Synology DiskStation DS916+ | Vysoká dostupnost a bezpečnost dat

Pokud je váš NAS vybaven alespoň dvojicí LAN portů, jako třeba testovaný DiskStation 916+, můžete pro vyšší bezpečnost dat a kontinuitu práce využít funkci Synology High Availability a provozovat úložiště v záložním režimu s aktivním a sekundárním NASem.
Řešení Synology High Availability (SHA) vytvoří ze dvou NASů cluster, kde je jedno úložiště aktivní a druhé funguje jako záložní, pasivní. V clusteru dochází k průběžné replikaci z aktivního na pasivní server, takže na obou zařízeních je stejný obsah. V podstatě jde o staré dobré zrcadlení. Pokud dojde k poruše, převezme záložní NAS povinnosti primárního, aniž dojde k přerušení vaší práce.

Vytvoření high-availability konfigurace v prostředí DSM 6.0 je celkem jednoduchá záležitost. Musíte však splnit několik podmínek, které vám pro lepší přehled vypíše průvodce nastavením, a bez jejichž splnění vás nepustí dál.

Plně funkční SHA vyžaduje dva totožné servery Synology, jak z hlediska aktuální verze operačního systému (DSM), tak hardwaru – disky o stejné kapacitě na stejných pozicích. Nejde tedy použít například 1TB disk na pozici 1 a 3TB na pozici 4 a v zrcadle (záložní NAS) umístit 1TB disk na místo 1 a 3TB na pozici 2. Stejná musí být tedy celková kapacita i umístění disků a nesmí na nich být svazek SHR.

Při tvorbě High-Availability clusteru lze jako alternativu použít i dva podobné servery, jejichž seznam je dostupný na webu výrobce. V případě naší DS916+ je tímto protějškem model DS415+. U toho hybridního řešení ovšem nejsou podporovány některé funkce jako Snapshot Replication, Docker DSM nebo Surveillance Station (pokud má použitý NAS nižší limit kamer než původní aktivní NAS, dojde u nadpočetných k jejich odpojení).

Na obou NASech musí být nainstalována stejná verze DSM a musí mít přiřazeny statické IP adresy ve stejné síti a podsíti. Pokud vám DSM hlásí, že je chybná konfigurace, i když máte na DHCP serveru (např. v routeru) adresy nastaveny, je potřeba zkontrolovat způsob přiřazování v samotném NASu a změnit z automatického na ruční. Synology High Availability rovněž nepodporuje funkce Proxy Server, DHCP, DHCP Server, IPv6, PPPoE a Wi-Fi. Tyto funkce musí být před vytvořením clusteru vypnuté.

Posledním krokem je propojení (Heartbeat) obou NASů. Lze to provést i přes switch/router, nicméně se doporučuje přímá varianta. Pro propojení zvolte u obou LAN1 a i v případě více přípojek používej tu první.

Průvodce aplikací High Availability Manager má pro nováčky připravenu jednu hádanku, a to hned na začátku. Tím je port připojení sekundárního NASu. Což může méně zkušené uživatele zaskočit, i když nenápadnou pomůckou je možnost zaškrtnutí použití https, což je u Synology port 5001. Pro běžnou konfiguraci tak zvolte port http, tedy 5000.

Zadejte název clusteru (musí se lišit od názvu NASů), chvilku počkejte a máte k dispozici řešení, které vás ochrání před selháním jednoho ze zařízení. Samozřejmě doporučujeme mít i záložní zdroj pro případ výpadku dodávek elektřiny. Jak reaguje cluster například na výpadek napájení jednoho z NAsů je vidět na screenshotu, kdy se z aktivního serveru stal pasivní, a záložní je nyní právě na místě aktivního.

Synology High Availability (SHA) jistě není řešením určeným pro každého, a nepředpokládáme, že by po něm sáhnuli majitelé Synology modelů v kategorii Value. Na stejníém principu, který jsme si představili u DS916+ ovšem fungují i velké podnikové NAsy z řady FS/RS a DS ze skupiny Plus. Pro majitele je důležité i to, že SHA je přímo v základním vybavení (součástí DSM) a nevznikají zde vícenáklady na řídicí software apod.

Další články, které vyšly na ITBiz.cz v rámci dlouhodobého testování Synology DiskStation DS916+

Synology DiskStation DS916+ | Interní cloud pro SMB

Synology DiskStation DS916+ | Virtualizace na síťovém úložišti

Synology DiskStation DS916+ | Cloud Station Suite

Synology DiskStation DS916+ | Vzdálená kancelář

Synology DiskStation DS916+ | NAS jako poštovní server

Exit mobile version