Stalo se: v Praze proběhl druhý ročník IT Leadership Trends a Google chce doménu nevyšší úrovně .lol

Jaké jsou hlavní oborové události posledních cca 10 dní, kterým jsme se ještě nestihly věnovat? Je toho rozhodně více, takže se raději přesvědčte sami. Ericsson po usnesení valné hromady navyšuje počet vlastních akcií, aby mohl nabídnout akcie pro zaměstnance. Google chce vtipnou doménu a v Praze proběhl druhý ročník unikátní IT konference v regionu střední a východní Evropy a Evropa kvantově přenáší informace na vzdálenost přes 100 km.
Co se tedy událo, kromě toho, že americké burzy v poslední době kontinuálně klesají?

John Mahoney

Ve čtvrtek 24 května v Praze proběhl druhý ročník konference Gartner IT Leadership Trends pro manažery IT oddělení a jejich nadřízené. Vybraným tématům z konference se budeme věnovat v samostatném článku.
Gartner IT Leadership Trends představuje jedinou konferenci, kterou společnost Gartner pořádá v celém regionu střední a východní Evropy s výjimkou Ruska. Konference, kterou organizovala společnost KPC-Group, letos stihla přilákat více než 200 účastníků.

Hlavní náplní bylo osm přednášek analytiků Gartner. Na programu byla také panelová diskuse předních šéfů informatik, moderovaná bývalou ministryní informatiky ČR Danou Bérovou, která v KPC-Group zastává pozici Business Development Director.

„Naším cílem bylo přinést jak inspiraci, tak konkrétní rady všem, kdo hledají v IT zdroj konkurenční výhody. Z velkého zájmu IT lídrů a top manažerů významných firem je vidět, že právě toto je dnes pro IT klíčový úkol,“ prohlásil John Mahoney, viceprezident společnosti Gartner a programový ředitel konference.

„Zájem o letošní ročník konference Gartner IT Leadership Trends překonal naše očekávání: ukázalo se, že témata jako řízení IT, nákup cloudových služeb nebo Big Data opravdu hýbou IT světem. Tuto konferenci, která je v regionu střední Evropy unikátní, uspořádáme i příští rok,“ uvedl Oldřich Příklenk, ředitel KPC-Group.

Představenstvo Ericssonu se rozhodlo na základě valné hromady z počátku května, že nabídne svým zaměstnancům v rámci motivačního programu ke koupi další akcií kategorie C.

Akcie lze zakoupit v období od 25. 5. do 13. 6. 2012. Úhradu pořízených akcií je nutné provést v hotovosti, cena jedné akcie dělá 5,0052 švédských korun.

Nabídka je součástí financování Programu dlouhodobého variabilního odměňování Ericssonu pro rok 2012 a týká se 31 700 000 akcií kategorie C, které se Ericsson již dříve rozhodl v rámci tohoto programu vydat pro firmy AB Industrivärden a Investor AB. Firmy AB Industrivärden a Investor AB sdělily Ericssonu, že mají v úmyslu nabídku přijmout.

Jakmile Ericsson zakoupí všech 31 700 000 akcií kategorie C, představenstvo má v úmyslu převést je na akcie kategorie B. Po převodu dosáhne počet emitovaných akcií kategorie B počtu 3 043 295 752. Ericsson má v současnosti v držení 58 338 548 vlastních akcií.

Google by chtěl mít minimálně čtyři nové top-level domény (TLD), vyplývá to ze včerejšího oznámení o podaných žádostech. Není jasné, kolik žádostí o TLD společnost v prodlouženém termínu k ICANN vlastně podala, ale informuje o tom, že má zájem výhradně o zajímavé domény s kreativním potenciálem. Vedle značek .google a .youtube je to především .docs a doména .lol, která vychází z internetové zkratky Laughing Out Loud. Seznam všech registrací zvřejní ICANN v červnu.

Zajímavý český startup Navečer.cz pomáhá najít zábavu na poslední chvíli. Představte si tu situaci: sedíte v práci, zazvoní vám telefon a vaše přítelkyně se zeptá “Miláčku, co budeme dělat navečer?” Těm, jimž schází inspirace nebo nápaditost, pomůže z nepříjemné chvilky vybruslit portál Navečer.cz, který nabízí last minute prodej vstupenek a rezervací na volnočasové aktivity.

