SUSE a kritická infrastruktura

SUSE Linux Enterprise Server (SLES) je operační systém, který je posílen řadou technologických prvků, od high availability clusterů, přes geografické clustery pro disaster recovery, až po Live Patching. Kromě toho je vývojovou a certifikovanou platformou pro aplikace SAP, včetně SAP HANA, říká Miroslav Kořen, SUSE Territory Manager pro Českou republiku a Slovensko.
Co vlastně znamená kritická infrastruktura z pohledu SUSE?

Obecně platí, že kritická infrastruktura je taková infrastruktura, na které stojí byznys dané organizace nebo společnosti. Chod takové infrastruktury za všech okolností je nezbytně nutný pro fungování dané společnosti.

Můžete uvést nějaké příklady?

Kritickou infrastrukturu určitě najdeme u takových organizací, jakou je Řízení letového provozu, jakákoliv výroba kde jsou linky přímo závislé na 100% fungující IT infrastruktuře hardwaru i softwaru, může jít také o logistiku. Dalším příkladem mohou být podniky veřejných služeb (utilities), s dodávkami vody a tepla do domácností, plynu, elektřiny, až po telekomunikace. Bezchybný chod IT infrastruktury je v takových případech nezbytný.
Konkrétně například společnost SAP postavila svůj vlastní cloud (SaaS, PaaS) na našem operačním systému a naší high availability. Prostřednictvím tohoto cloudu nabízí SAP svým zákazníkům mimo jiné i SAP HANA Enterprise Cloud. Jedná se o tisíce serverů, jejichž bezproblémový běh je pro zákazníky SAP nepostradatelný.

SUSE dodává operační systém Linux. Co k němu ohledně kritické infrastruktury patří?

SUSE Linux Enterprise Server už se sám o sobě vyznačuje vysokou stabilitou. K tomu však pro jistotu přidáváme další prvky, které spolehlivost celé infrastruktury zvyšují. Jde o řešení pro clusterování High Availability Extension, které funguje do 30 km pro synchronní replikaci a zajišťuje dostupnost infrastruktury v 99,9999% případů. To znamená, že za celý jeden rok nebude daná infrastruktura k dispozici po 31,5 vteřiny. Pro řešení typu disaster recovery na vyšší vzdálenosti nabízíme geografický cluster. Kromě clusterování typu HA ještě zákazníkům poskytujeme SUSE Linux Enterprise Live Patching, což umožňuje aplikovat softwarové záplaty přímo na jádro OS SUSE Linux při chodu systému bez nutnosti jeho restartu, takže kritická infrastruktura, jež běží na našem OS je stále v provozu. Live Patching tedy umožňuje našim zákazníkům aplikovat bezpečnostní záplaty (jako např. aktuálně tuto) bez momentální nutnosti restartu systému s tím, že jeho restart je možné odložit na vhodnější časové okno. Reálné využití pro Live Patching najdeme v každé kritické infrastruktuře. Může jít například o SAP HANA, kde nahrání dat ze záloh do operační paměti může trvat několik minut, nebo o systémy z kategorie HPC, na kterých běží [několikadenní simulace a další] (https://www.suse.com/communities/blog/need-kgraft-2/).

Zmínil jste SAP. Co všechno pro tuto rozsáhlou podnikovou aplikaci má SUSE?

Informační ERP systém SAP je aplikace, která je ve velké většině podniků, kde je nasazena, kritickou. SUSE ve spolupráci s SAP vyvinulo speciální verzi našeho SUSE Linux upravenou pro aplikace SAP. Jde o SLES for SAP Applications, s níž máme majoritní podíl na globálním trhu s Linuxem pro SAP. Na této distribuci také probíhá veškerý vývoj produktů SAP v sídle této softwarové společnosti v německém Walldorfu, v naší společné laboratoři Linux Lab. SLES for SAP Applications, jehož součástí jsou mimo jiné high availability a podpora v režimu 24×7, nabízí zákazníkům jednotný kanál pro zadávání požadavků z hlediska podpory prostřednictvím řešení SAP Solution Manager.

Podporujete i SAP HANA?

Ano, SLES for SAP Applications je primární operační systém i pro SAP HANA. Je proto i v konfigurátoru všech hardwarových dodavatelů, a dokonce je dodáván v naprosté většině případů na jejich hardwaru pro SAP HANA už předinstalovaný přímo z výroby.

Na kterých hardwarových platformách pro SAP HANA běží SLES?

Softwarová platforma SAP HANA začala být dodávána na serverech s procesory Intel. Poměrně nově, zhruba od poloviny roku 2015, pro ni byly certifikovány i servery s procesory IBM Power, včetně naší verze operačního systému SLES for SAP Applications pro platformu IBM Power.

Naprostá většina hardwarových dodavatelů má ostatně v nabídce vlastní řešení pro SAP HANA. Máme s nimi uzavřeny smlouvy, certifikace, a díky tomu nabízejí náš SUSE Linux ve svých hardwarových řešeních.

Spolupracuje SUSE i s ostatními výrobci podnikových aplikací typu ERP a jiných IS?

Samozřejmě, SUSE jako dodavatel operačního systému Linux je kromě SAP partnerem řady jiných výrobců podnikových aplikací. Celkově je SLES certifikován pro desítky tisíc různých aplikací. Spolupráce se společností SAP je však nejdelší a nám nejbližší.

Pokud se někdo chce dozvědět o těchto tématech více, rád bych jej pozval na naši akci SUSE Expert Days, která se bude konat 15. března ve skanzenu opravené staré čistírny odpadních vod v pražské Bubenči. Zájemci se mohou zaregistrovat na našich stránkách.

Exit mobile version