Synology DiskStation DS916+ | Cloud Station Suite

Síťové úložiště do firmy samozřejmě pořizujeme především na zálohování dat. S rozmachem mobility, home office a práce na dálku, nabyla na významu, kromě klasické archivace, správa oběhu dokumentů. Pohlídat, která verze dokumentu je aktuální, jaké nové soubory přibyly od kolegů je důležité i v prostředí malé firmy. V rámci NASu Synology DS916+ a prostředí DSM k tomu pomáhá třeba řešení Cloud Station Suite.

Pod označením Cloud Station Suite se skrývá řešení, postavené na klient-server modelu, které dovoluje jednoduše nasdílet a synchronizovat vybrané složky a soubory. K dispozici jsou čtyři části, z nichž nejdůležitější je Cloud Station Server, který běží na NASu v prostředí DSM (o DSM jsme psali více zde).
Hlavními úkoly Cloud Station Server jsou autentifikace uživatele/klienta, sledování změn ve sdílených složkách a údržba databáze s verzemi jednotlivých souborů. Cloud Station Server lze nainstalovat na jakýkoliv NAS Synology s prostředím DSM 5.0 a vyšším, ideální je samozřejmě aktuální DSM 6.x. Instalace je velice jednoduchá, v uživatelském rozhraní stačí otevřít Centrum balíčků (úložiště/repository), kde najdete nabídku možných rozšíření DSM, vybrat Cloud Station a stisknout tlačítko Instalovat.

Po dokončení instalace je potřeba zvolit složky, jejichž synchronizaci má server hlídat, počet uchovávaných verzí souboru (až 32) a způsob nabídky verzí (podle data nebo podle důležitosti). Po nainstalování se možnost přístupu ke Cloud Station doplní i do menu File Station, která je základním nástrojem pro práci se soubory a do dalších částí, které mohou nějakým způsobem s Cloud Station pracovat, například kontextové menu ve Windows, kde po zmáčknutí pravého tlačítka myši na ikoně souboru máte možnost ho zkopírovat do synchronizované složky, nebo pokud se jedná již o synchronizovaný soubor, je k dispozici přístup k nabídce předcházejících verzí.

Nejzajímavější z uživatelského pohledu je samozřejmě možnost přistupovat k různým verzím jednoho souboru. Cloud Station může uchovávat až 32 verzí souboru. O synchronizaci se na jednotlivých zařízeních starají klientské aplikace. Obnova ze staré verze je velmi jednoduchá. V Průzkumníkovi verzí stačí na časové ose najít soubor, který potřebujeme, a z nabídky vybrat ten správný čas, kdy jsme potřebný soubor ukládali. Pro firmu, která se nechce spoléhat na externí IT specialisty a interní si nemůže na plný úvazek dovolit, je služba synchronizace souborů a obnovy pod Cloud Station z uživatelského pohledu i příjemnější, než je tomu třeba u Office365, respektive firemním Onedrivu, posazeném na Sharepointu. Tam pro menší firmy bez zkušenějších uživatelů může být problémem samotné nastavení záloh a práce s verzemi, o obnově té správné ani nemluvě.

Pro PC a Apple je k dispozici Cloud Station Drive. Pro mobilní zařízení s OS Android nebo iOS pak aplikace DS Cloud.
Uživatelé mohou přes klienty nejenom přistupovat ke složkám na NASu, ale mají možnost upravit i možnosti synchronizace. Lze tak nastavit aby se synchronizovaly pouze složky či soubory s určitou předponou nebo naopak zadat přípony souborů, které nesynchronizovat, nastavit maximální možnou velikost synchronizovaného souboru, zvolit zda půjde o oboustrannou synchronizaci nebo se budou pouze stahovat soubory ze serveru, zda odstraněné soubory v zařízení budou znovu stařeny ze serveru, či zda soubor bude vymazán i v NASu, apod.
Na druhé straně má možnost uživatele omezit i správce na straně serveru – výběrem typu souborů. Které lze synchronizovat (hudba, dokumenty, video, apod.) a samozřejmě dalšími omezeními, která jsou vázána přímo na uživatelský účet pod základní správou v Ovládacím panelu.

Propojení klientů se serverem není pro uživatele nijak zatěžující. Do úvodních obrazovek pro přihlášení stačí zadat jméno, které NAS používá ve službě Synology QuickConnect (služba pro zjednodušení externího přístupu, odstraňující nutnost překladu portů apod.), uživatelské jméno a heslo.
U obou klientů – jak Cloud Station Drive, tak DS Cloudu, je práce se soubory intuitivní a jednoduchá. V podstatě se neliší od možností, které nabízejí Dropbox nebo Onedrive. Do menu nebo možností přibude volba Cloud Station.

Dalším klientem, který Cloud Station nabízí, je Cloud Station Backup. Station Backup zálohuje na Station Server celé disky nebo vybrané složky, opět s možností zadat, které soubory se nemají zálohovat nebo omezit velikost souborů, které se mají zálohovat. Jde v podstatě o běžný backup, opět s možností ovlivnit, zda se v případě změny odstraní soubory i v záloze, či nikoliv. Klient pracuje samostatně a jeho nastavení nemají vliv na nastavení synchronizační složky složky. Pokud tedy například máte u synchronizace nastaveno, že se nemají odebrat soubory na serveru a u zálohy ano, v synchronizační složce na serveru zůstanou, v záložní lokaci však nikoliv.

Poslední z možností, které Cloud Station nabízí, je Cloud Station ShareSync. Tato aplikace umožňuje synchronizaci složek na jiný Station Server tak, aby například pracovní týmy v různých lokalitách měly k dispozici stejné lokální verze nebo prostě chcete mít zálohu na jiném místě, než je firma.

Synology Cloud Station Suite je dobrým a účelným rozšířením pod operačním systémem DSM 6.x. Pro řadu menších firem představuje relativně jednoduchou cestu k zavedení kvalitní politiky zálohování a obnovy dat a oběhu dokumentu mezi zaměstnanci, ať se nacházejí kdekoliv. Zjednodušené možnosti přístupu a propojení přes službu QuickConnect by asi v prostředí nadnárodní korporace neprošlo, ale pro malou firmu nebo domácí kancelář může být dostačující možnost zapnutí SSL a šifrování složek. Cloud Station tak představuje řešení, nabízející rovnováhu mezi bezpečím, uživatelskou přívětivostí a samozřejmě cenou, s jehož zprovozněním, pokud jste sami zvládli prvotní instalaci NAsu, nebudete mít problém.

Další články, které vyšly na ITBiz.cz v rámci dlouhodobého testování Synology DiskStation DS916+

Synology DiskStation DS916+ | Interní cloud pro SMB

Synology DiskStation DS916+ | Virtualizace na síťovém úložišti

Synology DiskStation DS916+ | Vzdálená kancelář

Synology DiskStation DS916+ | NAS jako poštovní server

Synology DiskStation DS916+ | Vysoká dostupnost a bezpečnost dat

Exit mobile version