SUSE na českém a slovenském trhu: Současnost i budoucnost

SUSE je jedním z největších dodavatelů Linuxu, přesto se toho o této společnosti příliš mnoho nepsalo. Na českém i slovenském trhu však už je dlouho a už přes rok zde má opět samostatné obchodní zastoupení. Jak to se SUSE vypadá a co od této společnosti můžeme čekat, jsme si povídali s Miroslavem Kořenem, SUSE Territory Managerem pro Českou republiku a Slovensko.
SUSE je v počítačovém světě známá společnost, ale méně se toho ví o její přítomnosti na českém a slovenském trhu. Jak to s vámi po této stránce vypadá?

SUSE je v české republice už od roku 1998, ale naše samostatná obchodní kancelář funguje zhruba rok, po oddělení od Novell Praha. Zaměstnáváme zde zhruba 100 vývojářů ve vývojovém centru na Praze 9 a hledáme zhruba 35 dalších. Naše komerční produkty prodáváme přes partnerský kanál, jinak existuje celá řada volně dostupných produktů, na jejichž vývoji se SUSE podílí, zejména operační systém openSUSE, ale i další.

Co všechno tedy SUSE nabízí?

SUSE úzce spolupracuje s Open source komunitou. Všechny naše produkty tedy vycházejí z Open source projektů. Na jejich základě vytváříme certifikované produkty připravené pro produkční nasazení u zákazníků. Všechny naše produkty jsou zdarma s tím, že zákazníci platí za technickou podporu formou předplatného (subscription). Naším primárním komerčním produktem je SUSE Linux Enterprise Server (SLES), který existuje v řadě upravených distribucí pro různé hardwarové platformy a aplikační nasazení podnikových informačních systémů.

Hlavní distribuce SLES je určena pro hardwarovou platformu x86, máme však k dispozici speciální edici SLES pro IBM Power, Intel Itanium, IBM Z-series (mainframy) nebo HPC. Platformu SPARC nepodporujeme. Ještě máme k dispozici i SLES for SAP applications, speciálně upravenou distribuci našeho Linuxu, která je primárním operačním systémem pro SAP HANA. Ta kromě platformy Intel nově funguje i na IBM Power.

Zde bych chtěl zdůraznit, že jeden náš vývojový tým sedí už 17 let přímo v německém Walldorfu u SAPu. Díky této spolupráci je SUSE Linux primární vývojovou platformou pro veškerý vývoj SAP software pro ostatní Linuxy, ale i Unixy.

Kromě podnikové (enterprise) linuxové distribuce SLES, kterou dodáváme s přímou firemní podporou SUSE a zajišťujeme pro ni veškeré certifikace, ještě nabízíme vlastní podporovanou verzi OpenStack Cloudu pro budování privátního cloudu. Jde o certifikovanou verzi pro nasazení do produkčního prostředí zákazníka. Na OpenStack Summitech, které probíhají jednou za půl roku, vyhrává náš OpenStack Cloud soutěž za nejjednodušší a nejrychlejší instalaci.

Věnujete se i jiným oblastem než operačním systémům?

Miroslav Kořen, SUSE Territory Manager pro Českou republiku a Slovensko

Kromě verzí operačních systémů SUSE Linux pro různé hardwarové platformy a podnikové aplikace nabízíme softwarově definovanou storage (SDS) která je postavena na Open source projektu Ceph pod názvem SUSE Enterprise Storage. Její největší výhodou je, že dokáže vytvořit řešení storage na běžném komoditním hardwaru. Prvotní snahou SUSE je pomoci ušetřit zákazníkům za storage, které by se jim jinak při použití proprietárního řešení od velkých dodavatelů hardwaru jejich vlastního řízení ukládání dat prodražilo, navíc by se tím dostali do stavu vendor lock-in.

Kde je SUSE nejsilnější a jaké jsou vaše největší konkurenční výhody?

SUSE je nejsilnější u zákazníků, kteří provozují nějakou tzv. business-critical infrastrukturu, například ve výrobě, letectví nebo retailu. Mezi naše nejvýznamnější klienty v ČR patří státní správa a instituce, které provádějí náročné výzkumné projekty. Naší největší přidanou hodnotou je stabilita, otevřenost vůči třetím stranám a jednoduchá správa systému, včetně tzv. live-patchingu. Jde o možnost aplikovat záplaty jádra operačního systému za běhu systému bez nutnosti restartu v případech, kdy nesmí být narušen chod kritické infrastruktury, například při běhu výzkumné úlohy která běží delší dobu, třeba více dní až týden.

Díky SUSE High Availability Extension máme také výborně odladěné clusterování a dokážeme provádět synchronní replikaci až do vzdálenosti 30 km.

Pro disaster recovery zase máme opět výbornou asynchronní replikaci pro geografické clustery.

V neposlední řadě musím zmínit i finanční stránku celé věci. Oproti proprietárnímu hardwaru s některým z jeho Unixů zákazník ušetří. Přijde ho to se SUSE levněji od pořizovacích nákladů v případě jeho orientace na platformu x86, až po provozní náklady.
Kromě toho jsme otevřeni třetím stranám a podporujeme všechny dodavatele virtualizace, všechny aplikační servery apod.

Kde lze produkty SUSE pořídit?

SUSE je primárně partnersky orientovanou společností, i v České republice a na Slovensku máme partnerský kanál. Certifikovaní partneři naše produkty odebírají od distributora SWS. Mimo to jsou naše produkty k dispozici prostřednictvím naprosté většiny výrobců hardware, se kterými máme uzavřeny OEM kontrakty.

Kde podnikový zákazník partnera SUSE najde, aby získal podporu?

Partneři SUSE jsou k nalezení na našich webových stránkách.

Exit mobile version