Stručné ohlédnutí za Google I/O 2012

Koncem minulého měsíce se v San Francisku odehrála pravděpodobně největší vývojářská událost letošního roku, googlí konference “Google I/O”. Ačkoli hlavní část byla převážně produktová, Google zde také prezentoval několik zajímavých statistik, pojďme si nyní všechno ve stručnosti proletět.

Co nového u Androidu

Android patří mezi nejúspěšnější produkty Google a tak není divu, že mu bylo věnováno poměrně dost prostoru. Program konference zaměřený na Android byl bohatý nejenom na novinky z oblasti softwaru, ale došlo i na hardware. Za software byla představena hlavně nová verze operačního systému Android – Jelly Bean (název po želatinových bonbonech), která s sebou přináší několik výraznějších změn. Jelly Bean mimo jiné nabízejí inteligentní notifikace umožňující rychlou práci s událostmi, nové widgety, s nimiž má uživatel přehled o všech důležitých informacích, nebo možnost snadného přizpůsobení domovské obrazovky.

S novým operačním systémem přichází také nový sofistikovaný pomocník – Google Now s možností hlasového vstupu (taková trochu jiná Siri), dostupný je bohužel zatím pouze v angličtině. Konference ale představila také několik nových kusů HW, konkrétně první Google tablet Nexus 7 a streamovací zařízení Nexus Q, které útočí na některé vlastnosti iPadu.

Co nového v číslech: 400 milionů aktivací zařízení s OS Android (jeden milion aktivací denně), přes 600 000 aplikací Google Play, 20 miliard stažených aplikací z Google Play (1,5 miliardy aplikací za měsíc).

Google+: Žije ještě?

Google+ je ambiciózní projekt, kterému se mezi ostatními službami Google moc nedaří, násilné vytváření sociálních sítí nikdy moc nefungovalo. Nebo, že b všechno byl trochu jinak? Prezentované statistiky totiž mýtus mrtvé sociální sítě trochu vyvrací: 250 milionů lidí si vytvořilo účet na Google+, milionů aktivních uživatelů každý měsíc, 50 % z nich denně, minut stráví denní aktivní uživatelé Google+ na platformě Googlu, 12 minut stráví denní aktivní uživatelé Google+ ve streamu služby 60.

Mezi novinkami se objevila služba Google+ Události (ekvivalent druhé nejpopulárnější služby Facebooku). Funkce, pomocí které smysluplně vytvoříte a rozešlete nejrůznější pozvánky. Lze vybírat z grafických šablon pro široké spektrum příležitostí, s možností připojit osobní video pozdrav z YouTube nebo s jedinečnými animacemi. Google+ Události jsou propojeny na Kalendář Google. Další novinkou je Google+ aplikace pro tablety s OS Android a již brzo bude aplikace dostupná také pro iPady.

Chrome (bez plamenů)

Začněme těmi statistikami, počet uživatelů prohlížeče se zvýšil na 310 milionů, to už je docela úctyhodné číslo. Nově si jej mohou nainstalovat a využívat uživatelé zařízení s operačním systémem iOS. Přihlášení uživatelé si mohou synchronizovat svůj Chrome (otevřená okna, bookmarky, rozšíření) a získají tak personalizovanou uživatelskou zkušenost napříč všemi zařízeními. Oznámena byla také novinka v rámci cloudových služeb. Aplikace Disk Google (Google Drive) je nově dostupná pro zařízení s iOS, uživatelé mohou editovat dokumenty v offline verzi.

Mapy

Nové 3D mapy

Není to tak dlouho, co Google oznámil v reakci na konkurenci řadu výraznějších mapových inovací, na kterých aktuálně pracuje. Ty zahrnují 3D modely metropolitních oblastí v aplikaci Google Earth a offline mapy v aplikaci Mapy Google pro Android verze 6.9. Na Google I/O představil 3D model Říma, San Franciska a dalších 14 amerických měst. Do budoucna se počítá s rozšířením i na Evropu (zatím mohou nedočkavci sáhnout po konkurenčních Ovi 3D mapách). Offline mapové podklady pro android z více než 150 zemí lze stáhnout do telefonu a využívat je poté bez toho aniž byste museli být připojeni k Internetu.

Brýle od Google nejen pro nerdy

Poslední prezentovanou novinkou byl speciální projekt – Google Glass. Google se pustil do poměrně odvážného leč chvályhodného počinu, přes všechny fiaska virtuální reality a vlažného přijímání té rozšířené, chce konečně prolomit vlny a prostřednictvím inteligentních brýlí Google Glass posunout tento segment zase o o kousek dále. Na konferenci brýle oficiálně představil a pomocí Hangoutu z Google+ demonstroval jejich využití na adrenalinovém seskoku padákem.

Exit mobile version