Stalo se: dvě třetiny národa pracují i na dovolené a 40 % zaměstnanců denně používá k práci vlastní smartphone

Datové připojení odkudkoli a chytré moilní telefony jako samozřejmost mají na svědomí dva zajímavé trendy, větší část populace využívá své mobilní přístroje jako pracovní nástroj a lidé díky mobilitě čím dál častěji pracují také o dovolených. Průzkum portálu Jobs.cz mezi 1 335 svými uživateli, potvrdil znepokojivý fakt: 66 % Čechů zůstává i na dovolené díky technice v kontaktu s prací. Jiný průzkum,tentokrát od společnosti Fortinet pro změnu prozradil, že až třetina respondentů odmítá dodržovat firemní politiku, pokud ta omezuje používání soukromých mobilních zařízení pro pracovní účely.

Dovolená a práce

Průzkum portálu Jobs.cz ukázal poměrně zajímavé rozdíly ve způsobu výběru hlavní dovolené v české populaci. Zatímco na jedné straně 11 % respondentů uvádí, že si v létě vybírají i více než tři souvislé týdny volna, na straně druhé stejný podíl lidí není ochoten či schopen opustit zaměstnání ani na jeden jediný týden a dovolenou si vybírá pouze v krátkých několikadenních úsecích. 49 % respondentů obvykle volí dva týdny dovolené v celku, dalších 16 % si většinou vybírá přesně týden volna. Zbylých 13 % uvádí, že jejich hlavní dovolená trvá mezi dvěma až třemi týdny.

Dovolená, která není dovolená

Mnohem překvapivější zjištění však přinesl doplňkový průzkum Jobs.cz, zaměřený na kontakt s pracovními povinnostmi během volna. Ten ukazuje, že pouze třetina lidí si dokáže dovolenou užít naplno, aniž by věnovali jakýkoli prostor práci.

„Masové rozšíření mobilních telefonů již dříve proměnilo způsob trávení dovolené. Většina lidí je už celkem dlouho zvyklá na to, že jim kolegové nebo obchodní partneři mohou v pracovních záležitostech zavolat v podstatě kdykoliv. Nástup rychlého mobilního datového spojení to však posouvá ještě dále. Mnozí Češi si zvykli mít neustále synchronizovanou e mailovou schránku v telefonu, a to i během pobytu mimo ČR.

Povinnosti vůči zaměstnavatelům – ať už skutečné, či domnělé – se tak mnohým plíživě vkrádají do soukromého času. Skutečně ‚vypnout‘, odpojit se a užít si dovolenou naplno dnes dokáže jen malá část lidí,“ komentoval výstup Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která portál provozuje.

„Tento trend se pravděpodobně v dohledné době nezmění. Pracovní a soukromá rovina života je u velkého množství lidí čím dál tím propojenější. Podstatné je, abychom se s tím naučili správně zacházet a dokázali rovněž odpočívat. Smyslem dovolených je mimo jiné načerpání sil do dalšího období. Je proto i v zájmu firem, aby si jejich zaměstnanci volno skutečně užili,“ doplňuje Dombrovský.

Soukromé iPhony a Androidy na pracovišti

A u tématu mobility ještě zůstaneme, tentokrát se ale zaměříme na samotný fenomén BYOD (Bring Your Own Device, BYOD), neboli pronikání soukromých mobilních zařízení do pracovního prostředí. Společnost Fortinet, světový dodavatel výkonných zabezpečení sítí, představila výsledky průzkumu Fortinet Internet Security Census 2012, který tento trend analyzoval. Průzkum byl zaměřen na mladé, aktivní uživatele mobilních zařízení, kteří přicházejí na pracoviště s představou, že zde mohou využívat své vlastní přístroje.

„Výsledky ukazují zejména jednu znepokojivou skutečnost: 1 ze 3 respondentů uvedl, že v případě, že by firemní bezpečnostní politika používání soukromých zařízení pro pracovní účely zakazovala, pak by předpisy svého zaměstnavatele byli ochotni porušovat a obcházet. Závěry průzkumu podtrhují fakt, že podniky musí vyvinout bezpečnostní strategie, které jim umožní se s trendem BYOD vyrovnat,“ říká Vladimír Brož, Fortinet Territory Manager.

V zaměstnání či alespoň pro pracovní účely používá svá osobní mobilní zařízení až 74 % respondentů průzkumu. Ještě důležitější je, že 55 % z nich tuto možnost vnímá mnohem spíše jako své „právo“ než jako „výsadu“. Z pohledu uživatelů je hlavní motivací pro toto chování požadavek mít neustálý přístup ke svým oblíbeným aplikacím, především k sociálním sítím a soukromé komunikaci. Závislost na osobní elektronické komunikaci je velmi silná: 35 % respondentů si nedokáže představit den bez přístupu k sociálním sítím, 47 % bez psaní SMS zpráv.

 

Výsledky
dotazování pro oblast EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika)

Jak
často
používáte soukromá mobilní zařízení pro pracovní účely?

Nikdy   9 %

Velmi
zřídka     
10 %

Jednou
nebo
dvakrát za měsíc  8 %

Několikrát
měsíčně      
10 %

Většinu
dní      
21 %

Každý
den       
42 %

Mladí zaměstnanci přitom často chápou, že trend BYOD může pro jejich organizaci představovat bezpečnostní riziko. 42 % připouští, že výsledkem může být únik dat a vystavení firemního IT systému dalším hrozbám. I tak ale více než třetina (36 %) respondentů připouštějí, že porušují nebo by byli ochotni porušovat firemní zákaz používat osobní zařízení pro pracovní účely. 30 % dotazovaných pak uvádí, že by nebyli ochotni dodržovat ani firemní zákaz používat neschválené aplikace. Toto riziko roste, protože uživatelé si mnohdy představují, že by měli mít možnost si pro pracovní potřeby sami vybírat nejen zařízení, ale i aplikaci. Dokonce se pro tento trend již objevilo i speciální označení: BYOA (Bring Your Own Application).

Ještě horší se z pohledu zabezpečení zdá, že zaměstnanci nejsou nadšeni z možnosti, že by jim firmy měly na jejich soukromá zařízení instalovat bezpečnostní software. 66 % respondentů si myslí, že zabezpečení zařízení je jejich vlastní věc, a to i když ho používají pro pracovní účely. Odpovědnost zaměstnavatele zde uznává pouze 22 % dotazovaných.

Exit mobile version