Stalo se: ČR zajímavější pro investory a evropské podniky mají strach z Cloudu

Rozsáhlá studie VMwarena téma Cloud computing v Evropě odhalila, jak jsou na tom české firmy s investicemi do privátního cloudu. Výzkum probíhal od února do března mezi 1128 manažery s rozhodovací pravomocí po celém světě. Česká republika by mohla být zajímavější pro investory, měl by to umožnit upravený zákon o investičních pobídkách. Český telekomunikační úřad slibuje pružnější a rychlejší elektronickou komunikaci.

VMware, který zatím i přes různé pokusy o jeho sesazení z tůnu (např. Open Virtualization Alliance) představuje jedničku v oblasti virtualizačních řešení a cloudové infrastruktury, zveřejnil výsledky nejnovějšího globálního výzkumu o přijetí cloudu. Odpovědi respondentů ze zemí Evropy, Středního Východu a Afriky naznačují, že firmy se během následujících 18 měsíců chystají investovat třetinu svého rozpočtu na IT právě do cloud computingu.

Podle výsledků je v zemích EMEA 31 % firemního IT rozpočtu určeno pro oblast cloud computingu. V roce 2010 činil tento podíl 26 %, ale snaha firem o pružnější, produktivnější a provázanější podnikání vede k růstu právě v oblasti cloud computingu. Převážná většina velkých firem (84 %) v zemích EMEA zvažuje cloud computing jako prioritu a více než polovina (56 %) ho dokonce považuje za klíčovou prioritu v průběhu příštích 18 měsíců.

Studie dále odhalila, že se z celkového množství dat uložených v cloudu se většina nachází v privátních cloudech (54 %), následuje 24 % ve veřejných cloudech a 22 % v hybridních cloudech (které spojují privátní i veřejné cloudové prostředí). Virtualizace se stále častěji ukazuje jako klíčová technologie pro lídry v oblasti cloudu: respondenti, kteří využívají cloud computing na úrovni oddělení nebo celé společnosti, považují virtualizaci za velmi důležitý předpoklad pro zavedení cloudu častěji než ostatní (81 % oproti 68 %).

Na druhé straně organizace v zemích Evropy zaostávají za celosvětovým průměrem zavádění cloudové správy nejméně o 10 % v každé oblasti. Na úrovni správy úrovně služeb je to 42 % (oproti 51 % celosvětově), na úrovni kontroly nákladů a finanční správy 30 % (oproti 42 % ve světě). Největší brzdou pro lokální firmy je ale strach o bezpečnost a dostatečnou kontrolu nad daty, ten sdílí až 52 % organizací.

Investoři zavádějící výrobu nebo rozšiřující produkci ve zpracovatelském průmyslu, ale také, což je pro náš segment zajímavější, různá technologická centra mohou zkusit čerpat investiční pobídky v České republice. Umožnila to novela zákona č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů, kterou 17. května podepsal prezident. Nový právní předpis, který reaguje na způsob, jak lákají investory jiné státy, rovněž prodlužuje lhůtu pro čerpání slevy na dani z příjmů z 5 na 10 let a zavádí institut strategické investiční akce.

„Novela zákona o investičních pobídkách je dalším krokem k tomu, aby byla Česká republika konkurenceschopnější a atraktivnější pro zahraniční i tuzemské investory,“ prohlašuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. „Úplně poprvé v historii České republiky zákon o investičních pobídkách pamatuje i na strategické investiční projekty, které při splnění podmínek mohou získat dotaci až 1,5 miliardy korun,“ doplňuje.

„Kromě výborné polohy uprostřed Evropy, kvalitní infrastruktury a kvalifikované pracovní síly můžeme díky novele zákona o investičních pobídkách nabídnout investorům, kteří zvažují investici v České republice, další významný benefit,“ myslí si generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Předchozí právní úpravy poskytování investičních pobídek zpřísňovaly, stávající novela naopak dokazuje, že o nové investiční projekty skutečně stojíme.“

A co změna přináší? Investor (nově příchozí i stávající) může nyní získat slevu na dani z příjmů po dobu 10 let místo stávajících 5 let. Beze změny zůstává možnost čerpat hmotnou podporu na vytváření pracovních míst, školení a rekvalifikaci a investiční pobídka ve formě převodu pozemků a související infrastruktury za zvýhodněnou cenu.

Úplnou novinkou je zavedení institutu strategické investiční akce. To znamená, že kromě standardních investičních pobídek mohou takto označené projekty získat hmotnou podporu na kapitálovou investici až do výše 5 % nákladů. O podpoře jednotlivých projektů, které splní podmínky, bude rozhodovat Vláda ČR.

Český telekomunikační úřad v těchto dnech zavádí interaktivní elektronické formuláře, které nahradí staré formuláře týkající se žádostí o udělení individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, zkoušek odborné způsobilosti, evidenčních listů, oprávnění k využívání čísel a oznámení komunikační činnosti.

Online bude možné podávat formuláře s žádostmi v oblasti správy kmitočtového spektra a problematiky vydání průkazu odborné způsobilosti, oprávnění k využívání čísel a oznámení komunikační činnosti.

Během června pak ČTÚ zveřejní ještě formuláře pro podání oznámení, stížností a návrhů na řešení sporů sloužící především občanům v rámci ochrany spotřebitele.

Formuláře je možné vyplňovat elektronicky a odesílat buď přímo z webu, jako přílohu emailu nebo do datové schránky ČTÚ.
Nový typ interaktivních formulářů je výsledkem projektu Elektronická podání v procesu správního řízení, který je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj „Šance pro váš rozvoj“ prostřednictvím Integrovaného operačního programu Evropské unie.

Exit mobile version