Studie Cisco: přechod firem do multicloudu přináší problémy se zabezpečením přístupu uživatelů

Společnost Cisco zveřejnila studii Global Networking Trends Report, která analyzuje, jak organizace nasazují síťové technologie, aby podpořily digitální transformaci.
Global Networking Trends Report vychází z průzkumu mezi 2 500 vedoucími IT pracovníky ve 13 zemích a identifikuje klíčové trendy pro budování sítí a vytvoření úspěšné cloudové strategie.

Hybridní práce představuje výzvu pro bezpečné připojení
Hybridní práce nadále zvyšuje problémy s bezpečným připojením. Vynucuje potřebu nových přístupů k bezpečnému připojení vzdálených pracovníků k podnikovým datům a prostředkům v multicloudových prostředích.
• Přestože se zaměstnanci vracejí do kanceláří, více než 40 % jich nadále pracuje na dálku buď na plný úvazek, nebo několik dní v týdnu.
• Tradiční bezpečnostní modely se ukazují jako zastaralé. Více než polovina bezpečnostních profesionálů (51 %) v průzkumu označila cloud za bezpečnostní riziko a 39 % dotázaných vidí hlavní problém v růstu počtu vzdálených pracovníků.

Přechod ke cloudu a multicloudu se zrychluje
• Firmy pokračují v adopci cloudových platforem. Více než tři čtvrtiny společností (78 %) plánuje do roku 2025 umístit v cloudu přes 40 % pracovních úloh.
• 42 % respondentů průzkumu uvádí, že kvůli rychlejšímu vývoji a nasazování aplikací využívají multicloudové prostředí.

Největší síťovou výzvou je zabezpečení přístupu uživatelů ke cloudovým aplikacím
Udržení end-to-end vhledu v celém řetězci poskytování digitálních služeb (např. mezi uživatelem a cloudem) pro zajištění konzistentní zkušenosti s aplikacemi představuje hlavní problém firemních IT profesionálů.
• 41 % respondentů uvádí jako hlavní výzvu zajištění bezpečného přístupu k aplikacím distribuovaným ve více cloudech.
• Druhý největší problém je podle studie (37 % respondentů) získání komplexního přehledu o výkonu a zabezpečení sítě, protože stále více provozu vzniká nebo končí za hranicemi podnikové sítě.

„Síť je základním nástrojem digitální transformace. Priority v oblasti IT se mění a aspekty bezpečnosti, agility a obchodní výkonnosti jsou již pro IT týmy minimálně stejné důležité, jako náklady a správa sítě. A vítězit budou řešení, která nabízejí komplexní přehled a automatizaci. I když trendy identifikované ve zprávě jsou důležité samy o sobě, skutečná hodnota spočívá v tom, že mohou sloužit jako podklad pro další rozhodování,“ uvedl technický ředitel české pobočky Cisco Pavel Křižanovský.

Exit mobile version