Stalo se: české IT firmy v Singapuru, správa sítě z tabletu a Adobe Photoshop CS6 zdarma

Přinášíme další přehled vybraných IT událostí právě končícího týdne. O čem jsme psali a co nás zaujalo v proudu nejčerstvějších oznámení?

Výrobce špičkových grafických karet, společnost Nvidia včera oznámila novou generaci svých GPU a karet postavených na architektuře Kepler. Představena byla jedna nová desktopová grafika, vlajková loď GTX 680 a devět mobilních grafických jednotek (GeForce GT, GTX 6XXM).

Zmiňovaná architektura Kepler využívá místo vysokých taktů výpočtových jednotek jejich větší počet, na základním bloku SMX nalezneme u Kepler 192 shaderů a GPU GK104 v modelu GeForce GTX 680 jich má dokonce 1536. Změny doznal také výrobní proces, který přešel na 28-nm výrobní technologii, to přináší poměrně velké úspory v oblasti spotřeby (GTX 680 má mít oproti GTX 580 dvojnásobně lepší poměr výkonu vůči spotřebě).

Společnost Adobe Systems dnes oznámila, že beta verze Adobe Photoshop CS6 je k dispozici zdarma ke stažení na stránkách Adobe Labs. Zákazníci si mohou vyzkoušet nové prostředí a poskytnout produktovému týmu zpětnou vazbu. Beta verze Photoshop CS6 nabitá převratnými inovacemi, funkcemi a neuvěřitelným výkonem je k dispozici pro platformy Mac OS a Microsoft Windows. Finální verze se očekává v první polovině letošního roku.

Společnosti podnikající v oborech, jako je ICT, biotechnologie či „živá věda“, mohou nyní prorazit se svými produkty a službami v jihovýchodní Asii. Umožňuje jim to projekt agentury CzechInvest CzechAccelerator 2011-2014, jehož pobočku v Singapuru 22. března slavnostně otevřeli generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek, předseda představenstva společností Nafigate a.s. a NFG services a.s. Ladislav Mareš a Venky T Venkatesan, ředitel NUSNNI-NanoCore, NUS.

„Projekt CzechAccelerator 2011-2014 představuje pro malé a střední technologické firmy jedinečnou šanci, jak nasbírat zkušenosti, získat kontakty a partnery v destinacích, kam se soustředí inovativní špičky z celého světa. Dostat se do takového centra, kterým je právě i Singapur, může být pro české firmy finančně neúnosné, a proto nabízíme prostřednictvím projektu CzechAccelerator 2011-2014 finanční podporu a pomoc před odjezdem i v průběhu pobytu,“ prohlásil k tomuto kroku ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

SAP v ČR nabídl cloudový IS pro malé firmy. Cloudový informační systém Business One OnDemand byl poprvé představen na veletrhu CeBIT, včera společnost oznámila jeho dostupnost v osmnácti zemích včetně České republiky. Novinka je optimalizována především pro potřeby menších firem, které vyžadují co nejmenší vstupní náklady a mají nižší nároky na množství IT operací. SAP bude toto řešení nabízet prostřednictvím partnerů, v ČR konkrétně přes společnost Versino CZ.

K hlavním výhodám řešení SAP Business One OnDemand patří vysoká dostupnost služeb a přístup z mobilních zařízení odkudkoliv a výrazně nižší počáteční náklady oproti srovnatelnému řešení „:in house“. Systém cílí společnosti chystající se implementovat svůj první komplexní ERP systém, celosvětově jej zatím využívá asi 34 000 zákazníků.

NETGEAR Genie

NETGEAR uvedl aplikaci pro správu sítě skrze zařízení s iOS. Společnost oznámila uvedení aplikace NETGEAR Genie pro zařízení Apple iPad, iPhone a iPod. Novinka obsahuje funkce pro pokročilou správu sítě a řešení případných problémů je uživatelům k dispozici zdarma. Varianta pro operační systémy Android bude k dispozici v nejbližších týdnech.

Aplikace je založena na technologii SiteView a přináší možnost snadným způsobem získat informace o síti, k níž je bezdrátově připojena prostřednictvím Wi-Fi. Spolupracuje se všemi typy síťových zařízení nezávisle na jejich výrobci, přičemž vybrané routery značky NETGEAR lze s její pomocí rovněž snadno spravovat prostřednictvím volby Nastavení routeru. Mezi podporované routery patří modely WNDR3800, WNDR4000 a WNDR4500.

