Stalo se: počet pracovních míst i platy v IT rostou

Nabídka pracovních pozic v oboru IT neustále roste, platy se zvyšují, specialistů je nedostatek a i čerství absolventi mají z čeho vybírat, to alespoň na základě svého průzkumu mezi personálními agenturami tvrdí IT centrum skupiny Home Credit. Android ovládl tabletový trh a Google nechtěně ukázal novou podobu GMailu. Následuje pravidelný přehled.

„Jako téměř všechna odvětví i IT bylo poznamenáno finanční krizí. Do léta roku 2008 jsme zaznamenávali výrazný převis poptávky nad nabídkou IT specialistů. S příchodem krize nastal útlum a teprve od podzimu 2009 se objevil opět vzestupný trend a otevíraly se nové pozice i pro absolventy. V současné době hledáme 40 nových pracovníků, především JAVA programátory a analytiky,“ komentuje Radka Lamlová, HR manažerka IT centra skupiny Home Credit

Oproti době před krizí jsou nyní nejen zaměstnavatelé, ale i uchazeči opatrnější a vybíravější.

Petr Zatloukal z agentury Talentor – Advanced Search Technology k tomu říká: „Zaměstnavatelé mají mnohem jasnější představu o tom, koho hledají. Před rokem 2008 měli jistotu, že nového zaměstnance na některém projektu uplatní, nyní hledají konkrétního kandidáta s velmi jasně definovanými znalostmi a zkušenostmi.“ Stejně tak si mohou uchazeči včetně čerstvých absolventů vybírat a také tak činí. „První příčku pro rozhodování o novém uplatnění již neokupuje finanční ohodnocení, ale celkový mix pracovní náplně, technologií, perspektivy, stability a platu,“ vypočítává Zatoukal.

Krize z minulých let je již zažehnána a platy začaly opět mírně růst. V současné době se pohybují na úrovni cca 90 % platů z roku 2008. Nástupní plat absolventů se pohybuje v rozmezí 18 až 25 tisíc, nejlépe jsou placeni programátoři a SAP specialisté. Platy zkušenějších uchazečů s 2 lety praxe berou 28 – 35 tisíc, administrátoři 27 – 32 tisíc. *„Trendem může být zvyšující se nabídka benefitů, které společnosti nabízejí. Mezi ty patří například podíly na akciích firmy. V Brně již tuto možnost nabízí několik zahraničních firem,“ *dodává Tereza Teclová z brněnské agentury Perspektiva.

Nejobtížněji se noví zaměstnanci hledají v ostravském regionu. Zde je patrný odliv čerstvých absolventů do Prahy a Brna a kandidáti s několikaletou praxí zaměstnavatele mění málokdy a vždy velmi obezřetně. Michal Gargoš z agentury Grafton k tomu dodává: „Před 3 roky se hlásily desítky zkušených kandidátů, nyní jsou to spíš jednotky. Důvody pro změnu jsou pouze razantní zvýšení platu nebo vyšší a zajímavější pozice.“

Největším nedostatkem uchazečů je slabá znalost angličtiny, která je však u zahraničních firem nezbytná, 90 – 95 % pozic vyžaduje AJ. Co se týče kvalifikace kandidátů, ta je stále stejná. Teclová (agentura Perspektiva) říká: „Kvalifikace zájemců se nijak výrazně nezměnila, firmy stále oceňují spíše praxi s danou technologií, než certifikáty a absolvované kurzy. Trendem poslední doby je, že mnoho absolventů získává praxi v oboru už při studiu. Jelikož poptávka po zaměstnancích převyšuje nabídku, mnoho spíše menších firem nabízí svým zaměstnancům i částečné úvazky a možnost práce na dohodu.“

Nový Gmail

Google včera omylem zpřístupnil na svém YouTube účtu video, které demonstruje novou podobu webového rozhraní GMialu, vedle navigačních změn je z něj patrná také snaha o dynamické přizpůsobování rozhraní velikosti okna prohlížeče a další drobná vylepšení. Na neoficiální kopii videa je možné se podívat například zde:

Android a tablety

Android již ovládl čtvrtinu trhu s tablety, alespoň tak to vyplývá z přehledu prodejů za Q3 2011. Při srovnání loňským rokem (Q3 2010) jde o nárůst prakticky čtyřnásobný. Tabletů s androidem se ve třetím čtvrtletí prodalo 16,7 milionu, loni ve stejném období to bylo 4,4 milionu kusů.

O čem jsme v týdnu psali

Během války v Libyi se uvažovalo o hacknutí místních systémů protiletecké ochrany. Počítače řídící americká vojenská letadla se nemohou zbavit malwaru. Iniciován vývoj systému Android se speciálně zabezpečeným jádrem.

Bezpečnostní přehled: Stuxnet 2.0, Kadáfímu hrozila i kyberválka a vývoj Androidu se zabezpečeným jádrem

Chytré mobilní telefony a tablety se stávají nedílnou součástí každodenního života a dle prognóz by měli v letošním roce prodeje chytrých telefonů a tabletů předčít klasická PC a notebooky. Stejně tak narůstá i počet uživatelů využívajících mobilní internet.

Průvodce po Google Analytics IV: vylepšení v měření návštěvnosti z mobilních zařízení

Marc Andreessen, spoluzakladatel legendární společnosti Netscape, je přesvědčen, že na poli IT nejsme dnes svědky žádného opakování dot.com bubliny. Současné internetové firmy mají podle něj často naopak potenciál vybudovat udržitelné podnikání s nadějí na rychlý růst obratu i vysokou marži. A nejen to.

Marc Andreessen: Softwarové firmy ovládnou celý svět

Umělý člověk a stroje napodobující lidskou mentální činnost tak, že bude nerozeznatelná od skutečných projevů lidského ducha, trápí lidskou fantazii prakticky odjakživa. Nad UI se zamýšlely celé pluky snílků od antiky až do dnešních dnů. Jak dlouhá cesta vedla od prvních nesmělých, nebo naopak možná až příliš smělých pokusů až k Watsonovi od IBM?

Umělá inteligence: od prvních nesmělých pokusů až k Watsonovi

Společnost Dropbox, která provozuje populární stejnojmenné web-based prostředí pro snadnou výměnu, synchronizaci a ukládaní informací, získala investici v hodnotě 250 milionu dolarů.

Dropbox získal investici v hodnotě 250 milionů dolarů, cenu má 4 miliardy

Joel Yang z MITu tvrdí, že pevné disky vyrobené s přídavkem obyčejné kuchyňské soli by mohly až šestkrát zvýšit hustotu uložených dat na jednotku plochy.

Prosolené disky prý pojmou více dat

Naším majetkem dnes nejsou zdaleka jen hmotná aktiva, ale třeba i digitální obsah. Co se s ním stane po smrti? Duši vem čert, ale co data?

Kam přijdou po smrti – e-maily a účty na Facebooku

Exit mobile version