Storage Fujitsu Eternus DX8000 S3 jako Chuck Norris

Když si jde Chuck Norris zaběhat okolo domu, předběhne svůj stín, doběhne sám sebe, a ještě se stihne plácnout po zádech. Tak nějak budí dojem nové systémy storage Fujitsu. Podívejme se, co na otázky IT Bizu odpověděl Aleš Dvorák, Product Manager Storage Fujitsu, který „to“ tam má prostě na starosti.
Společnost Fujitsu představila před pár dny, v červenci 2015, rodinu storage Eternus DX8000 S3. Uvádíte, že jsou (v současné době) nejrychlejší na světě, mají obrovskou kapacitu, a konkurence si tedy tak trochu určitě drbe hlavu. Co tato novinka obnáší?

Aleš Dvorák| Fujitsu

Jde o dva modely, a sice Eternus DX8700 S3 a Eternus DX8900 S3. Liší se maximální kapacitou a maximálním výkonem. Menší Eternus DX8700 S3 lze osadit až 1 536 disky do celkové kapacity 5 PB diskového prostoru a má rychlost 1 milion IOPS (vstupně/výstupních operací za sekundu) s 2 až 8 řadiči; větší Eternus DX8900 S3 má maximální kapacitu až 15 PB s 4 608 disky a 8 až 24 řadiči a dosahuje neuvěřitelné rychlosti přenosu 4 miliony IOPS. Posílena byla i dostupnost na šestidevítkovou – 99,9999 % bezpečnosti.

Pro jaká nasazení se tato disková pole hodí?

Typickými zákazníky pro storage řady Fujitsu Eternus DX 8000 S3 jsou větší podniky, datová centra a některé vládní organizace, které provozují kritické aplikace, u nichž si nemohou dovolit výpadek, potřebují zpracovávat velké objemy dat, včetně kategorie big data.

Konkurence také nespí. Má vaše řada Eternus DX8000 S3 nějaké klíčové výhody?

Jistě, řada Eternus DX8000 S3navazuje na nižší modely řady Eternus DX, která začíná vstupním modelem DX60, přes DX100, DX200, DX500 až po DX600. Jednou z klíčových výhod je přes odlišné zacílení na trh co do objemu dat, kapacity a výkonu, tzv. family concept – jednotná správa, která je stejná pro všechny modelové řady Fujitsu Eternus DX. Jestliže se tedy administrátor naučí spravovat kterýkoliv ze systémů storage Fujitsu Eternus DX, umí spravovat všechny, včetně nejnovější řady Eternus DX8000 S3, která právě přichází na trh.

Zmínil jsem už šestidevítkovou bezpečnost 99,9999 %, což znamená v případě použití storage clusteru, kdy je více diskových polí Fujitsu Eternus DX8000 S3 v různých lokalitách, praktickou nezničitelnost dat.

Další výhodou všech zařízení Fujitsu, od notebooků přes servery až po storage je jejich bezpečnost z toho úhlu pohledu, že máme vlastní firmware pro všechna vlastní, včetně disků od třetích stran, takže jsou z tohoto úhlu pohledu nezneužitelné.

Na trh dáváme prověřené technologie, s čímž občas bojujeme u zákazníků s konkurencí. Nechápou totiž, že když jim nabízejí nějakou extra funkčnost hraničící s výkřikem do tmy, mohou se stát až jejich betatestery.

Výhodou při samotném pořízení storage Fujitsu Eternus DX8000 S3 je, že přes obrovskou kapacitu jak menšího modelu Eternus DX8700, tak většího Eternus DX8900 S3, ji nemusí pořizovat hned celou. Jde o přístup k nákupu pay-as-you-grow, který umožňuje rozšiřovat systém za provozu, což snižuje počáteční pořizovací náklady (CAPEX), ale také nižší náklady na energii (OPEX).

Uvedení vašich nových storage budí trochu dojem, že jste do tohoto vlaku právě naskočili jako nováček.

Fujitsu má v oblasti výpočetní techniky dlouhou historii, včetně storage. Vývoj máme vlastní v Japonsku a Německu a vývojové týmy jsou propojené. Výrobu máme také v Japonsku a Německu. S oblibou říkáme, že Fujitsu takto spojuje inovativnost, preciznost a kvalitu. Společnost Fujitsu byla založena v roce 1935 a datovým úložištím se věnuje již od 70. let minulého století. Pokud se podíváme do současnosti, jsme v podstatě jediným globálním IT výrobcem s tak širokým portfoliem, které je ale výsledkem vlastního vývoje.

Prostě když jde bubák (konkurence) večer spát, podívá se strachy pod postel, jestli tam náhodou není Chuck Norris (storage Eternus DX8000 S3)?

Asi tak…

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version