Stalo se: Google je nejatraktivnějším zaměstnavatelem, nVidia členem Linux Foundation

Poslední týdny jsme kvůli jinému aktuálnímu obsahu poněkud zanedbávali dříve pravidelné týdenní přehledy důležitých událostí na poli byznysu, technologií a internetové sféry, proto nyní přinášíme toto téma speciální vydání. Podívejte se s námi, jaké jsou aktuální novinky, ale také co důležitého se událo v uplynulých 21 dnech.

Společnost Google je nejžádanějším světovým zaměstnavatelem, alespoň podle společnosti Universum, která na základě hlasování studentů ekonomických a inženýrských oborů z předních světových univerzit sestavuje každoroční žebříček nejatraktivnějších zaměstnavatelů světa, druhá se umístila konzultační skupina KPMG. Průzkumu se zúčastnilo na 160 000 studentů univerzit ekonomického a inženýrského zaměření z 12 vedoucích světových ekonomik (USA, Číny, Německa, Francie, Velké Británie, Itálie, Japonska, Brazílie, Španělska, Kanady, Ruska a Indie).

Respondenti odpovídali na otázku, kdo je podle nich ideálním zaměstnavatelem. Kompletní seznam je k dispozici na tomto odkazu.

Včera americký federální soudce Denis Cote prodloužil Internet Systems Consortiu pověření a povinnost provozovat náhradní DNS servery obětem škodlivého kódu DNSChanger. Virus jménem DNSChanger úspěšně napadal nastavení rekurzivních DNS, ty pak přesměrovávaly
koncová PC s Windows a Mac OS X na podvržené adresy s převážně reklamním obsahem.

Podle FBI fungovala skupina, která měla tento počin na starosti od roku 2007 do konce roku 2011 a přišla si díky podvodu asi na 14 miliónů dolarů. Podvržené DNS záznamy využilo více než 4 miliony počítačů. Skupina byla objevena v listopadu, kdy pro ti ní zasáhla FBI ve spolupráci s estonskou policií, při zásahu bylo zatčeno šest osob (pět původem z Estonska, jeden z Ruska) .

Protože by ale odstavení podvržených DNS serverů znefunkčnilo komunikaci na velkém množství PC, americký soud rozhodl, že ISC bude do 8. března provozovat náhradní DNS servery na adresách těch podvržených.

Pokud vás zajímá, zda-li náhodou také nevyužíváte náhradní DNS servery, můžete ta učinit zde.

Podle prvních výsledků nové etapy měření návštěvnosti webových stránek NetMonitor provedli v lednu čeští návštěvníci internetu dosud největší rekordní počet zobrazení stránek: 8,54 miliardy. Rekordní byl také počet uživatelů, velikost české online populace se za poslední měsíc vyšplhala na 6,36 milionu.

Počet reálných uživatelů z ČR navštěvujících stránky zapojené do NetMonitoru od října 2011 neklesá pod hranici 6 milionů. V lednu 2012 navštívilo tyto internetové stránky více než 6,21 milionu uživatelů internetu z ČR (RU), tedy o 67 674 více než v prosinci 2011. Meziměsíčně se tak návštěvnost internetu zvýšila o 1,1%. V porovnání s výsledky za leden 2011 se počet uživatelů z ČR zvýšil o více než 340 tisíc, což znamená meziroční nárůst o 5,8%. V minulém měsíci se o více než miliardu zvýšil počet zobrazení stránek provedených uživateli internetu z ČR, což je o 13,44% více než v prosinci 2011. Uživatelé internetu strávili na stránkách zapojených do NetMonitoru v průměru téměř 24 hodin měsíčně a navštěvovali je spíše v pracovních dnech (v průměru 3,96 milionu reálných uživatelů) nežli o víkendech (3,09 milionu).

Mezi pět nejnavštěvovanějších kategorií webů zapojených do NetMonitoru patřily v lednu 2012 „Home page rozcestníků“ (domovské stránky webů; 6,02 milionu uživatelů), „Databáze a katalogy“ (5,53 milionu uživatelů), „Komunikační služby“ (4,96 milionu
uživatelů), „Zpravodajství“ (4,75 milionu) a „TV a rádia“ (4,11 milionu). Značný nárůst počtu uživatelů můžeme pozorovat například v kategorii „Zpravodajství“, v níž se počet návštěvníků z ČR meziměsíčně zvýšil o více než 150 tisíc uživatelů (RU), tedy o 3,41% oproti prosinci 2011.

