Synology DiskStation DS223: Moderní kompaktní NAS nejen pro SOHO

Nový NAS (Network Attached Storage) od Synology nabízí kompaktní design, výkonný procesor ARM a vyspělý operační systém Synology DiskStation Manager (DSM). Především segment domácích uživatelů a malých firem (SOHO) si tak může snadno vytvořit bezpečný soukromý cloud nebo centrum pro zálohování dat bez donekonečna se opakujících měsíčních plateb.

Synology DiskStation DS223 je základní NAS pro domácí uživatele a malé firmy, kteří potřebují cenově dostupné zařízení NAS pro úkoly, jako je ukládání a streamování multimediálního obsahu, vytvoření platformy pro spolupráci, zálohování a synchronizace dat nebo ukládání záznamů z dohledových kamer. Svou práci odvádí dobře, nevytváří velký hluk (max 14,6 dB(A)) a udržuje nízké náklady na energii. Navíc nabízí přístup k většině aplikací a funkcí skvělé softwarové platformy DSM.

Kompaktní DiskStation DS223 je základní dvoušachtové síťového úložiště o rozměrech 165 x 108 x 232,7 mm, které bez disků váží 1,28 kg. Přední kryt s nenápadným modelovým označením zakrývá pozice pro oba disky. Na přední straně je kromě tlačítka napájení také několik LED indikátorů, port USB 3.2 Gen 1 pro připojení flashdisků a pod ním tlačítko Kopírovat, po jehož stisknutí se zkopírují všechna data na flešce do NASu.

DiskStation DS223 pohání čtyřjádrový procesor Realtek RTD1619B pracující na frekvenci 1,7 GHz a 2 GB operační paměti DDR4. Spotřeba energie je zhruba 17,3 W, když jsou disky v provozu, a asi 4 W, když jsou disky v režimu hibernace.

V hlavní roli disky

Po sejmutí předního krytu se otevře přístup k pozicím pro dva 3,5palcové disky, s pomocí přiložených adaptérů i 2,5palcové. Dvouapůlpalcové disky mají typicky nižší kapacitu, vyšší cenu za gigabajt, jsou pomalejší, tišší a mají nižší spotřebu. Do 2,5palcových šachet lze dát i SSD disky pro maximální rychlost. Disky lze podle potřeby a počtu nainstalovaných disků konfigurovat v režimech Synology Hybrid RAID (SHR), Basic, JBOD, RAID 0 a RAID 1. Disky jsou vyměnitelné za provozu.

Podle údajů výrobce lze osadit až 36 TB úložiště, tedy 2 x 18 TB, avšak s disky přímo od Synology je prozatím maximální kapacita 24 TB, tedy 2 x 12 TB. Zařízení Synology DiskStation DS223 při koupi neobsahuje žádné úložné jednotky, takže je třeba je pořídit samostatně. Nám se v současné době, z hlediska cen jako optimální jeví 4-8TB disky, podle konkrétního využití. Určitě doporučujeme vybírat disky, které jsou přímo určeny pro provoz v NAS. Seznam doporučených disků najdete na stránkách Synology. Primárně se vám zobrazí disky Synology, pro ostatní musíte u tabulky změnit výběr na ostatní značky. Pokud vámi vybraný disk není v přehledu, nemusíte zoufat. V praxi Synology „vezme“ skoro vše, v seznamu je například řada WD Red Plus, ale už ne nižší WD Red rovněž určená pro NAS, kterou roky spokojeně v Synology využíváme. NAS tedy může být osazený i disky, které v seznamu nejsou, ale je to na vlastní riziko uživatele a Synology pak nemusí poskytnout technickou podporu

V případě disků Synology (HAT3300) jde o spolehlivé harddisky speciálně vyvinuté pro Synology v domácnostech a malých kancelářích. Nabízejí kapacitu 4-12 TB, formát 3.5″, rozhraní SATA 6 Gb/s a 5400 rpm (u nejvyššího modelu 7200 rpm), to vše se zárukou 3 roky. Jsou navržené pro nepřetržitý provoz, firmware lze aktualizovat přímo z DSM.

