Synology DiskStation DS916+ | NAS jako poštovní server

V předcházejícím článku jsme se věnovali nástrojům pro produktivitu a roli NASu jako pracovního serveru. Ovšem na jednu z hlavních součástí důležitých pro práci se podíváme až nyní. Synology DS916+ můžete použít i jako mailový server a uživatelům dodat i jejich vlastního poštovního klienta.

Synology v rámci operačního systému NAsu skrývajícího se pod zkratkou DSM (DiskStation Manager) umožňuje již delší dobu provozovat vlastní mailový server. Důvodů proč mít vlastní server se najde celá řada, ale přece jenom jsme zvyklí na řešení postavená na tradičních „velkých“ serverech. Jenže pokud jste malá organizace, nemáte dostatek financí, infrastruktura v místě není vyhovující, nebo chcete mít interní (lokální) komunikaci „v domě“, můžete sáhnout po řešení běžícím přímo na síťovém úložišti.

V DSM je k dispozici v „ostré“ verzi server MailServer a klient Mail Station, s DSM 6 se jako beta objevuje sofistikovanější MailPlus Server a MailPlus. I když konfigurace serveru je co nejvíce zjednodušena, jde o plnohodnotný poštovní sever, takže nějaké ty znalosti ohledně konfigurace sítě a serveru jsou na místě, protože její správné nastavení je nejtěžším krokem ke správně fungujícímu mailserveru. Nicméně člověk, který si doma upravuje nastavení routeru a nevadí mu trochu prolézt fóra, si s instalací poradí. Tím prvním, co totiž server požaduje, je přidělení pevné adresy. To se provádí přímo ve správě NAsu, ve složce věnované sítím. V případě Synology DS916+ si dovolíme předpokládat, že většina uživatelů bude sedět na linkách, které k nim přivádí UPC, O2 apod., tedy nechali si připojit „spotřebitelské“ linky. Požadavek na pevnou adresu je tak zároveň jakýmsi ukazatelem, zda se do instalace pouštět sám. Pokud si uvědomíte, že jde o pevnou IP ve „vaší“ síti a nikoliv, že to musí být ta providera, můžete pokračovat. Samozřejmě pevná IP v síti je v případě mailserveru spíše nutnost, takže žádosti o přidělení statické IP se u operátora nevyhnete, (lze to zvládnout i s DDNS apod.), ale nemělo by to být jediné řešení, které vám vyvstane na mysli.

MailPlus Server je již v současné podobě plně funkční a my jsme na něm přes čtvrt roku proháněli zkušební poštu bez toho, aby „spadnul“. Zátěž odpovídala běžnému dni, kdy jsme mezi pěticí účtů v malé firmě prohnaly během 8 hodin 1000 emailů a nechali směrovat kopie tiskových zpráv a dalších mailů, které nám míří do schránek, a to samozřejmě včetně spamu, což bylo v průměru dalších 300 mailů na účet denně. Za tu dobu nám účty nakynuly na více než 5 GB.

Server samozřejmě podporuje IMAP/POP3 včetně SSL/TLS, fulltextové vyhledávání (indexaci), kterou můžete s ohledem na celkový výkon zakázat nebo ji umožnit jenom některým uživatelům. V rámci zabezpečení můžete nastavit DNSBL servery (DNS-based Block List), dva přidá rovnou po aktivaci této kontroly spamu sám MailPlus server – a to sorbs a spamhaus, další můžete přidat zadáním jejich adres. Nastavení proti spamu můžete upravovat i importem souboru nastavení SpamAssasinu. MailPlus má vlastní antivirový modul, který využívá i databázi Google SafeBrowsing. Samozřejmostí je analýza využití, logy a přehled o zátěži a odeslané/přijaté poště.

K prohlížení pošty lze využít webového klienta MailPlus, který existuje i v mobilních verzích pro iOS a Android. Jde o jednoduchého klienta, který se nijak neliší od svých kolegů. Umožňuje základní nastavení, tvorbu složek, správu kontaktů, nastavení pravidel jak s poštou zacházet (nastavení Filtry), podporuje OpenPGP, i další SMTP účty i možnost stahovat poštu z externích POP3, takže ho můžete mít i jako primárního klienta. I při větším množství emailů je vyhledávání vcelku svižné, u přístupu z venku jste limitování přenosovou rychlostí a odezvou (zvláště u mobilních sítí). MailPlus umožňuje provázání s Kalendářem a z aplikací lze přímo odeslat dokumenty přes nabídku tohoto mailového účtu.

Vadou na kráse poštovního řešení může pro někoho být licenční politika. Pokud potřebujete více účtů než 5 (bezplatná licence v rámci DSM), musíte si další přikoupit v balíčku po 5 nebo 20. Jejich cena je v průměru 6500 a 25500 Kč, v závislosti na prodejci, kurzu apod. Když už ovšem Synology zvolilo takto nastavenou licenční politiku, bylo by z našeho pohledu lepší přejít na podobný systém, jako má Office365, a to nabídnout i možnost měsíční platby a to podle množství účtu. Mailový účet na Synology tak vychází okolo 100 Kč na měsíc, Office365 na cca 140 Kč. A to není tak propastný rozdíl. S ohledem na velikost malých firme bychom uvítali rozšíření beyplatných licencí na 10.

Synology DS916+ s DSM 6.0/6.1 je výsledkem cesty, na kterou se firma již před nějakým rokem vydala. Síťová úložiště tak představují v podstatě all-in-one server, který po malou skupinu či firmu dokáže nabídnout vše podstatné k jejich práci. Jde samozřejmě o alternativní řešení, ale alternativu plně funkční v rámci dobře stanovených mantinelů. DS916+ samozřejmě kromě zmíněných programů/balíčků lze přeměnit v streamovací nebo mediaserver – k tomu slouží balíčky jako jsou Audio, Video a Photo Station, Mediální Server nebo iTunes server. Obchodu může napomoci CRM řešení SugarCRM a využijeme-li virtualizaci programů v Dockeru, o kterém jsme již také psali, je jasné, že NASy nejsou již jenom místa, kam odložíme soubory, když už na ně nemáme na svém počítači místo.

Pro nasazení NASu v úloze serverů hovoří i možnost práce v režimu vysoké dostupnosti SHA (High Availability). V SHA jsou spojeny dva NASy Synology do clusteru, kde je jeden server aktivní a druhý záložní. Veškeré aktivity a požadavky zpracovává aktivní server, ale zároveň je průběžně prováděna replikace na záložní. Stroje jsou tak plně redundantní a v případě poruchy prvního serveru ho nahradí záložní, aniž by došlo ke ztrátě dat. Tímto způsobem lze u síťového uložiště dosáhnout spolehlivého provozu 24/7, podobně jako u tradičních serverů.

Pokud vás možnosti DSM zaujaly, můžete si ho vyzkoušet i sami. Na stránce https://www.synology.com/cs-cz/dsm/live_demo je odkaz na demo, které vám umožní si s nastavenim NAsu pohrát.

Další články, které vyšly na ITBiz.cz v rámci dlouhodobého testování Synology DiskStation DS916+

Synology DiskStation DS916+ | Interní cloud pro SMB

Synology DiskStation DS916+ | Virtualizace na síťovém úložišti

Synology DiskStation DS916+ | Cloud Station Suite

Synology DiskStation DS916+ | Vzdálená kancelář

Synology DiskStation DS916+ | Vysoká dostupnost a bezpečnost dat

Exit mobile version