Synology C2 Cloud – jednoduchá záloha do cloudu pro Synology NAS

Pokud používáte síťová úložiště Synology, pravděpodobně jste si v určitém okamžiku, kdy přišlo na vytváření externích záloh, položili otázku, proč nenabízí vlastní službu? Synology se dá připojit skoro ke všemu, ale elegantní řešení v podobě vlastní služby chybělo. Tedy až do září, kdy Synology představilo C2 Cloud.
V rámci platformy Synology Cloud² jsou nabízena dvě řešení – C2 Cloud a C2 Disaster Recovery. C2 Disaster Recovery je určena pro zajištění vysoké dostupnosti vašich dat, kdy podobně jako Synology High Availability, o němž jsme psali zde, umožňuje replikovat systémy DSM, které běží na úložištích Synology – tentokrát je ovšem sekundární server v cloudu.

Pro běžné potřeby klasických záloh je nabízena služba C2 Cloud. My jsme ji vyzkoušeli na čtyřšachtovém NASu Synology DiskStation DS418. C2 Cloud podle vybraného plánu umožňuje denní nebo i hodinové zálohy.

Pro využívání záloh do cloudu musíte mít na NASu spuštěnu službu (balíček) Hyper Backup. Při jeho nastavování si z nabízených možností zvolíte Synology C2 a v prohlížeči se vám otevře okno služby C2 Cloud, vyžadující přihlášení pod vaším Synology účtem. Po zalogování vyplníte požadované informace – i pro 30denní zkušební verzi je nutné zadat platební kartu nebo bankovní spojení. Na překladu by ovšem mohlo Synology ještě zapracovat, uvážíme-li, že cílovou skupinou jsou i firmy. Výraz zadat hodnotu DPH není moc návodný k tomu, abyste zadali DIČ (VAT ID). Což je ale zároveň naše největší výtka tomuto cloudu.

Důležitou volbou je samozřejmě plán, odvozený od objemu dat zálohovaných do cloudu. Na výběr jsou plány s možností denních nebo hodinových záloh. V rámci denního zálohování lze zvolit 100 GB (9.99 eur/rok), 300 GB nebo 1 TB (59.99 eur/rok, lze platit i měsíčně). Plán hodinových záloh začíná na 1 TB a maximální velikost nabízeného prostoru je 10 TB. Po volbě plánu se vrátíte zpět do nastavení Hyper Backupu a dokončíte nastavení parametrů samotného zálohování – tedy volby složek, čas zálohy apod. Samozřejmě nejste v případě zálohy odkázáni pouze na naplánovaný čas, ale můžete kdykoliv provést ruční zálohu.

Využívaný (zakoupený) prostor není vázán na jedno zařízení, takže pokud máte několik úložišť, můžete s nimi prostor v cloudu sdílet. V případě potřeby lze obnovit i jednotlivý soubor a k dispozici je i několik verzí záloh, takže se můžete vrátit, v některých případech až o 11 verzí do historie. K tomu můžete využít průzkumníka záloh jak přímo v aplikaci, tak v cloudovém rozhraní. Na liště vždy vidíte počet záloh, jejich verze a čas. V souborovém manažeru poté můžete vybrat, jaké položky chcete obnovit nebo jednoduše stáhnout na libovolné zařízení. Cloud se tak chová jako běžný vzdálený disk a nejste vázáni na nějakou aplikaci nebo zařízení.

Z našeho pohledu Synology C2 Cloud představuje jednoduché a cenově dostupné řešení pro všechny, kteří si infrastrukturu spravují sami. Postačuje pár kliknutí a lokální data jsou uložena bezpečně v cloudu. Uživatel také nemusí konfigurovat některou službu třetí strany jenom proto, aby měl kam zálohovat do cloudu. Aktivovat například S3 Amazon jenom proto, abych měl kam dávat pár GB dat, není pro malou firmu zrovna zábavné. C2 Cloud je správnou cestou, již jenom z toho důvodu, že člověk má „vše pod jednou střechou“.

Exit mobile version