Středeční příběh KCG: drobná softwarová chyba stála firmu za 45 minut 440 milionů dolarů

Knight Capital Group je americká společnost, která se zabývá globálním finančním servisem, elektronickými platbami a obchodováním na newyorkské burze, zde patří vůbec k největším obchodníkům vůbec. Právě v posledně jmenovaném segmentu firma ve středu kvůli drobné softwarové chybě prodělala miliony.

KCG používá k automatickému obchodování na newyorkské burze (NYSE). A celková ztráta? Čistá suma děla 440 milionů dolarů.

Knight Capital Group tvoří v rámci NYSE poměrně významnou součást trhu. Jednou z jejich činností je automatické obchodování formou nákupu a prodeje akcií na vlastní účet. Firma v půlce minulého týdne testovala nasazení nového software pro novou funkci burzy, tzv. NYSE Retail Liquidity Program.

Software Nikoly Šuhaje loupežníka?

Následná analýza dat odhalila, že aplikace z nezveřejněných důvodů začala cyklicky nakupovat akcie za vyšší cenu a obratem je prodávat za nižší. Rozdíl u jedné z provedených transakcí během nákupu a prodejem dělal 15 centů, přičemž aplikace provedla podobný obchod 40x za vteřinu (2400 transakcí za minutu). Mimo ztráty, kterou utrpěla KCG došlo ještě k jednomu zajímavému jevu, výrazné zvýšení celkových obchodů, ke kterým chyba v software vedla, zároveň začalo paradoxně rapidně zvyšovat cenu akcií některých obchodovaných společností, zejména těch menších.

Přestože chybné obchodování neběželo déle jak tři čtvrtě hodiny, prodej akcií cca 150 společností tímto způsobem společnost připravil o necelou půlmiliardu dolarů. Ta by navíc byla ještě mnohem vyšší, kdyby se u některých společností nezměnila celková cena akcií o vyšší než povolený limit a tím následně nedošlo k anulování obchodů. Zatím není jisté, zda li program nerealizoval také další chybné obchody dalšího typu.

Nejistá budoucnost

Otázkou bude, co s někdejším motorem amerického obchodování dál, ztráta je totiž mnohem vyšší, než s jakou by měla být společnost schopna se bez zásahu externího investora vyrovnat. Problém je v tom, že ztráty výrazně přesahují výnosy společnosti za celé druhé čtvrtletí, které činily „jen“ 289 milionů dolarů. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se společnosti podaří získat záchranný balík v 400 milionů od skupiny značně různorodých investorů.

Ihned po oznámení problému akcie KCG ztratily přes padesát procent své hodnoty, dnes je jejich cena nižší, než 57 procent hodnoty před debaklem automatického obchodování. Další obří ztrátu, která se blíží té z nepodařených obchodů, tak firma utrpěla v samotné své tržní kapitalizaci.

Není bez zajímavosti, že chyby automatických systémů pro obchodování s akciemi stály i za masivním propadem NYSE před dvěma lety. Tehdy se o ztrátu podělil celý trh, který si připsal ztrátu ihned několika bilionů dolarů.

Exit mobile version