Situaci, popsanou výše, zažil i Zbyněk Meloun, spolumajitel startupové agentury Czech Startups a zakladatel projektu Navečer.cz. Místo rezignace ho ale napadlo vytvořit spolu s kolegy projekt, který na českém internetu zatím chyběl a který ušetří peníze i nervy lidem ve stejné situaci. “Celý nápad vychází z naší vlastní potřeby, takže vymyslet koncept nám trvalo jen chvilku. Projekt je ve vývoji už několik měsíců a před spuštěním se nám podařilo získat strategického investora, takže se teď můžeme soustředit na jeho další rozvoj. V současné době už máme desetičlenný tým, který se stará jak o technickou stránku projektu, tak o komunikaci s uživateli a obchodními partnery ve všech kategoriích, které plánujeme,” říká ke startu projektu Meloun.

Unikátní funkcí Navečer.cz bude systém slev, kdy zadavatel (např. divadlo) přidá do systému představení za plnou cenu, ale na poslední den nebo pár hodin před začátkem může nastavit postupné snižování ceny vstupenky až na jím nastavenou hodnotu. Zvyšuje se tím motivace zákazníků ke koupi i šance, že divadlo vyprodá všechny své volné kapacity.

V roce 2016 bude do sítě připojeno 18,9 miliard zařízení a Internet bude používat 45 % světové populace, to alespoň tvrdí prognostická divize společnosti Cisco.

Roční objem přenesených dat na internetu prolomí do roku 2016 hranici zettabajtu – dosáhne hodnoty 1,3 zettabajtu. Znamená to, že každou sekundu proteče internetem množství dat odpovídající přibližně 9 000 DVD diskům. Předpovídá to výroční studie Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast (2011-2016).

Do sítě bude připojeno téměř 18,9 miliard zařízení, tedy v průměru 2,5 na každého obyvatele planety. Zároveň do roku 2016 bude více než polovina celosvětového internetového provozu pocházet z připojení wi-fi a o 13 % poklesne podíl internetového provozu generovaného osobními počítači. Tyto trendy ilustrují rostoucí využívání mobilních zařízení a s tím související proměnu používání internetu.

Množství přenesených dat na internetu se do roku 2016 zčtyřnásobí. Podle odhadů společnosti Cisco globální internetový provoz dosáhne 1,3 zettabytu ročně. Nárůst objemu bude mezi roky 2015 a 2016 činit 330 exabajtů, což je téměř stejně jako celkový objem přenášených dat v roce 2011 (369 exabajtů). Průměrný objem dat přenášených po internetu dosáhne v roce 2016 150 petabajtů za hodinu, to je pro představu, jako by 278 milionů lidí zároveň sledovalo na internetu film v HD rozlišení (s průměrnou rychlostí připojení 1.2 Mbps). Měsíčně tato hodnota podle předpovědi vystoupí na 110 exabajtů, oproti 31 exabajtům měsíčně v roce 2011.

ReadyDATA

NETGEAR představil datová úložiště podnikové třídy (do 180TB) s cenou pod 10 000 dolarů. Společnost pomalu ale jistě míří z koncového segmentu do toho firemního, kde jsou přeci jenom zajímavější marže. Nově představila řadu datových úložišť NETGEAR ReadyDATA, ty nabízejí především netypicky nízkou cenu.

Nové produkty řady ReadyDATA nabízejí ve výchozí konfiguraci deduplikaci, neomezené snapshoty a podporu SATA, SAS i SSD disků. Zařízení ReadyDATA dokážou poskytnout až 180 TB kapacitu paměti – to je pětkrát více, než u stávajících předních modelů. Jedná se rovněž o první řešení svého druhu, které nabízí replikaci dat jako základní funkci.

Platforma ReadyDATA poskytuje funkcionalitu „tier-1“ datových úložišť s nadstandardně jednoduchou správou. Uživatelé mohou využít mechanismu thin provisioning ve virtuálních prostředích, zároveň replikovat soubory a databáze do offsite umístění či případně obnovit data z neomezeného množství průběžně vytvářených snapshotů. Každé zařízení navíc nabízí replikaci dat spravovanou prostřednictvím cloudu.

Microsoft vybral celosvětově prvních 93 firem, které získaly možnost projít kompletním certifikačním procesem pro design Windows 8 aplikací a teorií Metro stylu.

Vybraní zástupci absolvovali řadu specializovaných školení a mohli využít neveřejných testovacích verzí Windows 8 a vývojových nástrojů jako Visual Studio. V praxi si tak mohli za podpory vývojového týmu MS vyzkoušet kompletní problematiku návrhu aplikací pro Windows 8 a stát se tak expertem ve svém regionu. Mezi top vybranými společnostmi je i jedna česká firma (Fleveo).

Stručně:

Exit mobile version