Stalo se: Seznam.cz s provozním ziskem přes miliardu a Hovory informatiků

Seznam.cz odhalil finanční výsledky i své plány pro nejbližší budoucnost, v roce 2011 překonaly tržby 2,6 miliardy korun a firma skončila s provozním ziskem vyšším než jedna miliarda Kč. Tentokrát v Brně se zase po roce sešli informatici, aby diskutovali o stavu oboru a jeho budoucnosti. Počet vysokoškolsky vzdělaných lidí v České republice neustále roste, ale úroveň vzdělání prý klesá.

návštěvnost Seznamu za celou jeho historii

Seznam.cz v roce 2011 meziročně rostl o 19 %, tržby z reklamy totiž dosáhly neuvěřitelných 2,681 mld. Kč a provozní zisk se přehoupl přes jednu miliardu. Společnost v posledních dvou letech roste rychleji, než zbytek trhu. V roce 2011 byl nejrychleji rostoucí službou Seznam TIP. Příjmy z této služby rostly napříč celým portfoliem služeb společnosti Seznam.cz nejrychleji.

Co se objemu tržeb týká, již tradičně nejvíce peněz přinesl reklamní PPC systém Sklik.

„Podnikání společnosti Seznam.cz je založeno na čtyřech základních pilířích: vyhledávání včetně reklamního systému Sklik, službě Firmy.cz, reklamou na obsahových (Novinky.cz, Super.cz atd.) a oborových službách (Sreality.cz, Sauto.cz atd.). Zatímco dříve tvořila každá z nich zhruba čtvrtinu, nyní se poměr posouvá. Sklik už tvoří 30 % našich příjmů a tržby ze zápisů ve firemním katalogu zůstávají stabilní, proto se jejich podíl na celkovém neustále rostoucím obratu společnosti Seznam.cz snižuje, nyní představuje zhruba 20 %,“ připomněl Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz.

tržby Seznamu historicky
Počet zaměstnanců historicky

Úměrně tržbám roste společnost Seznam.cz i v počtu zaměstnanců. Na konci roku 2011 jich měla již 867, což představuje 10% růst oproti roku 2010. „I v letošním roce nabíráme další zaměstnance. Rozhodli jsme se hodně investovat do produktových inovací i zpět do firmy, tedy do našich zaměstnanců, nákupu technologií atd. Od začátku roku nás už je zase o 66 více než na konci roku 2011. A máme v plánu ještě další lidi do konce roku přijmout. Seznam.cz tedy roste po všech stránkách,“ dodál Michal Feix, výkonný ředitel společnosti Seznam.cz.

Hlavní chystané novinky

„Nejvíce pozornosti letos soustředíme na nový Seznam.cz Email. Máme za sebou betu, kam se nám přihlásilo 12 000 dobrovolníků. Nedávno jsme spustili pilotní stěhování a do nové podoby Seznam.cz Emailu převedli dalších 50 000 našich uživatelů. Nyní ladíme poslední úpravy – například opravu překlepů a další funkcionality, o které si betatesteři i další uživatelé říkají, a během léta budeme začínat s převáděním našich uživatelů. Převést všech 7,5 milionů aktivních emailových schránek nám zabere zhruba 3 měsíce,“ uvádí k jedné z produktových inovací Zima.

Od začátku roku již Seznam.cz ukázal, že to s produktovými inovacemi myslí vážně. Představil novou podobu služby Sport.cz, nové a jednodušší počasí či například podivnou „internetovou hudební televizi“ Mixér.cz.

turistický plánovač

Na léto si Seznam.cz připravil speciální dárek pro všechny české turisty. V prvních červencových dnech najdou na serveru Mapy.cz zcela nové turistické mapy, kterým nebude chybět ani plánovač cest. „Po loňské akvizici digitální divize PLANstudia vytváříme vlastní zcela nové mapové dílo s cílem na aktuálnost a detailnost mapových podkladů. Chceme nabízet ty nejlepší on-line mapy, které v ČR jsou. Nové turistické mapy nabídneme až do měřítka 1:5000, řádově podrobnější než srovnatelná mapová díla na trhu. Díky turistickému plánovači si bude každý moci svůj výlet naplánovat a itinerář cesty si vytisknout,“ představuje některé plánované úpravy turistických map na Mapy.cz Zima.

Co přineslo letošní setkání informatiků?

Informační technologie jsou významnou součástí ekonomiky České republiky a tento obor by mohl být jedním z tahounů zvýšení konkurenceschopnosti ČR. Důležité je soustředit se na výchovu kvalitních absolventů a spolupráci firem a univerzit. Zde ale narážíme na střet zájmu jednotlivých skupin. Univerzity a firmy sledují své cíle spíše odděleně, přestože by se měly soustředit na vzájemnou spolupráci, která může oběma stranám přinést zvýšenou konkurenceschopnost, kvalitu i atraktivitu.

Z diskuse vyplynulo, že z hlediska potřeb firem nejsou absolventi dobře jazykově vybavení a mají nedostatečné sociální dovednosti, například v oblasti prezentace, time managementu či organizačních a komunikačních schopností.

Ing. Karel Obluk, Ph.D, který donedávna působil ve firmě AVG Technologies, apeloval na to, že univerzitní vzdělání musí připravit velmi kvalifikované a flexibilní lidi, univerzity však na druhé straně nemohou suplovat interní školení firem. Snahu a zájem musí projevit také sami absolventi. Ti však po nástupu do praxe často zapomínají, že musí na sobě neustále pracovat a vzdělávat se.
Fenoménem dnešní doby je, že většina studentů se především dívá na to, jak lehké je se na univerzitu dostat, a zároveň se tam udržet, ale už nepřemýšlejí nad budoucím uplatněním. Proto nejen v České republice ale i v celé Evropě je nedostatek IT i dalších technicky zaměřených odborníků, což vyplynulo i z průzkumu Vysoké školy ekonomické a Digitální agendy EU. Spolupráci nepomáhá ani otázka financování univerzit, které je odvozeno od počtu studentů a nikoliv od kvality poskytovaného vzdělávání.

Seminář Hovory s informatiky se také zaměřil na zajímavé projekty výzkumných informatických pracovišť. Své úspěchy na poli počítačové grafiky a vizualizace představila například prof. Dr. Ing. Ivana Kolingerová, z fakulty aplikovaných věd ZČU Plzeň. Získáváním dat z řeči, které slouží i bezpečnostním složkám státu, se zabývá tým doc. Dr. Ing. Jana Černockého, z fakulty informačních technologií VUT Brno. Profesor Ing. Josef Psutka, CSc. z fakulty aplikovaných věd ZČU Plzeň, slaví úspěchy s automatickým titulkováním „živých“ TV pořadů, a to díky využití systémů automatického rozpoznávání řeči.

„Máme za sebou již čtvrtý seminář z cyklu Hovory s informatiky, který byl posledním v rámci projektu Sociální síť informatiků v regionech České republiky. Smyslem seminářů bylo vytvořit prostor pro kvalifikovanou diskusi o palčivých problémech jako např. hodnocení a financování informatického výzkumu, spolupráce vysokých škol a ICT firem nebo vzdělávání IT odborníků. Při organizaci semináře jsme vsadili na aktivní účast významných osobností české informatiky. Podle ohlasů účastníků se nám podařilo posílit komunikaci v rámci odborné komunity a otevřít rozhovor k mnoha důležitým otázkám,“ shrnuje za organizátory Hovorů s informatiky, doc. RNDr. Jiří Šíma DrSc.

Exit mobile version