Střet laseru a inkoustu pokračuje

Jaké jsou nejzajímavější novinky v oblasti tisku nejen kancelářských dokumentů? A jak se na vyvíjí pokračující střet tiskových technologií, kde na jedné straně stojí inkoust a na straně druhé LED/laser?

Podle Lenky Niemiecové z OKI obě technologie fungují vedle sebe a z konkurence nakonec těží zákazníci, přičemž ve firemním prostředí stále dominuje laser a LED. Podobně to vidí i Václav Havel ze společnosti Brother: „Budu hovořit především za společnost Brother v České republice, protože situace může být v každé zemi trochu jiná.  Brother je jedna z mála firem nabízející ucelený sortiment jak laserových, tak i inkoustových zařízení. Pokud se podíváme na celkové meziroční srovnání prodeje 2018/2019, laserová technologie má pořád mírně navrch.“ Objemy prodejů laserových produktů podle něj meziročně spíše stagnují, zatímco inkoustové mírně rostou.

Bohumil Hlouch ze společnosti Kyocera v kancelářském tisku spatřuje, že je zde laserová technologie zastoupena majoritně a inkoustový tisk se standardně orientoval především na Small Office a domácnosti: „Aktuálně je inkoustový tisk doménou velkoformátového tisku, rychle proniká i do segmentu produkčního tisku, kde má značka Kyocera své zastoupení produktem TASKalfa 15000c.“

Podle Marcela Divína ze společnosti Epson lze problematiku shrnout velmi jednoduše: „Inkoustový tisk se díky inovacím, jako jsou tankové systémy, zvýšený výkon a životnost, nové technologie pro velké objemy tisku 6 milionů stran, posouvá stále dále. Pro rok 2020 a následující roky vidíme zásadní prostor pro další optimalizaci nákladů spojených s tiskem.“ Což je podle EPSON přesně segment, kde díky Epson technologiím může zákazník dosáhnout ve srovnání s laserem může inkoust nabídnout daleko více.

Canon má podle Karla Vysoudila z českého Canonu ve svém portfoliu inkoustové i laserové tiskárny: „Nevnímáme tyto dvě technologie jako soupeřící, ale spíše se vzájemně doplňující. Je pro nás důležité, že každému zákazníkovi dokážeme nabídnout řešení podle jeho potřeb.“

Nejzajímavější novinky na českém trhu

Canon Pixma Mobile TR150

Pro Canon je nejzajímavější novinkou Canon PIXMA TR150, lehká mobilní inkoustová tiskárna na fotky i dokumenty (fotky tiskne ve CMYKu a černobílé dokumenty pigmentovým inkoustem), která se hodí třeba pro obchodní zástupce, kteří jsou stále na cestách v autě a potřebují si často vytisknout dokumenty v autě. Rozměry tiskárny jsou pouhých 322 x 185 x 62 milimetrů, takže zabere opravdu minimum místa, a přitom umožňuje kvalitní černobílý i barevný bezokrajový tisk do formátu A4.

Epson L15160
Epson L15160

Mezi klíčové novinky Epsonu patří nová řada A3+ EcoTank zařízení pro malé, střední kanceláře. Jde o řady EcoTank L15160. Poprvé jsme u tankových systémů výrazně zvýšili výkon podle ISO normy na 25 stran mono / barevně, doplnili funkce a výbavu z vyšších řad WorkForce Pro

(duplexní tisk, skenování, kopírování, kompletní konektivita, 3 podavače, jednoduché unifikované ovládání) při zachování unikátně nízkých nákladů na tisk (6,1 haléře mono / 26 haléřů barevně v doporučených koncových cenách s DPH). Jde o velmi zajímavou alternaci k aktuální kopírovacím řešením, kde výrazně ušetříme celkové náklady na vlastnictví (TCO) a zároveň nabídneme maximální univerzálnost tisku na prakticky všechny typy materiálů. Díky kompaktnímu designu je velmi jednoduché toto řešení implementovat prakticky kdekoliv.

Kyocera TASKalfa 15000c

Největší novinkou v tomto roce je pro značku Kyocera uvedení produkční inkoustové tiskárny TASKalfa 15000c na český a slovenský trh. Vstup Kyocery do segmentu produkčního tisku, a to ještě s velice unikátním produkčním zařízením, které tiskne na bázi inkoustové technologie, je zcela jedinečné řešení, které přinášíme do celého trhu produkčního tisku. Firmy a organizace si do budoucna budou stále více uvědomovat potřebu zvyšování výkonu a zejména navýšení efektivity práce v segmentu produkčního tisku.

OKI C800

Úsporné LED barevné tiskárny OKI C800 formátu A3 tisknou barevné propagační materiály přímo v kanceláři. Pracují se širokou škálu médií, od předem nařezaných etiket, přes brožury až po plakáty a 1,3m dlouhé bannery.

Modely C800 zvládají gramáž od 64 do 256 g/m², rozlišení až 1200 x 1200 dpi, rychlost tisku dosahuje až 36 stran A4 a 20 stran A3 za minutu. Jedná se o nejmenší barevné tiskárny formátu A3 pro profesionální využití na trhu. Díky kompaktní velikosti, vysoké rychlosti a kvalitě tisku je řada C800 ideální volbou pro všechny typy firem, kde záleží na profesionální prezentaci. V tomto segmentu (A3 barevný LED/laserové tiskárny) má OKI téměř polovinu českého trhu (v kusech).

Exit mobile version