Stav zavádění IPv6 v České republice představí 6. června konference IPv6 Day

Přechod na IPv6 je jedním z nejaktuálnějších celosvětových technologických témat. Řada velkých společností, mezi nimiž byly například Google, Yahoo!, CISCO nebo Facebook, ohlásila na 8. června loňského roku první světový den IPv6. Smyslem projektu bylo získat informace, jejichž analýza umožní co možná nejméně problematický přechod na nový protokol.

Letos se světový den IPv6 koná 6. června pod názvem World IPv6 Launch. Na rozdíl od prvního ročníku nepůjde o pouhé krátkodobé zapnutí IPv6, ale o jeho trvalé zavedení. 6. června se bude po celém světě konat řada akcí, které připomenou, že je potřeba na IPv6 včas přejít. Jednu z nich společně připravují na první červnovou středu sdružení CZ.NIC, správce domény .CZ, EURid spravující doménu nejvyšší úrovně .eu a NIX.CZ, největší neutrální IXP (Internet Exchange Point) v České republice.

Jednodenní monotematická konference s názvem IPv6 Day se uskuteční v reprezentativním Ballingově sále Národní technické knihovny v Praze 6.

„Je jisté, že Evropa bude po Asii druhým regionem, ve kterém budou vyčerpány IPv4 adresní bloky nejdříve. A podle předpokladů by se tak mělo stát ještě v tomto roce. Přechod na internetový protokol verze 6 je ale stále aktuálnější i pro ostatní regiony. Důkazem je i to, že iniciativa k založení světového dne IPv6 vzešla od společností jako například Google či Facebook. Myšlenka této akce je nám velice blízká, a proto jsme se rozhodli k ní s našimi partnery připojit. Společně se sdruženími EURid a NIX.CZ podporujeme přechod na IPv6 dlouhodobě a usilujeme při tom o aktivní zapojení co nejvíce subjektů, jichž se IPv6 v České republice nejvíce týká,“ uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Cílem akce je upozornit na blížící se konec IPv4 a propagovat včasný přechod na IPv6. Setkání je určené odborníkům z řad internetové komunity, novinářům, studentům, ale také běžným uživatelům internetu. V průběhu konference zazní příspěvky o novinkách spojených s IPv6, situaci ve státní správě, zavádění IPv6 v doméně .eu nebo o zkušenostech s pilotními projekty v síti společnosti Vodafone. Součástí konference bude také přednáška hodnotící stav podpory IPv6 na domácích routerech nebo panelová diskuse za účasti reprezentantů společností Telefónica, Seznam.cz, UPC a T-Mobile. Více informací o konferenci, jejímiž mediálními partnery jsou i servery AbcLinuxu.cz a ITbiz, najdete na internetové adrese www.nic.cz/ipv6day.

Program konference

8:30 Registrace

9:00 Zahájení konference

9:10 Ondřej Filip (CZ.NIC): Konec IPv4

9:35 Jaromír Novák (MPO): IPv6 ve veřejné správě

10:00 Martin Pustka (CESNET): IPv6 v CESNETu a v prostředí akademických sítí

10:25: Přestávka

10:40 Regina Fuchsová (EURid): Služby správce .eu přes IPv6

11:05 Josef Chomyn (NIX.CZ): IPv6 v peeringových uzlech

11:30 Ladislav Suk, Pavel Fryč (Vodafone Czech Republic): Vodafone v6
11:55

Oběd

12:40 Martin Krautwurst (UPC ČR): Panelová diskuse: Stav IPv6 v České republice… rok poté – Jakub Votava (Telefónica Czech Republic), Martin Doleček (Seznam.cz), Pavel Karásek (T-Mobile Czech Republic) a moderátor Ondřej Filip (CZ.NIC)

13:50 Přestávka

14:05 Pavel Satrapa (TU Liberec): Co nového v IPv6?

14:30 Pavel Šimerda: IPsec: Bezpečnost IPv6 v opensource systémech

14.55 Michal Zima (KRAXNET): NAT64: připraven do praxe?

15.20 Petr Černohouz (CZ.NIC): Stav podpory IPv6 na domácích routerech

15.45 Přestávka

16.00 Zdeněk Brůna (ACTIVE 24): Přínosy a komplikace spojené se zavedením IPv6 z pohledu webhostera/registrátora domén a jeho zákazníků

16:25 Miroslav Daněk (ONEsolution): Zavádění a provoz IPv6 ve webhostingové společnosti ONEsolution

16:50 Stanislav Petr (Hosting 90): IPv6 na serveru

17.15 Ukončení konference

Doprovodný program – workshopy

V 10:40 hodin představí Ondřej Caletka ze sdružení CESNET linuxovou distribuci OpenWRT, která je využívána především jako alternativní firmware pro domácí směrovače. Zájemci se dozví, jak na takovém směrovači zprovoznit tunelované i nativní IPv6 včetně možnosti vytvoření druhé bezdrátové sítě podporující pouze protokol IPv6.

V průběhu všech přestávek na občerstvení bude v místnosti určené pro workshopy možné vyzkoušet si chování zařízení pro přístup k internetu, a to v testovací síti podporující pouze IPv6. Pro zájemce zde bude také připraveno několik domácích routerů s podporou IPv6; jejich testům bude věnována jedna z přednášek v hlavním programu konference.


Protokolu IPv6 se sdružení CZ.NIC věnuje v rámci svých konferencí soustavně již několik let. Prezentace nebo záznamy panelových diskusí najdou zájemci na internetových stránkách konferencí Internet a Technologie IT 08, IT 09, IT 10 a IT 11.

Exit mobile version