Prostředním mobilní varianty aplikace NETGEAR Genie mohou uživatelé využívat následující funkce:

HP představilo svoji vizi ekologicky odpovědného tisku.
Společnost HP na včerejší tiskové konferenci ke své

environmentální strategii představila budoucnost udržitelného tisku a současné trendy v této oblasti.

Setkání se zúčastnili specialisté HP na životní prostředí z celého světa. Pozvání k diskuzi přijal Stuart Neumann, analytik Verdantix, jedné z předních analytických firem v hodnocení environmentálních aspektů a udržitelnosti v ICT, a Artur Khodzhaev, zástupce ruského mobilního operátor VimpelCom, který je dlouholetým klientem HP.

K ekologické odpovědnosti se HP zavázalo již roku 1957 a v roce 1987 společnost začala s recyklací vlastních produktů. V roce 2011 se v hodnocení ekologičnosti umístila na druhém místě z 500 největších amerických firem. V roce 1991 spustila firma recyklační program Planet Partners, který pomáhá zákazníkům v 50 zemích světa včetně České republiky zodpovědně recyklovat. Od roku 1991 bylo díky tomu recyklováno více než 320 milionů tiskových kazet a tonerů od HP. Jen v roce 2009 bylo množství stažených a znovu recyklovaných tiskových kazet v rámci tohoto programu bezmála 180 tisíc tun.

Environmentální strategie společnosti HP se opírá o program Design for the Environment (DFE), který vznikl v roce 1992 a jímž se HP zavázalo k tomu, že bude neustále hledat způsoby, jak snížit dopad svých produktů na životní prostředí napříč celého jejich životního cyklu. Tři klíčové prvky programu DFE jsou energetická účinnost, inovace materiálů (množství, druh materiálu a environmentální stopa materiálů), a recyklovatelnost. V praxi to znamená, menší spotřebu energie a materiálů při výrobě, balení i expedici. Dále navrhování výrobků z materiálů, které jsou vyráběny z odpovědných zdrojů a snadno recyklovatelné.

O čem jsme dále v týdnu psali

Středočeský kraj investoval do webu pro mladé Tojecool.cz údajně dva miliony korun. Nyní čelí kritice z řad internetových odborníků i veřejnosti a kope kolem sebe.

Autoři webu Tojecool.cz se brání kritice a žádají smazání článku

Biometrické metody mohou zahrnovat dlaň, nos, způsob chůze i tělesný zápach. MSIE 10 má mít nové bezpečnostní funkce využívající znáhodnění adresního prostoru. Objevil se Anonymous OS, ale celá záležitost je krajně nejasná. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Bezpečnostní přehled: Co přinese Internet Explorer 10 a Anonymous OS plný trojanů

Od pondělního oznámení, o kterém jsme vás přímo z místa informovali na našem Twitteru, Český telekomunikační úřad postupně spouští proces výběrového řízení na kmitočty uvolněné úspěšným přechodem ČR na digitální televizní vysílání (kmitočty v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz). Samotná aukce zatím nezačala, jedním z důvodů je i to, že úřad nemá jejího realizátora. Na nové operátory, ať již skutečné či virtuální to zatím rozhodně nevypadá.

ČTÚ spouští proces aukce kmitočtů digitální dividendy, nový operátor se ale do ČR asi nepohrne

Silicon Graphics International, společnost, která má ve svém portfoliu například rozsáhlý linuxový superpočítač pro NASA, se stará o rychlý a bezproblémový chod databází Masarykovy University, druhé největší veřejné univerzity v České republice, která je se svými 50 000 studenty nejvýznamnější vysokou školou v moravském regionu. Jak se univerzitě povedlo snížit roční náklady na uživatele univerzitního informačního systému pod 18 korun, nebo dospět coby jediné české univerzitě k prestižnímu ocenění EUNIS Elite Award?

SGI: firma, která dodává superpočítače pro NASA, víc než zdvojnásobila výkon databází druhé největší české univerzity

V předchozích dílech seriálu o webové analytice jsme se nejčastěji odvolávali na využití nástroje Google Analytics. Má to svůj důvod – je k dispozici zdarma, je snadno ovladatelný, přehledný a pro základní přehled obvykle i dostačující.

Webová analytika v praxi VII: Další nástroje pro webovou analytiku (závěr)

Vypadá to na bezpečnostní selhání takřka epických rozměrů, kritická chyba v RDP protokolu má exploit, za který může interní specifikace chyby přímo od Microsoftu a práce jednoho z bezpečnostních partnerů (výrobce antivirů). Jak je to možné?

První exploit kritické chyby v RDP protokolu Windows pochází přímo od Microsoftu a jeho partnerů

Exit mobile version