Stalo se: UPC snížila ztrátu o polovinu a ČTÚ zahájilo aukci spektra z digitální dividendy

Český kabelový operátor UPC, který představuje co do velikosti mezi kabelovými ISP, opět snížil finanční ztrátu, přesto je za poslední čtyři roky v mínusu přes půl miliardy. Český telekomunikační úřad minulý týden zveřejnil na své elektronické úřední desce a v Telekomunikačním věstníku plnou dokumentaci k výběrovému řízení (aukci) na kmitočty uvolněné úspěšnou digitalizací televizního vysílání. Jde o vyváženou soutěž, nebo dárek operátorům?

Kabeloví operátoři to nemají v ČR zrovna jednoduché, velká konkurence, pokračující konsolidace trhu a klesající marže za maloobchodní služby. I náš největší kabelový operátor, UPC ČR, se v roce 2011 opět pohyboval v červených číslech.

UPC skončilo účetní rok 2011 se ztrátou 136 milionů korun, to je ale de facto dobré znamení, v meziročním srovnání klesla ztráta na polovinu, ještě v roce 2010 měla firma záporný zisk 277 milionů.
V loňském roce tržby společnosti činily 4,51 miliardy korun, což je mírný meziroční pokles (o 117 milionů).

Hlavním problémem UPC je neschopnost zastavit odliv televizních zákazníků. Ještě v roce 2008 si televizi od UPC objednalo na 560 tisíc klientů, na konci roku 2011 pouze 503 tisíc zákazníků a trend je i nadále sestupný. Přesto firma stále ještě poskytuje služby 1,34 milionu domácností. Na ztrátě se mohla podepsat také loňská akvizice firmy Sloane Park Property Trust, jež se zaměřuje na velkoobchodní prodej internetové konektivity a provozuje rozsáhlou optickou síť a 7,6 miliardy korun vysoký úvěr, který firmě poskytl mateřský vlastník Liberty Global přes nizozemskou firmu UPC Czech Holding. Roční úroky se zde pohybují nad 500 miliony korun.

ČTÚ vyhlásilo aukci spektra z digitální dividendy. „Vyhlášením aukce se završují tři předcházející roky odborných diskusí a více jak rok trvající přípravná etapa. ČTÚ udělal všechno pro to, aby aukce proběhla transparentně, na odborné výši a tak, aby urychlila rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního broadbandu, zajistila efektivní využívání přidělených kmitočtů a podpořila hospodářskou soutěž vytvořením podmínek pro vstup dalšího operátora,“ prohlásil Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ.

Přihlášky do aukce mohou být podávány do 10. září. Obálky s přihláškami otevře ČTÚ 11. září. Podle dalšího předběžného harmonogramu pak budou do 10. října žadatelé informováni o splnění či nesplnění podmínek účasti a ti úspěšní obdrží pozvání do aukční části. Školení účastníků a dvě zkušební aukce proběhnou počátkem listopadu.

Vlastní aukci kmitočtových úseků a následné přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce by mělo proběhnout do konce tohoto roku. K vydání rozhodnutí o udělení přídělů získaných rádiových kmitočtů ČTÚ by mělo dojít na počátku roku 2013 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum. Zveřejnění zprávy ČTÚ o průběhu a výsledcích aukce je plánováno na závěr ledna 2013.

Příležitost kopnout si do Českého telekomunikačního úřadu pochopitelně nemohl opět nevyužít Informační institut. Ten nesouhlasí s podmínkami aukce, protože nepovedou ke snížení cen za pomocí větší konkurence.

Informační institut si myslí, že současná aukce není cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR a opětovně požaduje aukce pozdržet do vypracování analýzy relevantních trhů a podmínky přepracovat. Hlavní problém je spatřován v tom, že ČTÚ odmítl stanovit pevný mechanizmus pro určení ceny tzv. národního roamingu.

Ten by měl sloužit k tomu, aby čtvrtý operátor nemusel zbytečně budovat celou novou síť pro hlasové služby, když je republika takto pokryta již natřikrát současnými operátory. Nový investor tak ztrácí možnost vypočítat si návratnost svých investic. Snížení vyvolávací ceny o 1.8 miliardy na celkovou sumu 7.3 miliard představuje podle institutu pouze dárek určený stávajícím operátorům než na přilákání nového investora.

Francie má technologii, jak uchovat data miliony let. Francouzská státní agentura ANDRA, která má na starosti uchovávání radioaktivního odpadu, na konferenci Euroscience Open Forum představila řešení pro skutečně dlouhodobé uchovávání dat. Jde o vedlejší produkt výzkumu dlouhodobého uchovávání radioaktivního odpadu, ten počítá s uchováváním v řádu 100 tisíc až milionů let.

Použitá technologie uchovávání informace využívá dvě desky z průmyslového safíru, mezi které se informace vloží pomocí nanesené platiny. Technologie má být schopna informace bezpečně uchovávat po dobu údajně milionů let. Výroba média, které trochu připomíná podivné DVD, je ale poněkud dražší, vyjde cca na 25 tisíc eur.

Memristory od HP přijdou na trh až za dva roky. Kdo se těšil, že memristorové paměti bude možné koupit již za rok touhle dobou, zažije teď mírné zklamání, společnost HP posunula uvedení technologie o jeden rok. Technologie prý ještě stále není úplně vhodná pro komerční použití. Memristorové paměti si nebude HP kompletovat samo, ale vyrobí je pro něj společnost Hynix (výrobce NAND flash pamětí) se kterou uzavřel smlouvu o spolupráci v roce 2010.

Memristorová paměť by měla přinést vůči flash hlavně značné zrychlení, které by se mělo blížit až operačním pamětím DRAM.

Exit mobile version