Stanislav Pacan: IFPI zatím Ulož.to nežalovala, je to pouze mediální humbuk

Z žalob strach nemáme, zatím nás navíc nežalovala ani Mezinárodní federace fonografického průmyslu, ani žádní zhrzení filmaři, to jen některá média zkreslují realitu. Vyřazení z Křišťálové lupy nás mrzí, ale je to věc pořadatele. Zabránit nahrávání souborů s erotickou tématikou na datové uložiště tohoto typu je však s využitím dostupných nástrojů nemožné, říká Stanislav Pacan, který spolu s Janem Karabinou vlastní a provozuje největší český download server, Ulož.to. Řeč bude ale také o návštěvnosti a celkovém byznys modelu serveru.

Stanislav Pacan

Co si myslíte o žalobě Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) na váš server? Je oprávněná? Měli by jí správně podat i na jiné české služby a vy jste jim prostě jen přišli vhod?

O žalobě IFPI na náš server nemám žádné informace. Domnívám se, že jde pouze o nepřesnou informaci v médiích. Náš server nikdo nežaloval a ani nemáme signály o tom, že by to IFPI měla v plánu. S IFPI jsme dlouhodobě v kontaktu a spolupracujeme s ní například na nahlašování a mazání nelegálních dat, které někdo nahraje na naše datové uložiště. Předpokládáme tedy, že o takovém kroku bychom byli včas informováni.

Nedomníváme se, že by IFPI měla jakýkoliv důvod zažalovat nás. V této souvislosti se mluví o našem datovém uložišti pravděpodobně jen z toho důvodu, že jsme na trhu největší a nejznámější.

Pokud k žalobě přeci jen nakonec dojde, proč se k tomuto kroku podle vás rozhoupali až nyní, stojí za tím vstup iTunes, případně rozjezd MusicJetu na českém trhu?

Proč se IFPI rozhodla v současné době změnit strategii je spíše otázka na zástupce IFPI. Souvislost s MusicJetem se samozřejmě nabízí, ale jaké budou přesně další kroky IFPI a čím budou motivovány, to se můžeme jen dohadovat. Za nás věříme, že budeme s IFPI i nadále pokračovat v oboustranně prospěšné spolupráci.

Někdy se objevuje srovnání s dřívějšími mezinárodními žalobami na Youtube, v čem je tahle jiná?

Jak bylo řečeno, žaloba na náš server je spíše mediální mýtus. Co se týče srovnání s YouTube, tak zde může být asi podobnost v tom, že velké a úspěšné projekty tohoto typu, jako je YouTube celosvětově a Ulož.to v rámci České republiky, k sobě vždycky přitahují nejen mediální pozornost, ale stávají se i terčem pokusů o zneužití například k šíření nelegálního obsahu. Díky tomu jsme pak samozřejmě první na ráně, když se hledá obětní beránek.

Jaký názor máte na pana Zdeňka Kubíka a jeho požadavky? Je za nimi nějaká reálná snaha na zlepšení ochrany autorských práv, nebo jde jen o pokus o sebezviditelnění? Má šanci uspět?

O aktivitách pana Kubíka samozřejmě něco víme z médií, domníváme se však, že jeho útoky není potřeba komentovat. Nevíme, jak by jeho aktivity mohly zlepšit ochranu autorských práv. Pokud by cílem pana Kubíka skutečně bylo, jak on říká, zničit Ulož.to, tak samozřejmě šanci uspět nemá.

Co si myslíte o vyřazení vašeho serveru z ankety Křištálová Lupa, společnosti Internet Info a o údajných důvodech, které k vyřazení vedly?

Tato situace nás samozřejmě mrzí, protože za nominaci vděčíme velkému množství spokojených uživatelů. Ze soutěže jsme odstoupili po dohodě s organizátory, neboť se ukázalo, že přítomnost sekce erotika na našem datovém úložišti je v rozporu s pravidly této soutěže.

Zabránit nahrávání souborů s erotickou tématikou na datové uložiště tohoto typu je však s využitím dostupných nástrojů nemožné. Pokud bychom tuto sekci odstranili, erotický obsah by se smísil s ostatním obsahem, což by mělo celou řadu negativních následků. Obtěžoval by ostatní uživatele, nebylo by možné ho dostatečně zabezpečit proti přístupu mladších 18 let a také by bylo mnohem komplikovanější vyhledávat a odstraňovat soubory s vyloženě závadným a protizákonným obsahem. Když jsme tedy měli na výběr odstranit tuto sekci, nebo odstoupit ze soutěže, rozhodli jsme se pro druhou možnost.

Bavme se ale také chvíli o byznysu, jaký je dnes hlavní byznys model serveru, na čem vydělává nejvíce peněz?

Příjmy naší společnosti související s datovým uložištěm Ulož.to by se daly rozdělit do tří skupin. Jednak jsou to samozřejmě příjmy z reklamy, potom příjmy z Premium členství a pak také náš e-shop. Výše těchto tří zdrojů příjmů je vzájemně srovnatelná.

Jaké jsou vaše plány do budoucna, chcete server nějak rozšiřovat, nechystáte nějaké akvizice?

Jelikož jsme především technologická firma, hodláme se v budoucnu zaměřit především na prodej našich technologií, které považujeme ve srovnání s konkurencí za velmi kvalitní. To dokládá i velice úspěšné fungování našich projektů, například právě serveru Ulož.to.

Jak velký traffic dnes server měsíčně generuje a kolik uživatelů jej navštíví?

Náš server navštíví denně kolem 200 000 až 300 000 uživatelů, nicméně se to velmi mění a čísla návštěvnosti nemáme auditována. Naše technologie umožňují přenos až v řádu desítek Gb.

Můžete prozradit, jaký poměr je mezi množstvím českých a zahraničních uživatelů?

Přibližně 70 % našich uživatelů je z České republiky, 20 % ze Slovenska a 10 % z ostatních zemí.

Jak velkou konektivitou server disponuje?

Jak již bylo řečeno, naše technologie umožňují přenos až v řádu desítek Gb.

Bylo by ekonomicky a technicky schůdné v případě trvajících problémů server umístit do zahraničí, kde mají přívětivější legislativu?

Nepředpokládáme, že bychom byli nuceni server z legislativních nebo jiných důvodů někam přemísťovat. Ekonomicky a technicky by to zřejmě možné bylo, ale o této variantě neuvažujeme.

Čím se server Ulož.to liší od ostatních datových úložišť?

Princip Ulož.to je v podstatě stejný, jako u jiných datových úložišť, nicméně naše technologie nabízejí návštěvníkům více funkcí a jednodušší používání. Umožňují například nahrávání souborů o velikosti až 2 GB, dlouhodobé uchování těchto souborů, jejich přehrávání, či vyhledávání mezi již nahranými soubory.

V některých ohledech se to tedy podobá také YouTube. Na Ulož.to můžete například nahrát rodinné video, vaši příbuzní si ho mohou najít, aniž by znali přesný link, a mohou si ho dokonce stáhnout, což nenabízí ani YouTube. Těchto funkcí využívají například i mladé kapely, když chtějí veřejnosti nabídnout své CD, vydavatelství Mladá Fronta pro distribuci DVD přiložených k časopisu Computer a podobně. Největší rozdíl je tedy v možnostech našich technologií, na kterých je projekt Ulož.to postaven.

Děkuji za rozhovor.

Exit mobile version