Stalo se: Intel se dívá do budoucnosti a ICZ spolupracuje na prestižním projektu NATO

Společnost ICZ bude jako jediný dodavatel z České republiky spolupracovat na realizaci programu aliančního systému NATO pro sledování pozemních cílů AGS (Alliance Ground Surveillance). Přes 20 výzkumných projektů z celého světa zkoumalo technologie, které nám v příštích deseti letech změní život, Intel na desáté výroční konferenci věnované výzkumu a vývoji také zdůraznil nutnost propojení výzkumu a reálného života. České firmy neumějí nakupovat IT vybavení, tvrdí průzkum.

Na květnovém summitu Severoatlantické Chicagu podepsala agentura NATO AGS Management dodavatelskou smlouvu se společností Northrop Grumman ISS International na vývoj a realizaci programu pro sledování pozemních cílů AGS. Součástí tohoto programu je i problematika mobilního pozemního segmentu. Její řešení se v rámci evropských firem uskuteční pod vedením společnosti EADS Deutschland GmbH zastoupené svou divizí Cassidian. V oblasti softwaru a informační bezpečnosti se jejím výhradním dodavatelem za Českou republiku stala společnost ICZ.

Průzkumný systém AGS má v rámci NATO vysokou prioritu. Jeho klíčovou úlohou je vedení nepřetržitého průzkumu rozsáhlých pozemních oblastí z bezpilotních letounů ve vysoké nadmořské výšce. Díky tomu dokáže průběžně pořizovat radarové snímky nebo sledovat a rozpoznávat jakékoli stacionární i pohyblivé cíle ve sledovaných oblastech včetně stanovení jejich souřadnic. Pořízená data jsou prakticky v reálném čase přenášena do pozemního segmentu na podrobný rozbor a dále šířena v rámci interoperabilních systémů NATO a národních systémů C4ISR.

Do budoucna nelze vyloučit využití systému AGS rovněž pro civilní účely, například na podporu integrovaného záchranného systému ČR při řešení následků rozsáhlých přírodních katastrof či nehod průmyslového charakteru. K dalším 12 zemím, které se kromě ČR na tomto projektu podílejí, patří: Bulharsko, Estonsko, Německo, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Norsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Spojené státy americké. Samotného využití programu AGS se však bude účastnit všech 28 členských států Severoatlantické aliance.

Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, k příležitosti desáté výroční konference s názvem Výzkum u společnosti Intel představil „Aspekty budoucnosti“, což byla prezentace více než dvaceti inovativních výzkumných projektů, které pomohou zlepšit budoucnost technologie. Prezentace byly rozčleněny do interaktivních zón propojených interdisciplinárním „Centrem udržitelného života“, které zkoumá inteligentní město, chytrý dům a kancelář budoucnosti. Zóny vypadají takto:

Rattner rovněž představil sedmé výzkumné centrum zaměřující se na sociální sítě a vůbec první partnerství s univerzitou, které se zaměří na projektování uživatelské zkušenosti. Nové výzkumné centrum – Social sídlí na University of California v Irvine a jeho součástí je partnerství s výzkumnými skupinami na univerzitách Cornell, Georgia Tech, Indiana University a NYU.

Vybudování centra si vyžádalo investici ve výši 15 milionů amerických dolarů a jeho otevření dokončuje původní pětiletý investiční program v celkové výši 100 milionů amerických dolarů, který byl poprvé představen v lednu minulého roku. Stejně jako další výzkumné centrum – která pokrývají takové oblasti jako velká data, cloud computing, integrované počítače, vizuální výpočetní technika, počítačové zabezpečení a pervazivní výpočetní technika – i nové středisko pro sociální sítě bylo navrženo tak, aby podporovalo úzké propojení s akademickou sférou.

České firmy si na splátky pořizují vozidla, stroje či zařízení, leasing IT však údajně stále dostatečně nevyužívají. Podle statistik České finanční a leasingové asociace byly v loňském roce uzavřeny leasingové smlouvy na movité věci v celkové hodnotě přes 46 miliard korun, z toho u 64 % bylo cílem rozšíření dopravního parku. Leasing IT techniky však představuje pouze přibližně 2,5 % leasingového trhu v objemu 1,182 miliard korun.

Objem ICT obchodů v České republice přitom ve stejném období dosáhl výše zhruba 50 miliard korun. Konkrétně operativní leasing používá pro financování firemního IT pouhé jedno procento českých firem. V zemích Evropské unie je přitom podíl tohoto způsobu pořizování IT technologií až 20procentní, ve Spojených státech činí dokonce až 60 procent.

„Klíčovou výhodou operativního leasingu je flexibilita, kterou do řízení firemních financí přináší. Ať už jde o pružnost při plánování cash flow či možnost rychle reagovat na nové tržní příležitosti,“ prohlašuje Jakub Cerman, výkonný ředitel společnosti CSI Leasing Czech.

Windows Phone Marketplace přes skeptické odhady poměrně utěšeně roste, počet aplikací celosvětově přesáhl 100 tisíc, počet vývojářů pro tuto platformu se celosvětově blíží 25 tisícům. Čeští vývojáři od září minulého roku, kdy pro ně byl Marketplace otevřen, přispěli téměř sedmi stovkami aplikací, což mladému systému dává i potřebné lokální informační zázemí.

„Microsoft se soustředí na aplikace, které jsou nejžádanější a nejstahovanější na konkurenčních platformách a daří se mu ve spolupráci s lokální vývojářskou komunitou rychle plnit Marketplace užitečnými a žádanými českými aplikacemi,“ prohlašuje René Keyzlar, manažer mobilní divize ve společnosti Microsoft.

V praze dnes končí týden trvající konference organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), nejvyšší celosvětové autority pro internetové záležitosti. Na konferenci byl mimo jiné jmenován nový výkonný ředitel. Ocházejícího Roba Beckstroma nahradí v jeho funkci poměrně neznámý manažer Fadi Chehadé, kterého do funkce uvedl předseda představenstva, Steve Crocker a provozní ředitel této instituce, Akram Atallah.

Exit mobile version