, nejen o tom si budeme postupně povídat v našem novém nepravidelném seriálu.

Jak dosáhnout optimální obchodní pružnosti nejen v IT společnostech

Carol Bartz

Berou pohádkové peníze, které jim vedle obyčejných smrtelníků leckdy mohou závidět i jejich kolegové z průmyslu, jejich práce tomu ale nemusí vždy odpovídat. O některých z nich je v poslední době slyšet více než o jejich vlastních společnostech a to kupodivu (snad s výjimkou Steva Jobse a Larryho Ellisona) není zrovna dobrá vizitka. Zajímá vás, kdo se do našeho žebříčku dostal a kdo soupeří o první místo? Bude to Carol Bartz, Stephen Elop, Steve Ballmer, nebo někdo úplně jiný?

Pět nejhorších CEO v globálních IT firmách, znáte je?

Exit mobile version