Lednové výsledky NetMonitoru ukazují, že v české online populaci mají o něco vyšší zastoupení muži nežli ženy (52,14% mužů a 47,86% žen), kteří také provedli v průměru více zobrazení stránek (4,69 miliardy). Nejpočetnější věkovou skupinou byli v prvním měsíci letošního roku uživatelé internetu ve věku 25-34 let (22,50% české online populace), ale téměř stejně početná je věková kategorie 35-44 let (21,32%).

Linux Foundation se rozrostlo o nového člena, je jím výrobce grafických čipů (a dnes také ARM procesorů), společnost nVidia, konzorcium o tom informovalo dnes. LF dotuje tvorbu autorů, kteří jsou sdružení kolem tvorby linuxového jádra, nebo svými aplikacemi významně přispívají k rozvoji systému. Mezi jeho zářezy také patří prosazení několika užitečných standardů. Otázkou je, zda li vstup do LF nějak nVidii pohne k dodávání kvalitních linuxových ovladačů pro své koncové grafické karty. Další problém dosud spočíval v tom, že Nvidia vyvíjí linuxové ovládače jako propriétární uzavřený kód a neposkytuje k nim specifikace.

Vlna oznámených finančních výsledků

Skupina Unicorn zakončila rok 2011 s konsolidovaným obratem 1,325 mld. Kč. Hospodářské výsledky firmy potvrzují, že firma úspěšně pokračuje v růstu svých tržeb a získávání nových zakázek nejen na českém trhu, ale významně i v zahraničí.

Více než 95 % obratu představovaly dodávky služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií. Necelých 5 % tržeb činily příjmy za hardware a softwarové licence. Příjmy ze zahraničí tvořily 25 % celkových tržeb.

Unicorn Systems zrealizoval řadu projektů v oblasti vývoje, integrace, provozu a podpory rozsáhlých informačních systémů pro klienty v bankovnictví, pojišťovnictví, telekomunikacích, energetice, průmyslu a obchodu.

Internetová služba Unicorn Universe v roce 2011 provozovala celkem 237 firemních Business Territory, 19 295 osobních My Territory a nabídla více než 340 000 000 funkčností.
Vysokou školu Unicorn College v akademickém roce 2010/2011 absolvovalo 29 studentů a v současné době na ní studuje 277 studentů. V rámci Unicorn TupGun Academy zajistila Unicorn College komplexní vzdělávání pro více než 800 pracovníků skupiny Unicorn.
Počet zaměstnanců skupiny Unicorn na jejích pobočkách v České republice, na Slovensku a na Ukrajině dosáhl na konci loňského roku 915.

Společnost T-Systems v roce 2011 mírně rostla. Celkové tržby se zvýšily o 2,1 procent v meziročním srovnání na 9,2 miliardy euro. Růst zaznamenaly tržby realizované mimo skupinu, tedy mimo služby poskytované koncernu Deutsche Telekom a významně také rostly mezinárodní tržby, které meziročně vzrostly o 4,2 procent.
Celková hodnota zakázek dosáhla 8,8 miliardy euro a snížila se o 4,9 procent v meziročním srovnání. Tento pokles byl způsoben přístupem firmy, která se více orientovala na zvyšování a zajištění kvality u stávajících zákazníků, namísto orientace na nové zakázky. Pokles také reflektuje dnešní trend, který se přesouvá od velkých zakázek k menším jednotlivým kontraktům založeným na cloud computingu. Dynamické služby a cloud computing jsou založeny na řízení spotřeby IT zdrojů, což má za následek nižší výnosy, které jsou však obvykle dlouhodobé. V meziročním srovnání došlo ke zvýšení tržeb a také k růstu hrubého zisku.

Naopak český T-Mobile si v tržbách za loňský rok v meziročním srovnání pohoršil hned o 8 procent (pokles na 26,8 miliardy) a provozní zisk mu klesl na 12,5 miliardy korun. Důvodem je zejména celoevropská regulace a s ní vynucené snižování cen.

Společnost HP oznámila finanční výsledky dosažené v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2012, které skončilo 31. ledna 2012. Čisté tržby za toto čtvrtletí dosáhly výše 30 miliard dolarů, což představuje 7% meziroční pokles, resp. 8% pokles při zohlednění účinků změn měnových kurzů.

Rozředěný zisk na akcii podle principů GAAP činil v prvním čtvrtletí 0,73 dolaru, což představuje 38% pokles oproti stejnému období předcházejícího fiskálního roku.

Non-GAAP rozředěný zisk na akcii dosáhl výše 0,92 dolaru, což znamená 32% meziroční pokles. Non-GAAP finanční výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2012 nezahrnují náklady po zdanění ve výši 364 milionů dolarů, tedy 0,19 dolaru na akcii, které souvisí zejména s odpisy nakoupených nehmotných aktiv, náklady na restrukturalizaci a náklady spojenými s akvizicemi.

Exit mobile version