Stalo se: Mozilla odepsala Thunderbird a FBI dnes vypne servery spojené s malwarem DNSChanger

Společnost Mozilla se po letech prosazování svého samostatného e-mailového klienta rozhodla ukončit jeho aktivní vývoj. FBI dnes (pondělí 9. července) vypne všechny servery bránící útoku škodlivého kódu DNSChanger. V důsledku toho počítače stále ještě infikované touto hrozbou přijdou o přístup k Internetu. ČTÚ zveřejnil zpracované připomínky k aukci digitální dividendy. Další přehled událostí posledních dnů následuje v aktuálním přehledu.

Mitchell Baker ze společnosti Mozilla

Mozilla odepsala Thunderbird, končí s jeho aktivním vývojem, toto poněkud nečekané rozhodnutí z tohoto pátku souvisí se změnou strategie a orientací společnosti na mobilní projekty (např. vlastní mobilní OS, mobilní verzi Firefoxu). Informaci veřejnosti po úniku interního rozhodnutí potvrdila CEO firmy, Mitchell Baker.

Thunderbird přitom nepatří k nějakým neúspěšným projektům či slepým vývojovým větvím, e-mailového klienta od společnosti Mozilla používá více než 20 milionů uživatelů, včetně firemních. Číslo přesto vypadá vedle stovek milionů uživatelů Firefoxu poněkud uboze, užívání sofistikovaných e-mailových klientů bylo navíc vždycky tak trochu doménou pokročilých uživatelů, kteří dnes nepředstavují pro směřování současné podoby softwarové společnosti bernou minci.

Vyhasínání Thunderbirdu bude postupné, nadále budou zatím ještě vydávány bezpečnostní aktualizace. Na podzim bude vydána verze Thunderbird 17, které Mozilla garantuje dle svých slov „dlouhodobou“ bezpečnostní podporu do konce roku 2013. Iniciativu by mohla přebrat komunita, které firma umožní přidávat nové funkce v rámci bezpečnostních a stabilizačních aktualizací.

FBI dnes vypne všechny zbývající DNS servery, které zůstaly po útoku škodlivého kódu DNSChanger. V důsledku toho počítače stále ještě infikované touto hrozbou nebudou mít pravděpodobně přístup k Internetu. celkový počet počítačů stále ještě infikovaných malwarem DNSChanger přitom není úplně zanedbatelný, pohybuje se okolo 300 000 (byť ve světovém měřítku). Tato situace by mohla představovat problém zejména pro malé a střední firmy, ty totiž často nemají specializované IT oddělení a situace je tak může ochromit poměrně nečekaně. Ohrožených českých uživatelů by mělo být asi okolo dvou tisíc.

“Hrozbu DNSChanger se naštěstí podařilo eliminovat důsledně a v zárodku. Ochrana proti ní je celkem snadná, každý se může sám snadno přesvědčit, jestli jeho počítač je nakažený nebo není. Stačí v prohlížeči otevřít tuto stránku a výsledek se ihned zobrazí. Nejjednodušší je samozřejmě mít v počítači instalovaný bezpečnostní software s aktuálními antivirovými definicemi,” prohlašuje Jakub Jiříček, bezpečnostní konzultant společnosti Symantec.

Český telekomunikační úřad koncem minulého pracovního týden zveřejnil na svých webových stránkách podrobné vypořádání připomínek z veřejné konzultace podmínek aukce kmitočtů digitální dividendy. Informaci o výsledcích veřejné konzultace a návrhu finálních podmínek aukce pak vzala včera na vědomí i vláda České republiky.

Připomínky k podmínkám aukce podaly jak operátoři, tak zejména občanské iniciativy a profesní sdružení, mezi připomínajícími najdeme ale také firmy, které se chtějí dostat na lukrativní trh, poslance a individuální občany (celkem 29 subjektů). Uplatněné připomínky se týkaly zejména pravidel pro vstup nového zájemce na trh, struktury nabídky kmitočtů a jejich vyvolávacích cen, rozvojových kritérií, harmonogramu aukce a rovněž problematiky potřebné ochrany současných sítí zemského digitálního televizního vysílání. ČTÚ odmítlo jako nedůvodné návrhy na odložení aukce, které by ve svém důsledku znamenalo pozdější dostupnost nových služeb, znejistění investorů a nevyužívání cenných pásem volných kmitočtů.

Úřad se dále rozhodl nevyhovět návrhům na přímé vyčlenění části pásma 800 MHz pro nové zájemce. Pro zvýšení podpory nových zájemců o vstup na trh však prodloužil platnost závazku poskytování národního roamingu v sítích 4G na celkovou dobu platnosti přídělu kmitočtů a až na 10 let pro služby 2G a 3G. S ohledem na srovnatelný charakter pásem 800/900 MHz rovněž nově stanovil společný spektrální limit v souhrnu pro tato pásma na 2 x 22,5 MHz.

V zájmu zvýšení podpory konkurence úřad ve finální podobě vypořádání konzultace zohlednil doporučení vlády zvýšit rozsah spektra vymezeného v pásmu 1800 MHz pro nového hráče nově na 2 x 15,6 MHz a vyhověl návrhům na zmírnění některých požadavků na výstavbu sítí a prodloužil termíny pro zahájení využívání přidělených kmitočtů i termínů pro dosažení konečného pokrytí.

Asi nejzajímavějším bodem je snížení vyvolávací ceny včetně ceny u vyhrazeného bloku v 1800 MHz. Souhrn vyvolávacích cen tak nově činí přibližně 7,4 mld. Kč. ČTÚ zahájí samotnou aukci v závěru tohoto týdne.

Stručně:

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír zveřejnil obří panoramatický snímek povrchu planety Mars, informaci dnes přinesl webový portál televize Sky News. Fotografie se skládá 817 dílčích obrázků, které pořídilo robotické vozidlo Opportunity v průběhu čtyř měsíců svého fungování na planetě. To přiletělo na rudou planetu se svým dvojčetem Spirit v lednu 2004 s úkolem geologického a geofyzikálního průzkumu.

Microsoft ukončil s příchodem Windows Server 2012 kratičkou historii svého serverového operačního systému pro domácnosti – Windows Home Server, systém nebude mít ani nástupce. samotný Windows server 2012 bude mít pouze čtyři edice (Datacenter, Standard, Essentials a Foundation), zmizí tak například současná verze určená výhradně pro web. Více například na stránkách společnosti zde.

Zastánci striktní síťové neutrality, kteří jsou pro ti tomu, aby poskytovatelé obsahu budovali také páteřní síť Internetu (velké výhrady se objevily například k páteřní síti Google), mají další kámen v žaludku. Společnost Facebook oznámila, že bude vlastnit část podmořského optického kabelu, který buduje mezinárodní sdružení technologických společností, které jsou sdruženy v rámci konsorcia Southeast Asia Japan Cable (SAJC).

Exit mobile version