Stephen Leonard o IBM Power10

Sada 7nm procesorů IBM Power10 na křemíkovém waferu. Každý čip IBM Power10 dokáže nabídnout až trojnásobnou kapacitu a energetickou účinnost oproti předchozí generaci a až 20krát rychlejší INT8 AI inferencing.

Generální ředitel IBM Cognitive Systems Stephen Leonard mluvil o tom, jaká se od IBM Power10 coby desáté generace rodiny procesorů IBM Power očekává obchodní hodnota pro velké i malé firmy ve věku umělé inteligence (AI – Artificial Intelligence) a hybridního cloudu. Servery poháněné IBM Power10 by se měly dostat k zákazníkům v druhé polovině roku 2021.

 

Generální ředitel IBM Cognitive Systems Stephen Leonard

Co je první věc, kterou by měli zákazníci vědět o IBM Power a IBM Power10?

Servery IBM Power jsou už dlouho nenahraditelnými pomocníky korporátních klientů stejně jako malých a středně velkých podniků. Nová generace procesoru IBM Power10 jim pak umožní vystoupit z řady ještě výrazněji. Tento 7nm čip má velikost poštovní známky a nachází se na něm 18 miliard tranzistorů. Pokud jste podnikový klient v libovolném oboru od maloobchodu, telekomunikací či finančních služeb po zdravotnictví, cílem Power10 je nabídnout nejmodernější technologii pro vaše obchodní procesy, která nemusí sídlit v datovém centru.

Procesor IBM Power10 byl navržen tak, aby mohli naši firemní klienti provozovat servery s IBM Power10 lokálně a získat tak rychlý, spolehlivý a bezpečný výpočetní výkon. Dnes se servery IBM Power používají například v lékárnách, které musí být schopné okamžitě a bezpečně sledovat recepty pacientů a zároveň dodržovat vládní nařízení o ochraně osobních údajů. Klienti z telekomunikačního sektoru využívají IBM Power pro funkce AI a hybridního cloudu v celé své síti. A dodavatelé automobilových dílů je nasazují ve stále automatizovanějším světě pokročilé výroby.

V malých a středně velkých podnicích se IBM Power používají na řešení pracovních úloh nezbytných pro fungování společnosti tam, kde je potřeba absolutní spolehlivost a bezpečí, ale kde není dostatečná kapacita pro větší systém, jako je například mainframe. Zákazník střední velikosti, který na své výpočetní prostředí klade specifické požadavky, nemusí mít dostatek financí k tomu, aby investoval do klimatizovaného datového centra se zdvojenou podlahou, ale přesto může potřebovat výkonný server pro citlivé nebo komplikované operace.

Proto IBM Power z hlediska služeb pro klienty přirovnávám k butikovému hotelu. Servery IBM Power nabízejí profesionální výkon, který si klient může maximálně upravit podle sebe. Tento výkon mohou dodat kdekoliv je potřeba, a to spolehlivě a bezpečně, přičemž zároveň posouvají laťku pro to, jak má vypadat kompaktnost, rychlost a energetická účinnost.

 

Nový čip IBM Power10 je vyvinut pro éru hybridních cloudů a nabízí průlomové nové funkce včetně tzv. memory inception, aby zlepšil kapacitu cloudu a dodal čtyřikrát více šifrovacích kapacit pro nejpřísnější standardy dneška – a očekávané budoucí standardy, jako je kryptografie odolná útokům kvantových počítačů.

 

Popište roli IBM Power v oblastech digitální transformace, AI a hybridního cloudu.

Klienti často chtějí zůstat u systémů, které už mají, a to zejména pokud mají k dispozici výkon a flexibilitu, jež jim už roky nabízejí IBM Power. Zároveň ale platí, že o AI a hybridním cloudu už se ani nediskutuje. Otázka nezní „jestli“, ale „kdy“ a „jak rychle“. Kromě toho globální pandemie jasně ukázala, že firmy, které o AI a hybridním cloudu přemýšlely, se do této oblasti musí pustit hned teď. IBM Power mohou posloužit jako vstupní brána k digitální transformaci tím, že nabídnou funkce AI a hybridního cloudu novým klientům stejně jako desetitisícům současných klientů, aniž by bylo nutné jejich stávající technologie zahodit a od základu předělat.

Vezměte si třeba umělou inteligenci. Tu je nejprve nutné učit. A učení vyžaduje obrovské výpočetní kapacity. Korporátní klient nemusí být ochoten na něco takového vyčlenit kapacity svého mainframu, zatímco malá nebo středně velká firma mainframe pravděpodobně vůbec nemá. Některé ze serverů naší rodiny IBM Power ovšem mohou provozovat moduly pro trénování AI až čtyřikrát rychleji než velký podnikový systém. Power také dokáže provozovat AI uvnitř aplikací. A díky obrovské softwarové knihovně IBM a ekosystému ISV máme řešení, která mohou pomoci firmě libovolné velikosti vyvinout vlastní AI.

Hybridní cloud dnes ženou vpřed ty samé faktory, které na začátku poháněly veřejný cloud – flexibilita, spolupráce pro inovace, rychlost uvedení na trh. Díky tomu všemu může být klient pružnější a rychleji využívat nové příležitosti na trhu nebo reagovat na hrozbu konkurence. Dnes klienti říkají: „Tohle potřebuji v celé firmě – nemůže to být někde mimo.“ Jako jediný hráč na trhu, který je na špičce jak v cloudových, tak lokálních systémech a který se zavazuje open source architektuře hybridního cloudu založeného na Red Hat OpenShift, je firma IBM v ideální pozici, aby pomohla klientům s migrací na hybridní cloud, a procesory IBM Power10 jsou navrženy tak, aby se mohly stát jeho základem.

V čem se IBM Power10 vymyká své konkurenci?

Klienti chtějí vědět, že se jim dostává nejvyšší úrovně kybernetické bezpečnosti, a právě k tomu byly procesory IBM Power10 navrženy. U IBM Power10 je veškerý obsah paměti konstantně šifrován bez použití softwarové kryptografie, takže nedochází k žádnému snížení výkonu. Navíc jsou procesory IBM Power10 navrženy s paměťovou architekturou, která zajišťuje vysokou propustnost i odolnost. U systémů s IBM Power10 budete mít bezpečné paměťové prostředí, které je v dnešním světě hybridních cloudů, kde se aplikace neustále přesouvají, nesmírně důležité.

Také v IBM Power10 představujeme novou technologii pojmenovanou Memory Inception. Ta umožňuje propojit dohromady paměti více různých systémů s IBM Power10 a škálováním tak dosáhnout až několika petabytů paměti. Aplikace mohou běžet na jednom systému, ale přitom k této sdílené paměti přistupovat, jako kdyby byla na stejném počítači. Vzhledem k obrovské škále různých aplikací, které jsou na paměť velmi náročné, jako jsou CRM a ERP aplikace pro řízení dodavatelského řetězce, může být tato funkce pro některé klienty zcela revoluční.

Procesory IBM Power10 jsou tu i pro velké firmy, které provozují velmi rozsáhlé aplikace, u nichž je potřeba vysoká míra odolnosti, bezpečnosti a škálovatelnosti.

Exit mobile version