Státy podporují výstavbu továren na čipy, investovat v EU chce hlavně Intel

Největší německý výrobce čipů, společnost Infineon Technologies, zahájil na začátku letošního května výstavbu rozšířeného závodu na čipy v Drážďanech.

Výběr informací o výstavbě továren na čipy v Evropě z poslední doby (německá vláda se dohodla s americkou společností Intel na podpoře továrny na čipy):

– Problémy s nedostatkem čipů již delší dobu komplikují výrobu automobilů po celém světě. Nedostatek čipů panuje od jara 2020, kdy byly automobilky nuceny uzavřít továrny kvůli rychle rostoucímu počtu případů nemoci covid-19. Výrobci čipů se tak zaměřili na odvětví spotřební elektroniky, aby podpořili prudký růst prodeje počítačů a her. Když automobilky výrobu znovu obnovily, což bylo dříve, než se očekávalo, nevyráběli výrobci čipů tolik, aby byli schopni uspokojit poptávku. Studie poradenské společnosti Alix Partners z loňského listopadu předpověděla, že globální automobilový průmysl se bude s omezováním výroby v důsledku nedostatku čipů potýkat přinejmenším do roku 2024.

– Při výrobě čipů se rozlišuje mezi továrnami na destičky a montážními a testovacími zařízeními polovodičů. V továrnách na destičky se vyrábějí velké křemíkové plátky, takzvané wafery, na kterých jsou umístěny integrované obvody. Výrobci čipů mají tendenci stavět závody ve skupinách, což umožňuje nákladným zařízením využívat infrastrukturu a pracovníky na místě.

– V Evropě se snaží investovat do výroby především americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem počítačových čipů. Loni na jaře Intel avizoval, že v příštích deseti letech investuje v Evropské unii až 80 miliard eur (1,9 bilionu Kč) do polovodičů, zejména v Německu. Intel také patří mezi několik výrobců čipů, včetně tchajwanské firmy Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) a americké společnosti Wolfspeed, kteří usilují o vládní financování při výstavbě závodů v Evropě. EU již vyčlenila 43 miliard eur (zhruba jeden bilion korun) pro evropský polovodičový průmysl. Unie má za cíl do roku 2030 vyrábět 20 procent světové produkce polovodičů, aby se stala více technologicky nezávislou na Číně.

– V březnu 2022 Intel oznámil, že postaví v německém Magdeburku závod na výrobu mikročipů za 17 miliard eur (404 miliard Kč). Intel tehdy rovněž uvedl, že posílí svou stávající továrnu v Irsku, zatímco ve Francii zřídí centrum, které se bude soustředit na výzkum a projektování. Firma by měla investovat i do nového závodu v Itálii. Podle dřívějších informací agentury Bloomberg by měl získat Intel na výstavbu závodu v Magdeburku dotace v objemu deseti miliard eur (asi 238 miliard Kč). Dnes firma po podpisu dohody o společném záměru s německou vládou oznámila, že investuje do továrny na čipy v Magdeburku přes 30 miliard eur (713 miliard Kč). Prohlášení nezmiňuje přesnou výši podpory, konkrétní sumu německá vláda zatím oficiálně nesdělila.

– Minulý týden Intel oznámil, že postaví velkou továrnu na výrobu čipů v polské Vratislavi. Investuje do ní 4,6 miliardy dolarů (100 miliard Kč). Intel se v tomto podniku chystá montovat a testovat mikroprocesory. Do roku 2027 by mělo v továrně vzniknout zhruba 2000 vysoce kvalifikovaných míst a podnik očekává, že další tisíce jich vzniknou díky možnému nabírání nových pracovníků u dodavatelů.

– Největší německý výrobce čipů, společnost Infineon Technologies, zahájil na začátku letošního května výstavbu rozšířeného závodu na čipy v Drážďanech. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová při zahájení stavby řekla, že považuje Drážďany za digitální maják Evropy. Továrna podle Infineonu vytvoří asi 1000 pracovních míst, s výrobou se počítá od roku 2026. Díky továrně se saské hlavní město stane jedním z předních evropských míst produkujících polovodiče. Infineon v Drážďanech už dnes, ve stávající továrně na čipy, zaměstnává přes 3100 lidí.

– O výstavbě závodu v Sasku jedná nyní s potenciálními partnery i tchajwanský výrobce TSMC. Plánovaný podnik firem TSMC, NXP Semiconductors, Robert Bosch a Infineon Technologies počítá se státními dotacemi. V závodě by se měly vyrábět méně pokročilé čipy, zejména ty, které se používají v automobilovém průmyslu. Šlo by o první továrnu TSMC v Evropské unii.

– Na místě vyřazené uhelné elektrárny v Sársku by měl postavit za tři miliardy dolarů (65 miliard Kč) závod na výrobu čipů do elektromobilů americký výrobce čipů Wolfspeed. Továrna se stane největším závodem na výrobu čipů z karbidu křemíku na světě. Zahájení výroby se očekává v roce 2027.

Exit mobile version