Software jako výhoda

DiskStation Manager patří s přehledem mezi to nejlepší, co NAS řešení nabízí, a pro řadu uživatelů je to důvod, proč si pořídit právě NAS od Synology. Výrobce ke své softwarové DSM platformě nabízí modulární přístup a DS223, jako nejnovější zástupce třídy Value, poskytne uživatelů přístup zhruba ke 70-80 % softwaru a služeb v rámci Synology DSM. Pomocí Centra balíčků si můžete stáhnout a nainstalovat potřebné nástroje. Ze zařízení můžete udělat multimediální server pro ukládání a streamování, dohledové úložiště pro záznamy z až 20 IP bezpečnostních kamer, zálohovací či webový server a nástroj pro spolupráci včetně poštovního serveru, týmového kalendáře, chatovací služby a podobně. Lze jej také nastavit, aby fungoval jako proxy či VPN server.

Pokud jde o podporované souborové systémy, můžete si pro interní disky vybrat mezi Brtfs a ext4. V případě externích disků je NAS kompatibilní i s dalšími typy souborových systémů. Btrfs chrání data před poškozením, a díky možnosti pořizování snímků disku ve službě Snapshot Replication dokážete vrátit zpět neúmyslné nebo úmyslně škodlivé změny.

Soubory pro opravdu dokonalé zálohování dokonce můžete synchronizovat mezi privátním cloudem a veřejnými cloudovými službami, včetně Google Drive, Dropbox a Microsoft OneDrive. Lokální kopie dat uložených v cloudu umožňují provádět centralizovanou správu a zajistit vlastnictví dat.

Pomocí služeb Synology Photos nebo Synology Drive lze do NASu automaticky nahrávat fotografie a videa z mobilních zařízení. Synology Drive dokáže prostřednictvím záloh v reálném čase nebo plánovaných záloh složek v počítači ochránit data před útoky ransomwarem nebo neúmyslným odstraněním. Data lze mít bezpečně uložená v soukromí nebo je snadno sdílet pomocí zabezpečených odkazů.

Snadná instalace

Instalace nemůže být jednodušší a značně ji ulehčuje vestavěný nástroj Web Assistent. Vybalíte NAS, odklopíte čelní panel, vytáhnete šachty na disky, přičemž 3,5palcové vložíte do předpřipravené pozice a zajistíte po stranách a 2,5palcové do šachty zespodu přišroubujete. Vsunete do NASu a „montáž“ máte za sebou. Po připojení k elektřině a k routeru (zařízení nemá vlastní Wi-Fi) zapnete a jdete na „synologynas:5000“ nebo na „find.synology.com“, NAS je automaticky detekován a lze provést jeho nastavení. Pokud na začátku dojte k aktualizaci DSM, tak se proces o pár minut prodlouží.

Průvodce nastavením poté vyzve k výběru názvu zařízení, nastavení hesla správce a rozhodnutí, zda chcete nainstalovat standardní doporučené aplikace pro NAS. Poté budete dotázáni, zda si přejete vytvořit účet Synology, který můžete použít ke vzdálenému připojení k zařízení NAS přes internet a nastavit si vlastní soukromou službu cloudového úložiště.

Jéčko je levnější a nenáročným uživatelům může stačit

Synology DiskStation DS223 má také variantu s „j“ na konci, tedy DS223j, která je na první pohled bílá a téměř o třetinu levnější. V čem je rozdíl, tedy kromě barvy a ceny? Obecně je DS223j o něco méně vybavený, ačkoliv má například stejný procesor. Hlavní hardwarové rozdíly spočívají v tom, že namísto 2 GB RAM má 1 GB, má o jeden port USB 3.2 Gen 1 méně (dva místo tří) a nemá tlačítko pro zálohování připojeného USB disku, tedy neumí vytvářet kopie z připojeného flashdisku pouhým stisknutím tlačítka na čelní straně. Dále je o něco menší a o třetinu lehčí, nemá disky vyměnitelné za provozu, a ještě pár drobností, jako že držák 2,5palcových disků je volitelné příslušenství. V DSM nepodporuje SSD trim, podporuje maximálně 100 souběžných připojení (namísto 200), nepodporuje Hybrid Share složky, umožňuje 200 Syslog událostí za vteřinu (namísto 400), maximálně 12 IP kamer (namísto 20) a až o třetinu nižší celkové hodnoty FPS při záznamu. Také podporuje maximálně 10 VPN připojení (namísto 20). Úplné srovnání DS223 vs DS223j.

Shrnutí

Pokud chcete solidní NAS s kompaktními rozměry, se skvělým softwarem a širokou škálou možností využití, jednoduchým ovládáním a přístupnou cenou, tak je Synology DiskStation DS223 výtečnou volbou. Navíc pro ukládání dat s jistotou kompatibility můžete také zvolit disky od Synology.

Exit mobile version