Studenti v České republice mohou získat přístup k Office 365 zcela zdarma

Microsoft minulý měsíc oznámil, že studenti po celém světě mohou získat přístup k jeho předplatitelské službě Office 365 zcela zdarma. Má to však jeden háček.

Přestože původně byla nabídka platná pouze pro americké školy, nyní jí mohou využít školy po celém světě – včetně České republiky. Jedinou podmínkou pro to, aby studenti získali bezplatný přístup k Office 365 je, aby si samotná škola koupila licenci pro Office na své vlastní počítače. Microsoft na svých stránkách uvádí, že jeho kancelářský balík je dostupný zdarma pro studenty navštěvující vzdělávací instituce, které „si koupí licenci Office prostřednictvím Microsoft Volume Licensing Programu“. I když tak Microsoft uvádí, že Office jsou pro studenty dostupné zcela zdarma, samotný americký gigant na tom neprodělá, jelikož za licenci mu zaplatí školy (a jak dodávají americká média, tyto školy cenu licence mohou promítnout do školného, což se však českých veřejných škol netýká).

Office 365 obsahují nejnovější verze aplikací Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Access a Publisher, přičemž studenti k tomu navíc získají 1 TB místa na cloudové službě OneDrive k ukládání a sdílení dokumentů.

Kromě výše zmíněného nesmíme zapomínat na to, že Microsoft v současné době čelí obrovskému tlaku konkurence. Čím dál více jednotlivců i firem totiž používá k práci s dokumenty webové aplikace typu Google Docs, které jsou dostupné zcela zdarma. A Microsoft si je dobře vědom toho, že pokud si studenti zvyknou na jeho Office, konkurence je bude v budoucnu mnohem hůřeji přesvědčovat, aby přešli na její řešení. Jakmile si navíc studenti zvyknou na používání bezplatné verze Office 365, je větší šance, že si následně po ukončení studia balík předplatí sami.

I když v době, kdy byl program dostupný pouze pro americké studenty, musely školy studentům (po zapojení se do programu) individuálně distribuovat licence, to již nyní není potřeba, jelikož studenti a učitelé se mohou jednoduše přihlašovat pomocí svých školních emailů. A jak tedy zjistíte, zda se škola do programu zapojila? Studenti si to mohou ověřit vložením své školní e-mailové adresy na webu office.com/getoffice365, zatímco učitelé mají směřovat na stránky office.com/teachers.

Exit mobile version