Stalo se: Ubuntu oficiálním operačním systémem Číny

Uplynulý týden byl poměrně bohatý na zajímavé události z technologicko-byznysového světa, protože ale jen málokterá z nich zasluhuje pozornosti v komplexním článku, přinášíme je formou svého času na ITbizu tradičního přehledu. Čína si zvolila Ubuntu. SAP představil nové služby. ČTÚ vítá iniciativu Asociace direct marketingu na ochranu před nechtěnými obchodními nabídkami po telefonu a další novinky.

Čínská lidová republika koncem minulého týdne vybrala svůj oficiální operační systém, stala se jím populární prvouživatelská linuxová distribuce Ubuntu. Tvůrce systému, společnost Canonical, o tom informuje zde.

Nový systém by měl v zemi nahradit dnes velmi rozšířenou platformu Microsoft Windows, která má v zemi dlouhou tradici a svoji prvotní oblibu si získala především zdařilou lokalizací, kterou se ve své době nemohl chlubit ani Mac OS, ani Linux.

S výběrem nového referenčního systému Číně pomohlo China Software and Integrated Chip Promotions Centre, které patří pod místní ministerstvo průmyslu a informatiky. Dopad kroku pro komerční sféru by měl být dvojí, sníží se míra pirátství software v zemi, významně globálně stoupne světový podíl Linuxu mimo mobilní sféru a Čína se stane softwarově nezávislejší. Národní technologická univerzita obraných technologií by měla v souvislosti s tímto krokem začít vyvíjet optimalizovanou verzi Ubuntu pro Čínskou lidovou republiku. Čínské Ubuntu ponese název Kylin a první oficiální verzí bude Ubuntu Kylin 13.04, linux bude obsahovat oproti běžnému Ubuntu výrazně lepší podporu lokálních služeb (například mapy serveru Baidu, platby přes lokální banky) a některé globální dokonce úplně nahradí.

Německá společnost SAP AG představila své portfolio řešení pro podnikovou mobilitu, ta zahrnuje hned několik podnikových produktů a také cloudové služby. Mezi cloudové novinky patří zejména mobilní služba SAP Rich Communication Services 365, vhodná zejména pro operátory. Řešení poskytuje společnostem možnost vytvořit si model průběžného financování na časové nebo růstové bázi. Díky tomu se mobilní operátoři dokážou vyhnout komplexnosti nasazení RCS v rámci svých sítí a z toho vyplývajících kapitálových výdajů. SAP RCS 365 jim umožňuje rychle se etablovat na trhu, oslovit své účastníky novými službami na zasílání zpráv přes IP protokol a vydělávat na hodnotě své síťové infrastruktury.

Další novinkou je řešení SAP Mobile Documents, které slouží pro správu mobilních dokumentů. Poskytuje jednotný přístupový bod k obchodním dokumentům a firemnímu obsahu prostřednictvím libovolného mobilního zařízení. SAP Mobile Documents ve spojení s řešením pro správu mobilních zařízení SAP Afaria umožní zákazníkům v praxi poznat SAP platformu pro komplexní řízení podnikových mobilních zařízení. Kuriozitou v tomto ohledu je, že SAP Mobile Documents používá pro svých 11 tisíc zaměstnanců i samotný SAP.

Český telekomunikační úřad oficiálně vítá projekt Asociace direct marketingu, e-commerce a zásilkového obchodu (ADMEZ), který chrání před nechtěnými obchodními nabídkami po telefonu.

ADMEZ provozuje on-line registr telefonních čísel platných pro mobilní volání i pevné linky, jejichž majitelé si nepřejí být oslovováni s tímto druhem nabídek. Call centra a všechny organizace provozující prodej po telefonu, které se stanou uživateli registru, si do něj mohou zadat svoji databázi telefonních čísel a zpět se jim vrátí pouze ta, která v něm nejsou vedena. Registr funguje on-line a vznikl z veřejných telefonních seznamů. Asociace ho průběžně aktualizuje ve spolupráci s telefonními operátory.

„Jde o další kamínek do stále pestřejší mozaiky nástrojů sloužících k ochraně spotřebitele,“ komentuje samoregulační iniciativu ADMEZ Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ a dodává: „ve většině zemí Evropy tyto registry spravované profesními organizacemi existují a mají podporu národních regulátorů. Rovněž ČTÚ tuto aktivitu Asociace podporuje a doporučuje její využití všem organizacím provozujícím prodej po telefonu. Podpora ovšem neznamená, že by Úřad do budoucna rezignoval na související kontrolní činnost.“

Asociace direct marketingu, e-commerce a zásilkového obchodu, která si mimo jiné klade za cíl dbát na etiku podnikání, provozuje registr na adrese www.opt-out.cz.

Zpráva Accenture Technology Vision 2013 předpovídá dopady IT trendů na podnikání. Report přináší náhled do budoucnosti korporátního IT. Jde například o využití sociálních sítí nebo videokonferenčních nástrojů a způsobu, jakým mohou přinést vyšší produktivitu zaměstnanců.

Do roku 2016 by měly společnosti 14 % celkových nákladů na IT produkty a služby investovat do cloud computingu. V roce 2016 mají tvořit náklady na cloudové technologie 46 % veškerých nových výdajů společností.

Report dále upozorňuje na vzrůstající význam řízení bezpečnosti IT a doporučuje společnostem, aby byly v této oblasti aktivní. S nárůstem technologií, mobilních zařízení i počtu zaměstnanců společnosti je potřeba mnohem více sledovat rizika spojená s kybernetickými útoky na síťovou infrastrukturu a data, která obsahuje. Je potřeba být chytřejší a vždy o krok před nepřáteli. Způsoby ochrany podnikového IT je nutné vždy volit tak, aby odpovídaly úrovni hrozby.

Exit mobile version