Stalo se: Google přichází na fotorealistické 3D mapy a ISP na IPv6

Hlavními událostmi uplynulého týdne jsou nové mapy od Google a konečně také snaha providerů o trvalý přechod na IPv6. Z dalších novinek nás zaujal například vstup Samsungu do Linux Foundation, či notebook s poměrem obrazovky 21:9.
Mapová válka mezi technologickými giganty začíná, Apple oznámil plán přechodu na vlastní mapové podklady, rozšíření vlastní platformy chystá také Microsoft a společnost Google na tyto kroky reaguje trumfem v podobě fotorealistických 3D map.

Až dosud bylo možné vybrané objekty budov (s vlastním 3D modelem) zobrazit v aplikaci Google Earth. Problém spočíval v tom, že takto řešené budovy jsou mimo mapu USA spíše vzácností a díky nedokonalé textuře focené z jediného úhlu nejsou příliš fotorealistické. Právě díky tomu mohla naD Googlem v předchozím roce triumfovat Nokia se svými 3D Ovi mapami. Tomu je, ale nyní zdá se konec.

Nové mapy od Google jsou foceny z letadel, které využívají podobný systém, jako Google Street view car, tedy panoramatické kamery, které současně fotí z více úhlů. U leteckých snímků je to konkrétně pět kamer, první s pohledem kolmo dolů a čtyři s náklonem o 45 % na každou stranu od hlavní kamery.

Google následně z fotografií vytvoří 3D model krajiny, děje se tak za pomocí techniky zvané stereofotogrammetrie. Během ní je možné odhadovat 3D souřadnice na základě identifikovaní stejných objektů na fotografiích z různých pozic a dopočtem vzdáleností.

Google 3D mapy poprvé zpřístupní v mobilní verzi Google Earth, podobně jako u Ovi map, nejprve bude možné nahlédnout tímto způsobem největší metropole a teprve posléze další místa (podle zajímavosti).
Google oznámil ale ještě jednu novinku ve svých navigačních produktech, je jí release podpory offline dat v aplikaci Google Mapy pro Android, testovací verze byla k dispozici od loňska.

Posledním chystaným vylepšením map je pak postupné rozšiřování Street View fotografií i do oblastí, kam se nebylo možné dříve dostat autem či tříkolkou.

K příležitosti druhého ročníku dne IPv6 protokolu někteří operátoři, hosteři a ISP na svých technologiích trvale nasadili do provozu vedle IPv4 také IPv6 protokol. K přechodu došlo ve středu o půlnoci (00:01) londýnského času.

„Aby se mohl internet dále rozrůstat, a umožnil připojení dalším miliardám lidí a přístrojů po celém světě, tisíce společností a miliony webových stránek permanentně přešly na novou generaci internetových protokolů IPv6,“ prohlásil k tomuto kroku kontrolní výbor organizace Internet Society.

Spolutvůrce staršího protokolu IPv4 a duchovní otec Internetu, Vint Cerf (dnes čestný zaměstnanec Google), uvedl, že tvůrci sítě při jejím spouštění v roce 1983 neměli ani ponětí o tom, že se na něj budou jednou připojovat miliardy uživatelů a přístrojů zároveň. „Díky IPv6 má Internet kam růst,“ vysvětlil, že byl krok již naprosto nezbytný, neboť adresní rozsah IPv4 (přibližně 4.2 miliard dostupných IP), tedy protokolu, který Cerf vyvíjel koncem sedmdesátých let, je vyčerpán. V současné době je Internet dostupný pro 2,5 miliardy lidí a připojuje se k němu 11 miliard přístrojů po celém světě. Kompletní přechod k novému protokolu se ale táhne a ještě nějaký ten rok potrvá. Do té doby, než bude možné veškerou infrastrukturu převést, budou za cenu určitých ústupků běžet oba protokoly současně.

ScanFront 300e

A nyní něco z více komerčního soudku. Společnost Canon tento týden představila dva nové kompaktní síťové skenery Canon imageFORMULA ScanFront 300e a 300eP se softwarem eCopy ShareScan pro pokročilé zpracování dokumentů.

Ty dokáží pomocí optického rozpoznávání znaků (OCR) při skenování dokumentů data extrahovat a v reálném čase je ověřit a integrovat do stávajících podnikových aplikací. eCopy ShareScan také umožňuje editovatelné dokumenty snadno odesílat rovnou do aplikací, jako jsou Microsoft Word nebo Excel, a do informačních systémů, včetně systémů SharePoint, OpenText DM, EMC Documentum a iManage Worksite.

Až 60 % uživatelů internetu, mobilních zařízení či tabletů se nejvíce bojí
možnosti ztráty finančních údajů. Další obavou uživatelů je možnost ztráty
informací o heslech pro online služby (58 %). Vyplývá to z průzkumu společnosti
Harris
Interactive, který si nechala vypracovat společnost Kaspersky Lab.
Průzkumu se
zúčastnili především obyvatelé Evropy, Ruska a Spojených států.
 
I
přes velké obavy ze ztráty citlivých informací většina uživatelů ukládá
tyto
informace na špatně zabezpečená mobilní zařízení. Konkrétně pak 15%
respondentů
nakupuje po internetu přes svůj tablet a nákupy hradí platební kartou,
pracuje
s elektronickým bankovnictvím nebo provádí jiné finanční operace; 12%
respondentů provádí stejné aktivity na mobilním telefonu. Zhruba jedna
třetina
všech uživatelů (31%) svěřuje své osobní informace domácímu počítači
nebo
notebooku. Naopak téměř jak polovina uživatelů (46 %) chrání svá data
tím, že zálohuje
všechna svá zařízení, 30 % uživatelů používá šifrované kódy a dalších
32 %
chrání své dokumenty heslem. Kompletní
průzkum naleznete zde

Stručně:

Exit mobile version